pondělí 5. února 2024

8 Zajímavých míst, které nesmíte v Římě minout | Itálie

Protože to byla naše první návštěva Říma, nemohli jsme si odpustit návštěvu klasik jako je Koloseum nebo Forum Romanum. Obzvlášť, když jsme jako mladiství Evropské unie měli vstupenky za pár eur. V centru jsme strávili 2 celé dny. Některé památky jsme navštívili i zevnitř, některé jen zvenku. Podle toho, co nás zajímalo a vešlo se do našeho itineráře. Pojďte se s námi podívat na 8 zajímavých míst v Římě, které při své návštěvě nesmíte minout.


Kolosseum

vstupenka online 18 €, snížená 4 €
otevírací doba se liší dle ročního období


Ikonická stavba celého Říma. Amfiteátr byl otevřeno roku 80 n.l. pro gladiátorské zápasy, popravy, divadelní akce a další slavnosti. Hlediště mělo kapacitu 50 000 míst. Během své historie se různě vyvíjelo. Například během 6. století byla část Kolosea přeměněna na hřbitov a vyrostl zde malý kostel, jehož pozůstatky můžete vidět. I díky své zachovalé podobě patří Koloseum mezi 7 novodobých divů světa.

První neděli v měsíci je vstup zdarma, ale opravdu vám to nedoporučuju. Na první neděli jsme brzy ráno odjížděli na letiště a ta fronta byla kolem dokola celého Kolosea. Minimálně nám by to za ten čas strávený ve frontě rozhodně nestálo. Ve vstupence máte mimo vstupu do Kolosea v ceně i vstup do Forum Romanum a vrchol Palatin.

Projdete si Koloseum celé dokola, kde uvnitř najdete spoustu expozic. Nám se samozřejmě nejvíc líbili výhledy. Jak ven, tak dovnitř, do bludišť.

Forum Romanum 



Centrum antického Říma. Zde probíhali veškeré důležité akce té doby. Pozůstatky byly odkryty až ve 20. století. Velké náměstí ukrývalo spoustu významných budov: oblouk Septima Severa a Titův oblouk, které jsou jedinými stavbami, které se dochovaly v původní podobě už od roku 203, Saturnův chrám, který je jednou z nejviditelnějších památek, Maxentiova bazilika či Via Sacra, která sloužila jako hlavní třída.

Projít celý komplex by vydalo na celý den. Tady vám doporučuju si pořídit nějakého tištěného/audio průvodce, abyste si něco dozvěděli. Či minimálně si sami něco nastudovali. Jinak to pro vás budou jen ruiny.

Vatikán

Vatikánská muzea a Sixtinská kaple 25 €/snížené 13 €
Zahrady 25 € s průvodcem
otevírací doba se liší dle ročního období


Aneb dvě země jednou ranou. Nejmenší stát na světě se sídlem papeže. Centrum Vatikánu tvoří Bazilika svatého Petra. Ve vatikánských muzeích najdeme mnoho cenných italských mistrovských děl. Největší lákadlo je bezesporu Sixtinská kaple, jejíž interiér je zdoben díly od Michelangela.

I v únoru zde byly neskutečné fronty. Chtěli jsme si projít pouze zahrady, ale bohužel nejsou přístupné, jen z muzeí (=placené). Tak jsme návštěvu prozatím vynechali a uvidíme, jestli se dovnitř někdy podíváme.

Fontána di Trevi

volně přístupná


Přes 20 metrů široká a 26 metrů vysoká a stejně fontánu di Trevi budete hledat těžko. Je totiž schovaná uprostřed domů na malém náměstí Piazza di Trevi. Postavena byla v roce 1762 v barokním stylu a říká se o ní, že je to nejkrásnější fontána na světě. Uprostřed fontány najdeme dominantní sochu Nepnuta na mušli, vedle sochy symbolizující Hojnost a Zdraví a okolo nich sochy představující 4 roční období.

K fontáně jsme se byli podívat hned 2x. Dopoledne a po zapadnutí slunce. Už dopoledne mi tam přišlo hodně lidí, ale to, co jsme viděli večer, to se vůbec nedalo srovnat. Večer se tam člověk prakticky nehnul. Takže rozhodně doporučujeme přijít co nejdřív. Při troše šikovnosti si uděláte i pěkné fotky bez lidí. Kousek odtud se nachází i Pantheon, který stojí za to omrknout minimálně zvenku.

Andělský hrad

ÚT-NE (mimo první neděli v měsíci) 9:00-19:30
dospělí 13 €, mládež 3 € (poplatek za online rezervaci 1 €)


Netradiční kruhový hrad, který uvidíte i z dálky. A do dálky z něj i uvidíte. Například na blízký Vatikán. Hrad byl vystavěn kolem roku 135 n.l. s původním záměrem jako mauzoleum. Později sloužil jako papežská pevnost a vězení. Dnes si v jeho prostorech můžete prohlédnout historii Říma a Vatikánu.

K hradu dojdete po starověkém Andělském mostu. Nebylo zde moc turistů, tak nám to vyhovovalo. Zejména pro mládež je vstupné opravdu příznivé, takže nám by to stačilo i jen kvůli tomu výhledu. Fotogenický je hlavně zvenku než zevnitř. Nahoře se nachází i malá kavárna s krásným výhledem.

kopec Aventin & klíčová dírka

volně přístupné



Aventin je jeden ze 7 pahorků, na kterých stál starověký Řím. Dnes zde najdeme památky jako je bazilika Santa Sabina, kostel San Alessio, kostel panny Marie, Růžovou zahradu a ten nejhezčí výhled na vatikánskou Baziliku svatého Petra.

A právě kvůli výhledu jsme sem vyrazili i my. Stejně jako spousta dalších lidí. Opravdu, nikde jinde nebyla tak velká fronta na něco, jako tady (čekali jsme hodinu). Malá dírka v bráně vedoucí do římské rezidence Řádu maltézských rytířů naskýtá jedinečný výhled na baziliku. Bohužel se nám to nepodařilo vyfotit. 

Španělské schody

volně přístupné


Nejpopulárnější místo setkávání a odpočinku. Po sejití 138 schodů dojdete na Piazza di Spagna, Španělské náměstí. Odkud se vzal tento název. Hromada lidí zde čekala na západ slunce a opravdu bylo na co se těšit. S tím souvisí i to, že večer je tady spousta lidí.

výhled z Busto di Gaetano Filangeri na náměstí Piazza del Popolo

volně přístupné


Piazza del Popolo, Lidové náměstí, je jedním z hlavních náměstí v Římě. Přímo nad ním se nachází rozlehlý park s výhledem právě na Piazza del Popolo. Když to časově dobře vypočítáte, je zde krásný západ slunce. Ano, Řím má spoustu míst, kde sledovat západ slunce s romantickou atmosférou. Můžete si zde půjčit vozítka a projet si jimi park nebo si půjčit loďku na malém rybníku. Během naší návštěvu byli v parku i hudebníci a to dodávalo tu správnou atmosféru.

Jaké místo vás nejvíc zaujalo? Navštívili jste některé z uvedených míst? 

Určitě mi dejte vědět!

13 komentářů:

  1. Míšo, moc krásný příspěvek, ráda jsem si nad ním zavzpomínala a musím říct, zastesklo se mi. My šli asi obráceně, od Vatikánu k Andělskému hradu a po mostě dál... Ta čtvrt za mostem se mi moc líbila. Krásná byla zahrada nad Forum romanum - byl úžasný výhled, ráda vzpomínám na ostrov Isola s nejstarší nemocnicí a ... mohla bych dlouho pokračovat.
    Děkuji a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno znám ))) díky za sdílení krásných fotek. Na některých místech jsem už byla dokonce několikrát.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. to je nádhera :) ráda bych navštívila koloseum a Forum Romanum :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky, Řím je parádní :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  5. Noo... zatím jsem tam nebyla.. ale asi bych měla! Super článek a fotky :) Já celkově nemám moc procestovaná města, já jsem byla asi jen v Praze, Londýně a Vídni :)) Měla bych se polepšit!

    OdpovědětVymazat
  6. Stihli jste toho hodně :). Já se o Římě jenom učila, ale vím, že jsem si říkala, že musí být moc krásný :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Vaši cestu jsem sledovala už na instagram a moc se mi to líbilo. Dokonce jsem před pár dny koukala na letenky do Říma :-D Pořád bych někam chtěla, ale pořádně nevím kam :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to jsem ráda :) Řím můžu s čistým svědomím doporučit. Já bych se tam ráda ještě někdy vrátila :)

      Vymazat
  8. Míšo krásné všechno ! Ráda jsem si vše prohlédla a přečetla, Lenka

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné místa :)! V Itálii jsem nebyla, ale moc ráda bych se tam podívala. Koloseum mi připomnělo Efes v Turecku, kde mramor šíleně klouzal!

    OdpovědětVymazat
  10. Krásně sepsané a moc pěkná místa. Kromě posledního zmiňovaného jsme se sestrou stihly vše. :)

    OdpovědětVymazat
  11. S Forum Romanum souhlasím, že bez nějakého povídání kolem to jsou jen ruiny, sice krásný a fascinující, ale to povídání k tomu chybí :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥