středa 11. října 2017

Předsudky o zdravém životním stylu

Ahoj!
Teď zase mám mírnou potřebu se k nečemu vyjadřit. Hrozně mě štve postoj cizích lidí, když se dozví, že nejím jako všichni ostatní. Začnou s blbýma připomínkama a většinou tento styl před vámi shazují. Když jim něco dáte ochutnat, co vám osobně chutná, tak většinou řeknou, že je to málo sladký, neosolený, bez chuti... Jsem si jistá, že většina z vás to také zná.


Tenhle článek mě napadl při rekapitulaci toho, co jsem dnes jedla. Ke snídani jsem měla trdelník, k obědu buchtičky s krémem a večeři jsem zakončila bramborákama se zeleninovou směsí s kuřecím masem. Joo ještě jsem teda ujídala biscotti. Leč to může být zavádějící, vše to bylo zdravé! Až když pomineme vzhled, tak i moc výborné! (trdelník se chudák vzhledem moc nevyvedl) Ostatně recept na zdravé bramboráky můžete najít tady a zde najdete recept na zdravé buchtičky s krémem, které mi mimochodem dnes mamka velmi pochválila, protože obědvala s náma. Celkově celý víkend jsem vařila zdravě pro všechny doma (já, přítel, mladší brácha a mamka) a řekla bych, že všechny jídla měli úspěch. Vždycky všichni všechno snědli, jenom si stěžovali na velikosti mých porcí - a moc velké :D :D


Většinou, když to někomu oznámím, tak první otázka co je napadne: ,,A ty nejíš maso?". Doteď nechápu, proč je to napadá, vždyť to, že jsem změnila svojí stravu neznamená, že jsem přestala jíst normální, kvalitní, nezpracované suroviny. Druhá věc, které se diví, když mě vidí jíst zdravé jídlo: ,,Ty už zase jíš? Jak toho můžeš sníst tolik a vypadat tak, jak vypadáš?". Vždycky se jím to snažim vysvětlit a většinou to pochopí, ale jsou v mém okolí lidi, kteří moje slabosti (motání hlavy a pod) vysvětlují tím, že nejím bůček a podobně. Narovinu tyhle věci jsem odmítala ještě předtím, než jsem změnila svojí stravu. 

Další typickou věcí je, že podle nich je naše strava jednotvárná. Potraviny co jsem jedla dřív už skoro nejím a můj jídelníček je teď bohatší o 10000%, protože dřív jsem nejedla žádné ovoce kromě jablka, jogurt, tvaroh, jiné maso než kuřecí, šunku, jáhly, ovesné vločky, pohanka.. To všechno pro mě bylo tabu a já to prostě odmítala jíst. Nevím z jakého důvodu. Nyní je můj jídelníček mnohem pestřejší a řekla bych že i nejpestřejší pomalu v mém okolí. To jsou na snídani pořád nějaké cereálie, k večeři pořád stejné pečivo dokola.. Jasně, také chápu tomu, že každý se stravuje tak, jak mu peníze dovolí. Ale když člověk chce, všechno se dá nějak zařídit.

Poslední předsudek co mě teď napadá zdravé jídlo = hnusné jídlo. Tenhle mi příjde ze všech asi nejhloupější :D Vždyť to, že je to zdravé vůbec nemusí nutně znamenat, že se to nedá jíst. I spousta normálních jídel je zdravých a člověk o tom ani neví (kuřecí na přírodno, rizoto, čočka na kyselo). Říkám to jak u zdravého jídla, tak například i u některých potravin: To jídlo není hnusné, jediné na čem záleží je na úpravě. Takže pokud do jídla nepřidáte nějakého tahače chuti nebo ho prostě dobře neochutíte, tak nemusí chutnat dobře. Nezáleží ale na tom, zda je dané jídlo zdravé nebo ne. A když už jim něco nabídnete, tak většinou odpoví ne. Konzervativci... Ani to nezkusí :D

To by bylo pro dnešek vše, doufám, že se vám článek líbil :) Mějte se krásně, pa ♥

Jak bere vaše okolí vaší změnu stravování? Podporují vás? Setkali jste se s nějakým z těchto předsudků? Podělte se do komentářů! :)


19 komentářů:

  1. Miši mám to stejně, ale když těm lidem prostě neřekneš, že je to zdravé jídlo, ani to nepoznají a sní to bez jakýchkoliv keců :D akorát si občas vemu suchary třeba s pomazánkou a taťka mi řekne at se radši normálně najím, ale za ty roky, co se tak stravuju si okolí zvyklo, že jím trošku jinak než ostatní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě :D a když jim řekneš, že je to zdravé, tak pak ani nevěří :D

      Vymazat
  2. Přesně, okolí si zvykne, a koneckonců, je to naše tělo.. :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně! :) ale stejně by lidi, kteří třeba teprve začínají, okolí mohlo více podporovat, ať s tím hned neseknou :)

      Vymazat
  3. Jo, to občas znám... Teda teď už nějak jím vše, prostě jak kdy... ale vždy mám u sebe i zdravé jídlo a hned pohledy spolužáků... přijde jim divné, že jím bílý jogurt s ovocem a tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přitom bílý jogurt s ovocem je jak ovocný jogurt ale bez zbytečně přidaného cukru viď? Taky se snažím jíst vše, neexistuje nezdravé jídlo, pouze nezdravé množství a nechci, aby mě jídlo ovládalo :)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Tyhle předsudky moc dobře znám. Já naopak jím maso hodně a vynechávám hodně zeleninu a ovoce - vím že to není asi úplně nejlepší, ale mému tělu nic nechybí, svému tělu naslouchám a neřeklo mi, že mu něco schází. Spousta jídel s masem je zdravých, tak proč mě někdo pořád musí do něčeho nutit? Ne dík, nechci :) Jinak ti děkuji za moc milý komentář u mě na blogu, budu moc ráda, když mě znovu navštívíš a přidáš si mě na seznam tvých oblíbených blogů, tak jako já tebe :)

    thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako není to ideál, ale lepší se cpát masem než třeba 2kg ovoce denně dle mého :D maso ti aspoň dá bílkoviny :) Rádo se stalo :) Koukám, super nápad! :) Já takhle ten seznam nevedu, ale přidám si tě nalevo s obrázkem tvého blogu :)

      Vymazat
  6. Tyhle předsudky už ani neřeším :D Ještě bych dodala věty typu "A to jako můžeš jíst ten dort?" a ty pohledy, když si vytáhnu místo tatranky papriku jsem se taky už naučila přehlížet :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiši na to jsem zapomněla!! :D a ty jíš tenhle nezdravý dort jo? A to můžeš? Neumřeš po tom? :D :D vždyť je to i desně přeslazené, zlatá paprika! :D :)

      Vymazat
  7. Co mi trochu leze krkem jsou spíš komentáře kolegyň, když jsem po každém obědě odmítala přeslazené zákusky: "jestli si to někdo z nás může dovolit pravidelně jíst, tak ty. Vždyť máš skvělou postavu." He? Vypadám tak, jak vypadám PRÁVĚ proto, že se neustále necpu nějakým přeslazeným sajrajtem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně. Jednou do měsíce proč ne, ale proč pořád? Vždyť na to už člověk nemá ani chuť. Hlavně vydržet se svým odhodláním a nevzdat se ♥

      Vymazat
  8. Já sice žádné extra změny ve stravování nemám, ale poslední měsíce se snažím omezit mléčné výrobky.. Předsudky mě čekaly trochu od mámy, která mi hned říkala, proč už nejím jogurty, proč se vyhýbám mléku v kávě (bez kterého jsem kafe dřív nedokázala vypít a teď úplně v pohodě :D). Všechno jsem ji vysvětlila, že to chci prostě ZKUSIT, rozhodně mě to nepoškodí, že nebudu jíst prostě jeden jogurt denně, a že je to hlavně prý hodně dobré na pleť.. Sice žádné změny po třech měsících s pletí nevidím, ale už mě úplně na nějaký jogurt přešla chuť, takže ho nejím ani tak..
    Jinak hodně předsudků vidím u mé kamarádky, která už asi tři roky je vegetarián. Mně je to upřímně jedno, ať si každý jí co chce, ale určitě bych na ní neměla řeči, jako někteří, že jí chybí nějaké ty vitamíny z masa a tak.. Nevím, zase nejsem úplně zastánce veganství, ale jak říkám, pokud to neškodí zdraví, ať si každý jí co chce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je super, že tě pochopila :) Mě nevadí ani veganství, ale potom by si ti lidi určitě měli hlídat, aby do svého těla dostali všechny vitamíny a potřebný látky, i co se týče makroživin.

      Vymazat
  9. No jooo to ti ja poznam :D ale nejak časom to už prejde...jednak je mi fakt u prdele čo si iní myslia, ja im ich názor (a kilá navyše) neberiem :D a na druhej strane dnes je jesť zdravo dosť "IN" takže absolútne nevybočujem z rady :D Čo mám ale problém stále vysvetliť je to, že nechcem ísť na párty lebo na druhý deň mám tréning ráno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To i u mě se věčně diví, proč nechodím na párty, prostě nechci. To je celé :D v tom, že je to in máš pravdu a příjde mi to spíš špatně, že se tak chce někdo stravovat, protože je to in :/

      Vymazat
  10. Absolutně a 100% souhlasím. Je to fakt. Miluji dotazy o jídle. Sama jsem se teď o těchto poznámkách zmínila. Co jíš, a proč to jíš, ty skoro nic nejíš a pak mě dostane, TOHLE JAKO VŠECHNO SNÍŠ? Bože...

    Ale je to tak, jak píšou holky přede mnou. Je to jen naše tělo a ať si každý dělá co chce. Navíc, sami se ochuzují o ty skvělé věci. Na nás aspoň více zbude. CHA!

    Hezký den a díky za super článek.
    Mirka
    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Když si do těla chtějí dávat škodlivé látky, tak ať, ale nás do toho nutit nemusí.. Děkuji moc a tobě také! :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥