pondělí 10. června 2024

5 Míst, které musíš navštívit na jižní Moravě

První článek z naší víkendové dovolené na jižní Moravě v Mikulově jste si už mohli přečíst tady. Protože jsme na jižní Moravě nikdy nebyli, tak jsme využili situaci, abychom ji co nejvíc prozkoumali. Po cestě tam i zpět jsme měli hned několik zastávek a ty si postupně dnes představíme. 



1) Rozhledna Hustopeče


Rozhledna, vysoká 17 m, vznikla v roce 2012 a lze z ní dohlédnout až na Pálavské vrchy. Na ploše 4 hektarů se nachází cca 1200 stromů mandloní. Dříve patřily Čokoládovnám Zora, později Nestlé. Když už pěstování mandlí do cukrovinek bylo neefektivní, zachránilo je město Hustopeče a vytvořili kolem nich naučnou stezku. 


Je známá především díky mandloňovým sadům, které ale letos vykvetly nějak brzy a za naší návštěvy byly už skoro fuč. I tak tam bylo hrozně moc lidí. Parkovat se dá cca 1-2 km od rozhledny, nahoru vede příjemná procházka. Parkoviště jsme našli neplacené, stejně jako za rozhlednu se nic neplatí. O posledním březnovém víkendu tam byla pojízdná kavárna, kde jste si mohli dát něco na zub. Určitě se podívejte i k přírodnímu rámu, kde je krásný výhled na vodní nádrž Nové Mlýny.

2) Rozhledna Kobylí vrch


Poměrně nedávno postavená rozhledna, v roce 2018, se rozjímá nad vinicemi v obci Kobylí na jejím nejvyšším bodě, Kobylí vrch. Na architektuře rozhledny se podílel také kobylský rodák J. Vojtěška. Navíc při výstupu můžete na prknech najít časoprostorovou linii o událostech obce. 

Zde se dá zaparkovat (zdarma) buď téměř pod rozhlednou nebo na vyhlídkovém místě během naučné stezky Kobylí (vyznačeno v mapě). Krásné počasí vytáhlo spoustu lidí ven, vyhlídka je dobře přístupná i kočárkům a lidem na vozíčku. Vstup na rozhlednu je volně přístupný. Až zde budou vinice v květu, to bude teprve nádhera. 

3) Zřícenina hradu Sirotčí hrádek


Dominanta Pálavských vrchů. Hrad byl vystavěn na dvou rozeklaných skalních útesech, oddělených hlubokou roklí, z níž je přístup do jeskyně. Vznikl přibližně v polovině 13. století a pustý je od konce 16. století. Dochovalo se toho poměrně dost - průčelní vysoká zeď s jedním oknem, na ní navazující věž s třemi okenními oblouky nad sebou.


Místo, kde jsme poprvé platili parkovné. Naštěstí to šlo dobře přes sms. Hrad je volně přístupný. Cesta z parkoviště na hrad nám zabrala asi 30 min. Po cestě míjíte vinárnu, kde se můžete občerstvit. Zřícenina hradu je hezky dochovaná a jsou z ní skvělé výhledy směrem k vodní nádrži Vodní Mlýny. Pokud vám zbyde čas, určitě se běžte podívat na protější Tabulovou horu se spoustu výhledů.

4) Lednicko-Valtický areál
  • zámek Lednice
  • Janův hrad
  • lednický Minaret
  • zámek Valtice
  • kolonáda na Reistně 
  • brána Druidů

Celková plocha 283 km2 mezi Lednicí, Valticemi a Břeclaví, v sobě ukrývá největší upravenou krajinu na světe, která je zapsaná na seznamu památek UNESCO. Místa jsou hojně propojeny cyklostezkami, takže spoustu míst můžete prozkoumat pěšky či na kole. Tyto stavby zde nechali vybudovat v průběhu 18. a 19. století knížata z rodu Lichtenštejnů. Drobné stavy jsou označovány jako salety a najdete jich zde přes 15.

Lednicko-Valtický areál snad není třeba představovat. Vypsala jsem vám památky, které jsme navštívili my, ale je jich tam ještě mnohem více. Jediné vstupné, které jsme si koupili bylo pro vstup do Minaretu (100 kč/os), jinak jsme se vždy jen pokochali zvenku. Parkovali jsme u Lednického zámku (placené) a pěšky prošli první 3 místa, pak jsme přejeli autem k Valtickému zámku (také placené parkoviště) a pěšky jsme obešli poslední 3 místa. Parkování na obou místech bylo poměrně drahé. Velmi mile nás překvapila brána Druidů, když budete mít čas, rozhodně si sem procházku prodlužte. A taky tady nepotkáte ani nohu.

5) Archeopark Pavlov


Moderní archeologická expozice věnovaná lovcům mamutů s originální architekturou přímo pod Pálavskými vrchy. Archeopark se nachází přímo na sídlišti z období mladého paleolitu, díky čemuž si můžete prohlédnout skládku zvířecích kostí tak, jak ji tam lovci mamutů zanechali.


Známé jsou především fotky z venku, ale věřte, že archeopark si rozhodně zaslouží i vaší návštěvu zevnitř. Vstupné pro dospělé 150 kč, snížené 80 kč. Otevírací dobu si vždy před návštěvou ověřte, liší se během roku. Jestli mě v dějepisu někdy něco zajímalo, je to právě pravěk. Expozice se mi moc líbila a návštěvu doporučuju všema deseti!

Jaké je vaše oblíbené místo na jižní Moravě?

9 komentářů:

  1. Mám ráda Kobylí vrch, zámek Lednice i Valtice a Vrbice. Byli jsme i v Archeoparku, ale bylo to v době, kdy v Brně byla vystavená pravá Věstonická venuše a i další hodně staré artefakty, takže pak jeli ještě tam a úplně to Archeopark předčilo :D

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná fotoreportáž ))) Díky za ni.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké tipy. Jižní Moravu máme málo prozkoumanou (nebo spíš vůbec), takže tipy se hodí.

    OdpovědětVymazat
  4. Byla jsem v Lednici a archeoparku v Pavlově :D. Kobylí vrch už na mě mockrát vykouknul, třeba jednou :).

    OdpovědětVymazat
  5. Míšo, výčet by byl celkem dlouhý. Od hlavních turistických lákadel a krás (Lednice, Valtice, Mikulov) po malé vesničky se sklípky a třeba i lom u Mikulova.
    Je tam moc hezky.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Míšo, navštívili jste krásná místa a kolik jste toho stihli, to tedy obdiv ! Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když někam jedeme, vždycky se toho snažíme vidět co nejvíc :)

      Vymazat
  7. Jižní Moravu s rodinou milujeme. Skoro všechna místa už jsme navštívili, ale chybí nám Brána Druidů a archeopark. Tak třeba při příští návštěvě. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥