úterý 25. ledna 2022

Kouzelný Svět medúz na střeše Arkád


V půli listopadu jsme stihli navštívit Svět medúz, který se nachází na střeše nákupního centra Arkády v Praze. Tento výlet jsme volili hlavně z důvodu nepotřeby testu k návštěvě. Pohodlně se tam dá dojet metrem po trase C na zastávku Pankrác. Jen co vylezete z podzemí, hned se ocitnete v prostředí nákupního centra. 


My si nejdřív zašli na oběd. Jméno fast foodu vám už neřeknu, ale ochutnali jsme mexickou kuchyni a moc si pochutnali. Pak trochu bloudili, protože se Svět medúz nachází ve 2.NP, ale přístup je tam buď přes parkoviště nebo pomocí schodů přímo u New Yorku. 

Cena za vstup je trochu vyšší.
  • 260 kč pro dospělé
  • 200 kč pro studenty a seniory nad 65 let
  • 170 kč pro děti 2-15 let, ZTP (doprovod zdarma)
  • zdarma děti do 2 let
Otevřeno mají od pondělí do neděle, od 9 - 21 h. V areálu se nachází i bistro, ale my se najedli ve food koutku. Při vstupu nás trochu překvapilo, že se kousek jde vážně přes střechu a že je to vlastně v jiné budově na střeše. Sami tam rozhodně nebudete, my tam měli návštěvníků hodně.


Na 700 m2 najdete 38 akvárií, které skrývá přes 30 druhů medúz v 10 000 exemplářích. V obří místnosti probíhá videomapping. Také zde končí tobogán pro děti. Celá výstava je v polotmě, aby bylo medúzy dobře vidět. Z toho důvodu ty fotky za moc nestojí, ale snad se vám budou aspoň trošku líbit.


U každého akvária najdete destičku s informacemi o jednotlivých druzích, kde se dozvíte jaké délky jim dorůstá zvon, co jí nebo jak moc je jejich žahnutí nebezpečné pro člověka. V mořích najdeme medúzy všech různých tvarů (zvonovitý, zploštělý), barev a jejich velikost může být od 3 mm až do 3 m. Jejich tělo je z 97 % tvořeno vodou. 


Zajímalo nás, jak dlouho taková medúza žije, protože si tam můžete koupit akvária (od 10 000 kč do 6 M). Životní cyklus medúzy v přírodním prostředí může trvat od 1 do 30 let. Ale pozor! Ve stádiu medúzy žijí 1 - 2 roky. Jo drahá sranda :D


Svět medúz má určitě své kouzlo a můžete ho zkombinovat s nákupy. I přes čtení skoro všech kartiček a nucení Dominika, aby mě fotil, nám návštěva trvala pouhých 30 min. Což vzhledem k té ceně nám přijde jako hodně krátká doba. Ale krásné to je, to ano.


Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál.


Navštívili jste už podobnou výstavu? Jak na vás medúzy působí?

23 komentářů:

  1. Vidíš, já se občas v Arkádách stavuji cestou z práce na nákupy, ale že jsou na střeše medúzy, jsem netušila. Já vlastně znám jen to dolní patro s Albertem, DMkem, Delmartem... Dřív jsem tam ještě chodila do knihkupectví, ale co otevřeli jeho pobočku i u nás na sídlišti, tak chodím k nám a na Pankráci už ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím, vůbec jsme nemohli přijít, jak se tam jde :D Chápu, přece jenom když je to blíž, je to lepší :)

      Vymazat
  2. Hezké fotky, na mě to teda působí nějak nějak... tajuplně :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé informace, vlastně mi došlo, že o medúzách nic nevím :) Ale upřímně ta cena mi přijde dost přemrštěná ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta cena je teda šílená... Člověk ten výlet musí spojit i s něčím jiným, jinak za 30 min nemá co dělat :)

      Vymazat
  4. Miluji medúzy. Vzal mě tam jednou Medvěd a moc jsem si to užila. Koupila jsem si tam i ty nálepky. Byla jsem jak dítě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nálepky?? To mě nějak uniklo 😅 jsem ráda, že se vám tam také líbilo :)

      Vymazat
  5. Fotky ale hezké, mně se líbí. :) No jako ale tolik peněz bych za koupi medúz neinvestovala. :D Za vstup těch pár stovek možná ano, ale už párkrát jsem slyšela, že to tam není nic moc, tak nevím.. 260 Kč za 30 minut.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anshule tam byli s Lilinkou a ta říkala, že byli venku asi po 15 minutách 😅 takže je to opravdu jen na chvilku :)

      Vymazat
  6. Vím, že tam svět medúz je, ale pokud chceš vidět "opravdu něco" ze světa medúz a nejen jich doporučuji pro cestovatelky mořský svět přímo v Paříži, je to nádhera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Paříže bychom se letos rádi vydali, tak děkuju Jani za tip! :)

      Vymazat
  7. O Světe medúz už jsem taky slyšela, ale zatím jsme místo nenavštívili. Kamarádi tam byli hned se začátku, když se to otevřelo a z fotek, které mi ukazovaly bylo vidět, že tam je medúz opravdu malinko, ale z tvých fotek jich tam vidím poměrně dost 🙂. Jen škoda, že je to asi menší - proto i ta kratší doba strávená tam a škoda té vysoké ceny no.. 😕, ale někdy tam určitě taky vyrazíme se podívat 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už se asi rozmnožily 😅 akvária plná, ale málo akvárií 🙈 stačí jednou a dost za tu cenu :)

      Vymazat
  8. Mně se svět medúz moc líbil, přijde mi to naprosto fascinující. :)

    OdpovědětVymazat
  9. To muselo být krásné :) o medúzách jsem se nedávno učila, tak by to bylo hezké zpestření studia :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vstup sice dražší, ale vypadá to tam krásně a za takový zážitek se to myslím vyplatí. :))

    OdpovědětVymazat
  11. Jéé, ani nevím, že tam něco takového je :). To by se mi líbilo, muselo to být moc fajn :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥