pondělí 12. února 2024

Kde si v Říme dát mimojiné tu nejvíc ikonickou pastu? | Itálie

Z Francie nemůžu odjet, aniž bych si dala croissant, ze Slovenska bez halušek a co by to bylo za návštěvu Itálie bez tiramisu, těstovin, pizzy a zmrzliny! Díky bohu jsem se z Říma mohla vrátit, protože jsme si vše stihli dát. Což je možná škoda, protože Řím na mě udělal dojem a já jen přemýšlím, jak se tam znovu vrátit.

V číslech pizza padla 2x, těstoviny 2x, 1x tiramisu a 1x zmrzlina (jestli se to dá počítat jako 1 návštěva, protože jsme celkem snědli 8 kopečků zmrzliny). A to jsme v Římě strávili jen 2 dny a třetí den v Pompejích. Takže já myslím, že dobrý. Na každou dobrotu zde najdete jedno doporučení + jedno navíc, který je svým způsobem i pro mě, protože jsme jeden podnik z mého wishlistu nestihli.


Two sizes 

Via del Governo Vecchio, 88, 00186 Roma RM, Itálie
PO zavřeno, ÚT-NE 11:00-22:00
malé 2,5 €
velké 3,5 €


Začneme tou největší dobrotou - tiramisu. Malý krámek v zapadlé uličce. Two sizes je poměrně známé (nebo alespoň v mých kruzích). Bohužel jsme ho stihli navštívit jen jednou, dopoledne. Díky tomu měli narvané vitrínky. V nabídce mají 2 velikosti, v příchutích klasik, pistácie, arašídové máslo a jahody. My zvolili pistácii a mňam! Rozhodně doporučujeme dále.

Pizza Zizza

Via delle Fornaci, 11, 00165 Roma RM, Itálie
PO-ST 12:00-18:00
ČT-NE zavřeno


Pizzérie ani ne 5 minut od Vatikánu. Posezení je možné uvnitř i venku, které jsme díky sluníčku zvolili my. Na doporučení jsme si dali ochutnávkový talíř pro 2. Díky tomu jsme mohli vyzkoušet i příchutě, které bychom si jinak nedali. Pro jednoho stojí degustační talíř 10,90 € (6 různých kousků). My máme rádi od každého něco, takže za nás super varianta. Vhodná i pro nerozhodné lidi. Ráda bych zde vyzdvihla i personál, který byl na 1*.

Tonnarello

Via della Paglia, 1/2/3, 00153 Roma RM, Itálie
PO-NE 11:30-23:00


Restaurace na druhém břehu, mimo centrum Říma. My jsme do ní šli účelně a od Forum Romanum je to pouhých 25 minut pěšky. Šli jsme na pozdní oběd, abychom se co nejvíc vyhnuli frontám. I tak jsme čekali asi 20 minut, než se pro nás našlo místo (nelze dělat rezervace). Ale nelitovali jsme. Díky prezentaci jídel je to hlavně pro turisty, ale přesně to jsme chtěli. 


Jako předkrm jsme si dali 3 druhy bruschett a focacciu s bylinkami. K hlavnímu chodu jsme si oba vybrali špagety v rajčatové omáčce, které byly servírované v pánvičkách. Já s mletým masem, Dominik s masovou koulí. Omáčka chutnala jinak, než co jsem zvyklá, ale určitě super zážitek. Venku po setmění už bylo trochu chladněji, ale mají venku topné lampy.

Gelateria Della Palma

Via della Maddalena, 19-23, 00186 Roma RM, Itálie
PO-NE 8:30-00:00
5-12 €


Naše noční výprava za zmrzlinou. Tato zmrzlinárna se nachází kousek od Pantheonu a pro nás znamenala půl hodinovou procházku. Stálo to za to. Zde člověk nemůže říct, že by si nevybral. Zmrzlinárnu jsme vybrali díky tomu, že v nabídce má neuvěřitelných 150 druhů zmrzlin. Některé druhy jsou na bázi sóji, bez mléka, lepku a cukru


V nabídce mají spoustu kornoutků. Zde se nenachytejte jako my. Dominik vybral klasické velké waflové kornoutky. Jenže tady, podle toho, jaký kornoutek si koupíte, tak tolik si "předkoupíte" kopečků zmrzliny. Takže jsme si každý vybral 4 druhy (ale mohli jsme až 5) :D Aspoň se člověk nemusel tolik rozmýšlet. Chutnali nám všechny.

Pastaeat la pastapoke

Corso Vittorio Emanuele II, 22, 00186 Roma RM, Itálie
PO-NE 11:30-22:00
porce 8 €



Bohužel, toto místo jsme z našeho wish listu nestihli. Ale díky tomu je to důvod se tam vrátit. Stejně nám chybí ještě návštěva Vatikánu. Takže recenzi vám zde nedám, jen inspiraci na těstoviny s sebou.

Návštěva jakého podniku by vás lákala nejvíc?

13 komentářů:

  1. Řím jsem teď v září navštívila se sestrou a byla jsem okouzlena. Tolik krásných staveb na jednom místě. :) A koukám, že jsme zavítali do stejné zmrzlinárny, ten výběr zmrzlin byl famózní a chuť ještě lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, děkuji za zajímavé tipy! Cosi se u nás rýsuje, možná je i využiju. Itálie bez pasty a zmrzliny prostě není Itálie!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. ta zmrzlina... mňam :D asi bych strávila půl dne jen vybíráním :D

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné italské gastro zážitky. Do zmrzlinárny jsme taky chodili.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Ten ochutnávkový talíř pizz je super, člověk fakt vyzkouší více druhů! :) A tyjo, ta zmrzka... nemohla bych si vybrat :D.

    OdpovědětVymazat
  6. Ve Two Sizes jsme na tiramisu taky byli a mnaaaaaaaaaaaam :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tiramisu bych si hned dala mňam. I zmrzlinu bych nevěděla, kterou první. Tam je jídlo úplně jiná liga. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mňaaam, děláš mi chutě :) ty pánvičky jsou skvělé :D moc díky za tipy. Až se tam někdy vydám, ráda využiji <3

    OdpovědětVymazat
  9. Mlask, tohle všechno vypadá tak lákavě! Ještě, že čtu článek u oběda :D Moje zatím nejlepší pizza byla v jedné malé pizzerii v Pule v Chorvatsku - pistácie, šunka a mozarela <3

    A Bit Of Jitt

    OdpovědětVymazat
  10. Všechno vypadá naprosto skvěle! Hned bych ochutnala tiramisu a lákal by mě ten ochutnávkový pizza talíř 😊.

    OdpovědětVymazat
  11. Pravá italská pizza a Tiramisu musí být gurmánský zážitek! :D :) Mňam!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥