neděle 14. října 2018

3x jinak dýňové pyré

Jedna z mála věcí, která k podzimu patří, tak je prostě dýně. A skořice, ta určitě taky. Když si člověk dýni koupí nebo pokud má to štěstí a má od někoho domácí (či si ji sám vypěstuje, to vás obdivuju!!) a chce z ní něco uvařit, vyjde to na několik jídel.

Já si upekla celou dýni hokaido, která měla přes 1kg. Takže jsem celý týden jedla jenom dýni, na slano i na sladko a o to bych se s vámi dneska chtěla podělit. 


Musím říct, že z odrůd dýně mě chutná jenom hokaido. Sice jsem jich moc nezkoušela, ale ty velké přerostlé mi nechutnají. Na mě jsou hrozně vodnaté a bez chuti. A taky se musí loupat, což hokaido nemusí, když má hezkou šlupku.

Dýně hokaido obsahuje vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B a C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny a žaludečních potíží. Má močopudné účinky a látky obsažené v ní pomáhájí proti hlístům, roupům a škrkavkám. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně hokaido vhodná jako součást redukčních jídelníčků.

Koukala jsem a už je to nějaké doba, co jsme tu naposledy měli nějaké 3x jinak. Naposledy jsem vám v tomto formátu představila Mugcake.

Záměrně jsem nepsala 3x jinak dýně, ale právě dýňové pyré, které jsem použila ve všech 3 receptech. 

A jak se vlastně takové dýňové pyré připraví? Je to hrozně jednoduché! Dýni hokaido zbavíme ošklivé šlupky, pokud bude hezká, tak s ní nic neděláme, jenom omyjeme. Rozkrojíme na půl a vydlabeme semínka. Pak nakrájíme na menší kousky a dáme péct na 200°C 30-40 minut do měkka. Pak jenom upečené kousky přendáme do vysoké mísy, kde směs rozmixujeme ponorným mixérem. Tadáá, celý zázrak je hotový. 

Dnes na vás tedy čekají 3 recepty - 2 slané (dýňové rizoto, špagety s dýňovou omáčkou) a 1 sladký (dýňová ovesná kaše). Všechny jsou hrozně jednoduché, tak jdeme na to! P.S. na všechny recepty najdete pod postupem makra.

Dýňové rizoto - 4 porce
200g rýže parboiled
300g dýňového pyré
120g mozzarelly
500ml vývaru + 200ml vody (místo vývaru můžete použít bujón)
200g krůtí šunky
sůl, skořice


Rýži propláchneme a dáme do hrnce, Zalijeme vývarem a vaříme do odpaření vývaru. Pokud bude rýže stále tvrdá, přidáváme vodu dle potřeby. Vždy se musí všechna vyvařit. Až bude uvařená, přidáme mozzarelu na menší kousky, dýňové pyré, osolíme a přidáme dle chuti skořici. Pořádně zamícháme. Mozzarella se musí celá rozpustit. Šunku si nakrájíme na kousky a na sucho opečeme na pánvi. Rizoto poté na talíři ozdobíme opečenou šunkou.

1 porce: 354 kcal, B: 22g, S: 50g, T: 8g, V: 3g

Špagety s dýňovou omáčkou - 2 porce
100g celozrnných špaget
200g dýňového pyré
80g žervé/lučiny
100ml vývaru (vody)
2 kuřecí stehna
sůl


Troubu si rozpálíme na 200°C, stehna si osolíme, dáme do zapékací nádoby, podlijeme vodou a necháme 40 minut péct. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu. Na pánvi si smícháme dýňové pyré a vývar. Až se nám z toho stane kompaktní směs, přidáme žervé, osolíme a pořádně rozmícháme. K dýňové omáčce vmícháme uvařené špagety. Po upečení si stehna obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Vše promícháme a servírujeme. 

1 porce: 445kcal, B: 33g, S: 46g, T:13g, V: 5g

Dýňová ovesná kaše - 1 porce
40g jemných ovesných vloček
60g dýňového pyré
100ml mléka
5g vanilkového pudinkového prášku
skořice
lžíce proteinu/medu


Vločky si zalijeme vodou (cca 4x množství) a povaříme. Mezitím si smícháme mléko a pudinkový prášek. Až budou vločky měkké a voda vyvařená, přidáme mléko a povaříme do zhoustnutí. Poté směs odstavíme, vmícháme dýňové pyré, skořici a protein nebo med. Přendáme do misky a ozdobíme podle chuti.

1 porce (s proteinem): 285 kcal, B: 17g, S: 44g, T: 5, V: 5g

Tak honem si upalujte koupit nějakou dýni, ať si ji stihnete pořádně užít ♥ Není nad to využívat sezónní potraviny. Tak se mějte krásně a zdravé stravě a sportu zdar!

Samozřejmě všeho s mírou a normálně ŽÍT #lifebalance.

Moc vám děkuji za přečtení! Míša ♥

Máte dýni rádi? Co si vy nejraději připravujete z dýně?


Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/
Youtube kanál - https://www.youtube.com/channel/UCOjT0MZGJHzbY7rVEjhMZrQ?
Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

24 komentářů:

  1. Dýňová ovesná kaše - to mě ještě nenapadlo ! Vypadá dobře :)

    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsi objevila něco, co jsi neznala :) Děkuji ♥

      Vymazat
  2. Rizoto už jsem jednou měla a chutnalo velice, ale uvažovala jsem o lívancích, nemáš zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám mám O:) já dělám klasické jednoduché - na 1 porci 1 vejce, 50g mouky/vloček, skořice, dýňové koření nebo perníkové, 50g dýňového pyré a pak podle potřeby doředit :)

      Vymazat
  3. Dýnové rizoto a špagety s dýňovou omáčkou mě fakt zaujaly! :O Ale popravdě jsem takhle dýni ještě neměla :D. Třeba chci zkusít hrozně dlouho i dýňový kafe, ale místo toho vždy zvolím radši klasiku:D

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velikou radost ♥ To mě taky láká, ale nějak tomu nevěřím a bojím se, že by to nebylo dobré :D

      Vymazat
  4. Dýňového rizoto mě hodně zaujalo a dostala jsem na něj chuť! 😀 Vypadá krásně, ale to všechny 3 recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji Miško za pochvalu ♥ Musím říct, že to dýňové rizoto bylo opravdu vynikající!! :)

      Vymazat
  5. Na kaše moc nejsem, ale ty špagety a rizoto bych si dala hned! Já se letos zmohla zatím jenom na dýňovou polévku, ale mamka je dýňový fanda, takže si dýni peče i několikrát do týdne :D
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň si ji na podzim pořádně užiješ :) Já se u dýňové polévky bojím, že bych ji správně nedochutila a ona mi moc nechutnala :D

      Vymazat
  6. Páni, hrozně moc děkuji za typy, tohle na sto pro využiju ! :) Dýňové pyré mám v plánu dělat dokonce jsem viděla i recept na dýnové latte právě s tím pyré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší ♥ Taky mám tento recept uložený, ale ještě jsem se k němu nedostala :)

      Vymazat
  7. Já s dýní nikdy nepracovala!:O Ale mám ji už doma a zítra chci zkusit dýňovou polévku:o Jinak mi dáváš super inspirace, dala bych si vše!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na stories, že svojí premiéru už máš za sebou :) To jsem moc ráda Teri ♥

      Vymazat
  8. Děkuju za tipy, to rizoto si určitě někdy udělám. Musí být vynikající.

    OdpovědětVymazat
  9. Já miluju dýni a upřímně bych ji mohla jíst pořád dokola na několik možných způsobů! Ale abych se přiznala, tak o omáčce na špagety slyším poprvé, ale vypadá hodně zajímavě, určitě bych ji měla taky vyzkoušet :)

    Malá Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hrozně jednoduchá a můžeš si ji dát v podstatě k čemukoliv. Určitě ji vyzkoušej, aspoň poznáš nový způsob zpracování dýně :)

      Vymazat
  10. Týjo, všechno vypadá fakt super! My doma dýně pěstujeme, tak ukážu recepty babičce, jelikož ta dýni miluje :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vám závidím, že máte vlastní dýně :) Já se musím spoléhat pouze na ty kupované :) Snad bude mít babička radost ♥

      Vymazat
  11. Osobně moc dýni neholduju :) Sním ji jen pečenou, a pak mám ráda, když máma udělá sirup a ten se pak přidává do kávy :)

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečená mi taky nevadí, ale radši ji mám v kombinaci s pečenýma bramborama a k tomu nějaký pořádný kus masa :) Zrovna dneska jsem na sirup koukala! Vůbec jsem netušila, že se z dýně dá něco takového připravit :)

      Vymazat
  12. aaa diky Miso za clanek :) doma mam ted dyni, a vypada to ze bych ji mohla pouzit i na vic nez jedno jidlo. urcite zkusim rizoto i spagety a treba mi zbyde i abych to dala do snidane :D )))
    jsi skvela kuchtička ;))) tebe bych potrebovala doma, abys mi varila a nebo radila co a jak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo Veru ♥ Jestli ji budeš jíst sama, tak si myslím, že Ti určitě zbyde na víc jídel :) Jak můžeš vidět, mě to vyšlo celkem na 7 porcí dýňových dobrot :D Ikdyž se teda musím sama přiznat, že tady u mě taky více vedou ty slané varianty :) Moooc Ti děkuju!! ♥ Hele, když budeš chtít s čímkoliv poradit, stačí napsat ;) na insta reaguji nejrychleji :D

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥