pondělí 19. února 2024

Děsivá zkáza Pompejí | Itálie

Když jsme začali plánovat výlet do Říma, tak jsme ještě vůbec netušili, že se stihneme podívat i do města, které bylo po 18 století schované pod nánosem sopečných hornin. Nápad spojit návštěvu Říma s návštěvou Pompejí jsem dostala od taťky, kteří měli jet na poznávací dovolenou s cestovkou po Itálii: Řím, Neapol, Pompeje. Vypočítala jsem, jestli v Římě za 2 dny vše stihneme a naplánovala jsem výlet do Pompejí.


Původně jsem přemýšlela i nad jednodenním výletem od GetYourGuide. Tam výlet pro jednoho stál kolem 3 500 kč. Když jsme vyrazili sami, stálo to 1 200 kč (doprava Řím-Pompeje + vstupné). Přes agenturu jste měli ještě zastávku na pobřeží Amalfi, ale to třeba navštívíme někdy příště společně s Neapolí, Vesuvem a Ischií. 



dospělí 16 €, mládež 18-24 2 €, pod 18 zdarma (pozor poplatek za online rezervaci + 1,50 €)
duben - říjen 8:30-19:00 (poslední vstup 17:30)
listopad - březen 8:30-17:00 (poslední vstup 15:30)

Stejně jako u některých dalších římských památek je zde vstup 1. neděli v měsíci zdarma. I tak si musíte koupit vstupenku v hodnotě 0 €. Během naší návštěvy (sobota před 1. nedělí v měsíci) bylo prázdno, ale věřím, že na lístek zdarma by tam byly houfy lidí i na začátku únoru. 




Zvolili jsme tu nejjednodušší dopravu. Přímý spoj autobusem Řím - Pompeje, se zastávkou v Neapoli. My jsme si po cestě v Neapoli pauzu neudělali, ale také by to šlo. Cesta trvala cca 3 h jednosměrně. Jeli jsme se společností Flixbus a za nás bylo vše v naprostém pořádku. I spoje vycházely poměrně dobře a v Pompejích jsme celkem měli 6h času.



Jedno z nejdůležitějších archeologických nalezišť světa. Výbuch sopky Vesuv pokryl Pompeje žhavým sopečným prachem, který dokonale zakonzervovat podobu města. Nejenom budov, ale i obětí. Erupce zabila nad 10 000 místních obyvatel. 

I tak to bylo málo a ani jsme to nestihli vše projít. Překvapivě uvnitř dobře fungovaly online mapy, které nám pomohly, když jsme se pak nemohli dostat k východu :D Díky tomu jsme potkali ještě několik zajímavých míst, jako například amfiteátr. Fakt nás bavilo přemýšlet, jak to tam dřív asi vypadalo a kde co bylo. Už vůbec i vědomí, že se procházíte původními ulicemi. Jen těžko se věří, že tyto zbytky budov, cesty, mozaiky atd, jsou z roku 79 n.l. Dokonce můžete vidět i zkamenělé pozůstatky lidských obětí. 



Uvnitř areálu najdete malé bistro. Ve vesnici najdete podniků s jídlem nespočet. My si samozřejmě dali pizzu. Ráda bych ještě vyzdvihla jednu malou vyhlídku, díky které při dobrém počasí uvidíte opravdu daleko. Těžko popsat, kde se nacházela, ale z "náměstí" to bylo pořád po hlavní cestě, až na konec. Všudy viditelný Vesuv tomu dává tu správnou atmosféru



Zajímala by vás návštěva Pompejí?

12 komentářů:

  1. Míšo, moc ráda jsem si přečetla tvé zkušenosti, tak trochu Pompeje na letos plánujeme. Lety do Neapole nejsou úplně v dobrých časech, proto uvažujeme o základně v Římě, stejně jako vy. Zvažovali jsme cestu vlakem, proč jste volili autobus? Asi jede přímo do Pommejí, že? Děkuji za fotky, toužím je vidět roky, snad se to splní...
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš - už si nezapamatuju, kde se přesně nachází autobusové nádraží v Římě, ale tam jsme nasedli na bus a za 3h jsme vystupovali 10 min od archeologického naleziště. Jízdenky nás stály nějakých 1000 kč/os/zpáteční. Ať vám to vyjde! Moc si to tam případně užijte :)

      Vymazat
  2. Míšo, zajímavý výletní článek ...

    OdpovědětVymazat
  3. to je wow... tam bych se chtěla podívat i Řím bych chtěla jednou navštívit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc ráda jsem si článek přečetla a podívala se na krásné fotky. 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Je husté, jaky cenový rozdíl je pro mladistvé/studenty a pro dospělé xDD Do Pompejí bych jela moc ráda, lákají mě víc než Řím samotný :) Kdysi se školou jsme byli v Carnuntu a z toho jsem byla nadšená :D Takže Pompeje musí být boží!

    OdpovědětVymazat
  6. To je krása, tam bych se klidně podívala :).

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný příspěvek plný vzpomínek)))
    Zdravím z jarních hor. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, to vypadá jako hodně zajímavé místo, určitě bych se tam ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky, že jsi nás vzala s sebou. Ráda bych se tam někdy podívala

    OdpovědětVymazat
  10. Je skvělé, že takto cestujete. Říká se, že cestování je jediná věc, za kterou se sice utrácejí peníze, ale přitom nás dělá bohatšími a maximálně s tím souhlasím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥