neděle 12. listopadu 2023

Gastroturismus | Madeira

Bolo do caco. První věc, kterou jsme na Madeiře ochutnali. A byla z toho láska jako trám. Pod nicneříkajícím názvem bolo do caco se skrývá velmi jednoduché jídlo. Oblá chlebová placka, připravená ze směsi pšeničné a bramborové mouky. Ta se tradičně připravuje na čedičovém kameni (odtud slovo caco) na žhavém uhlí. Lehký předkrm, který se podává čerstvě pečený, potřený česnekovým máslem. Tak jednoduché a tak dobré! Mimo to se z nich připravují sendviče prego no bolo do caco. 


Díky bohu, že jsme na to přišli hned první den a mohli si ho užívat celou dovolenou. Opravdu by nebyl den, kdy bychom si ho nedali. Připravovali ho opravdu všude, i na všech levádách/v horách. Cena se pohybovala kolem 1,5 - 3 €. Ale když se nad tím zamyslím, bylo jasné, že ho budeme milovat. Milujeme i řeckou pitu a indický naan.


Nebyla to jediná tradiční věc, kterou jsme zde vyzkoušeli. Další byla Espetada. Masový špíz z kousků hovězího masa, obaleného v soli, česneku a másle, grilovaný na dřevě či uhlí. Podávání je opravdu netradiční, na kovové jehlici, která vám visí na stole. Nemusíte se bát, obsluha vám ukáže, jak tuto zapeklitost jíst. My si to dali jen jednou. Poprosila jsem o well done a bohužel to bylo medium rare, až rare. Po této zkušenosti už jsem nenašla odvahu. 


A jak jsem mohla zapomenout na pastel de nata?? NESKUTEČNÉ. Dobrota, o které jsem věděla, že si jí zamiluju, ještě než jsem do ní poprvé kousla. I když to není tradiční pouze pro Madeiru, ale pro celé Portugalsko. Košíčky z listového těsta, plněné žloutkovým krémem se špetkou skočice. Prostě mňam! Já si je každý den kupovala v místním obchodě Pingo Doce za 0,75 €/kus.


Ale tyto tři věci byly ty jediné tradiční, co jsme vyzkoušeli :D A teď z těch netradičních. Oblíbili jsme si chodit po večeři do jedné restaurace na kids menu - dezerty. Já si vždy dala čokoládovou pěnu, kterou měli moc dobrou, sladkou akorát, se zmrzlinou navíc a Dominik si dal specialitu podniku - grilovaný banán se zmrzlinou a ještě vyzkoušel banana split. Se vším jsme byli moc spokojeni.



Protože jsme měli hned vedle hotelu nákupní centrum, zkoušeli jsme místní fast food, i když to nebyl fast food v pravém slova smyslu. Samozřejmě pro stažení účtů za útratu. Jako první jsme vybrali Tomatino. Italský fast food, kde vám připravují těstoviny přímo před vámi, Já si vybrala carbonary, Dominik  tradiční boloňské. To moje bylo výborný, Dominikovo lehce vodové, ale za těch 15 € dohromady to nebylo špatné.


Jako další jsme si vybrali New hamburgology. Tento koncept představuje burger v novém světle. Zapomeňte na tradiční pojetí. Na talíř dostanete maso + zvolené přísady a přílohu si můžete vybrat mezi hranolky/salátem/rýže/a kombinací. Tady nám chutnalo moc a hlavně se pak do nás vešel ještě dezert. Cena byla za porci kolem 9 €.


Poslední večer jsme si zašli do restaurace, kterou jsme měli hned pod hotelem a na kterou jsme koukali celý pobyt. Island Wok Sushi Grill Bufet. Otevřeno mají pouze v době obědů a večeři za jednotnou cenu 15/18 €. Výběr měli opravdu velký a hlavně, jakmile něco došlo, téměř okamžitě doplňovali. Spousta druhů sushi, ale i nudlí, omáček, smaženého, ovoce, dezertů, zeleniny. Vyzkoušeli jsme co šlo.



Na konec vám tu představím Crispy's Chicken, který bychom přirovnali k nějaké modifikaci KFC. Na toto jsme si zašli před odjezdem na letiště. Zaujal nás tam zejména talíř s nugetkama a coleslawem za 9 €, tak jsme si každý objednali jeden. Těžce jsme to podcenili a ve výsledku by nám to jídlo stačilo jedno pro oba. Každý jsme dostal naprostou horu nuget, 2 kousky smažené rýže, coleslaw, hranolky s cheddarem a slaninou, pití a kečup. Opravdu jsme byli mile překvapeni. Nepálí to jako KFC, takže jsem měla radost :D


Toto jsou všechny novinky, které jsme během našeho pobytu stihli vyzkoušet. Děláme to tak, že se na bufetové snídani pořádně najíme, během výletování si jen trochu někde zobneme (bolo do caco) a pak si dáme zpět u hotelu večeři. Často i s dezertem :D A tímto článkem se loučím s milovanou Madeirou. Smutnit však nemusíte vy, ani já. Momentálně si užívám slunného počasí, o které se s vámi jistě taky brzy podělím. Věřte, že to bude článek plný NEJ.


Jaké jídlo/podnik vás nejvíce zaujal?

15 komentářů:

  1. Míšo, všechno vypadá dobře. Ráda ochutnávám místní pokrmy, bolo do caco a koláčky bych určitě neminula bez povšimnutí :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam , mňam ….taky jsme ochutnávali vše možné.
    Chlebové placky i košíčky jsme dávali stále dokola.
    Těším se na příspěvky z nové cesty.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. ochutnala bych kromě špízu všechno :D vypadá to lákavě, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Och, tak ta pizza na konci, slint! :D Líbí se mi ta chlebová placka, hlavně potřená česnekem musela být super, tyhle typy placek/chlebů miluju. A pastel de nata jsem kdysi ochutnala v Barceloně a dodnes ho občas peču doma :)

    OdpovědětVymazat
  5. Your blog is my go-to. Thanks for your consistent excellence and reliability.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Míšo, samé dobroty... Dala bych si bolo do caco, mňam.Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam a já tohle čtu před spaním, sakra :D Tolik dobrého jídla! Všechno bych vyzkoušela, až na ten špíz, když o tom tak píšeš... Těším se na další článek :)

    OdpovědětVymazat
  8. Většinu z jídel jsem nikdy neměla, tak snad budu mít příležitost ochutnat :-) Já jsem sice taková, že místní jídla moc neochutnávám, ale tohle všechno vypadá dost lákavě! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tolik jídla! :D :)
    Neměla jsem teda žádné, ale věřím, že vše chutnalo skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  10. Sakra takových dobrot, dala bych si úplně to stejné co ty! :D :) Krásné fotky, Madeira je prý cestovatelský sen. :))

    OdpovědětVymazat
  11. Všechno vypadá úžasně! Tu pizzu bych hned ochutnala 😄.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥