úterý 20. července 2021

Cestování v době covidu - Chorvatsko 2021


Nevím, zda jsem to zde na blogu zmiňovala, ale každopádně letošní plán na dovolenou bylo jet pod stan na Mácháč, abychom nemuseli řešit žádné testy a podobné. Tak to bylo i 7 dní před plánovaným odjezdem. Než se naskytl problém s autem. Což se nám btw stalo i loni. Bohužel jsme letos nesehnali v tak krátké době nějaké jiné auto. Musel se změnit dopravní prostředek. A s věcmi na stan se nám tahat někde moc nechtělo. Brouzdali jsme na Slevomatu, zda by nás tam něco nezaujalo. 3 dny před odjezdem jsme si koupili dovolenou do Chorvatska. Konkrétně tuto.




Chorvatsko a covid

Chorvatsko je zelené a mírně se změnily podmínky, ale to nám nevadilo. Stačilo se prokázat testem/očkováním/proděláním. Stáhli jsme si covid pas na stránkách ministerstva zdravotnictví a začali přípravy. Zpět domů nám stačil vyplnit dotazník. Jeli jsme autobusem od RegioJetu - nočním spojem. Přidali posilový spoj, tak bylo spoustu míst i 3 dny před odjezdem. 


Vyrazili jsme v pátek 10.7. v 19:10 z Brna. Snažili jsme se toho pobrat co nejméně, ale stejně byly tašky pěkně těžké. Už jsem alespoň přišla na to, co příště nemá smysl balit :D
  • malování na obličej, v tom hicu se to nedá
  • podložku na pláž, stačí ručník
  • méně oblečení, ponožky stačí 1 náhradní na cestu zpět :D
Toto byla moje první návštěva Chorvatska v životě. Ta příroda je tam naprosto neskutečná. Nádherné výhledy. Bylo to krásné ranní probuzení. Na cestě tam jsme se dost zdrželi na maďarsko-chorvatských hranicích a do Splitu přijeli + 1 hod (10:30). Na autobusovém nádraží jsme se zeptali na autobus do Omiše, protože nikde není nic značené. To byl velký šok. Autobusová doprava v CH. Strašný propadák. Nic není značené, na zastávkách nenajdete žádné jízdní řády. Dost nám pomohla tato stránka. 



My měli ubytování ještě 3 km od Omiše, ale ze Splitu tam jezdí přímý spoj Split - Omiš - Ravničky most. Akorát to jsme nevěděli. Jedná se o mhd, spoj č. 60 či autobus Dalmatine. Zastávka se nachází asi 10 min od aut. nádraží. Tento autobus jezdí každých 30 min. Kdybychom to věděli, nemusíme čekat skoro 2 h v tom největším parnu.


Ubytování

Ubytování bylo krásné, s výhledem na moře. Měli jsme vlastí sociální zázemí a malou kuchyňku. Paní domácí byla úplně boží, hrozný sluníčko, jako kdyby byla vaše chorvatská babička. Mluvila sice jen chorvatsky, ale i tak jsme se domluvili :D Měli jsme polopenzi v restauraci Nevera, kam jsme to měli pár metrů. Majitel úplně boží, ve všem vyšli vstříc. Snídaně byly bufetové (párky, vejce, šunka, salám, ovoce, jogurt, marmeláda, med, máslo) a večeře o 3 chodech s tím, že byly 2 možnosti hlavního jídla. Polévky jsme vždy dostali celou terinu. Nebyly špatné, na mě jen možná trochu zředěné. Hlavní jídla byly z 90 % z grilu, výborné. Vždy byla i zeleninová obloha. Dezerty byly většinou zmrzlina či ovoce. 




Moře bylo asi 10 min cesty, hodně z kopce. Cesta zpět vždy stála za to. Pláže jsou tam jen kamenité. Moc lidí jsme tam neměli, což opravdu bylo super. Akorát se v tomto místě až na koupání nedalo nic dělat, takže jsme víceméně denně jezdili do Omiše (11 kun lístek pro jednoho). Odkuď jsme pak vyrazili na 2 celodenní výlety lodí, zůstali ve městě či pokračovali dále do Splitu. Výletům se ale budu věnovat v dalších článcích.




Měla jsem s sebou i věci na cvičení, ale co si budem. Přes den 30 °C, v noci kolem 25 °C a fakt nechci o dovolené vstávat před 6 h. Takže to bylo jen koupání a procházky. Jediné, co jsem využila, tak tričko. Jak je sportovní, tak je pot vidět minimálně a na těle je i ve vedrech příjemné. A navíc dle mě vypadá moc krásně i jen tak na nošení, ne jen na sport. Také když se namočíte, rychle uschne, ale to vám vysvětlím příště :D Abychom je měli do páru, Dominikovi jsem vzala velmi podobné. O společnou fotku jsme bohužel přišli. Máme je od D-sportu





Spálili jsme se minimálně, ale vždy taková zvláštní místa - nárty, podpaží, tripcepsy. Chorvatsky jsem se naučila jen 2 slova - sladoled = zmrzlina, dobrodošli = vítejte. Umíte nějaká slovíčka? :D Super na nákupy jsou obchody Tommy a Studenac market. 

U moře jsme se moc neflákali. Vždycky skočit do vody a za hoďku z ní. Podnikli jsme 4 celodenní výlety - se společností Tornado na Pučišća a Postira a na jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově Bol Zlati Rat. S cestovkou ve Splitu jsme si koupili výlet do národního parku Krka s Trogirem a Blue Cave & 6 ostrovů.

Cena

To by bylo takové obecné k naší dovolené. Na výlety se podíváme v dalších článcích. A teď k ceně, protože to mě vždy zajímá :D +- to bylo 20 000 kč za jednoho.
  • cesta Brno - Split pro 2 osoby a zpět 4600 kč
  • pojištění včetně covidu - pro jednoho 350 kč
  • ubytování s polopenzí pro dva - 14 500 kč
  • kapesné + výlet na víc - 14 000 + 4 000
Samozřejmě u toho kapesného je to různé. To si můžete vzít libovolnou částku, ale když jsme měli v plánu i výlety po okolí, raději jsme brali více. Doufám, že se vám dnešní článek líbil. Budete se moct těšit na články o našich výletech :) Celá se povedla na výbornou, až na nehodu poslední den. Na výletě na lodi se Dominikovi vypl telefon a už se nezapl, takže jsme přišli o všechny společné a portrétové fotky... Takže zde uvidíte hlavně fotky krajinky, co jsem fotila já. Užívejte si léto <3

Trička jsme dostali v rámci spolupráce s D-SPORT. Tímto jim velmi děkuji. 

Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz

Byli jste někdy v Chorvatsku? Popřípadně kde? Jakou dovolenou letos plánujete vy?

27 komentářů:

  1. Jee, to vypadá krásně! Stejně je to vždycky nejlepší, tyhle akce na poslední chvíli.
    V Chorvatsku jsem byla několikrát jako menší a vždy se mi tam líbilo, určitě bych se tam klidně ráda podívala znovu, má svoje kouzlo! A miluji jejich zmrzliny, ty měli vždy a všude výborné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tam moc krásně :) To máš pravdu, akorát je člověk v trochu větším stresu :D Mě teda moc nezaujali s těmi medvídky, ale jinak tam měli zmrzky super :)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    super článek. Teď si říkám, že jsem do toho svého o dovolené na Rhodosu mohla taky napsat ceny. Tvůj popis mi dost připomíná moji první dovolenou v Chorvatsku, kdy jsme bydleli na ostrově Pag a k moři to bylo z pořádného kopečka dolů, ale pak ty cesty nahoru. Těším se na výletové články, znám z nich jen národní park Krka a ta města.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, moc Ti děkuju <3 Ono je to tak asi na více místech, kdy je v Chorvatsku tolik kopců :) Snad se k nim brzy dostanu :)

      Vymazat
  3. Určitě jste si užili hezkou dovolenou. Já v Chorvatsku byla už před spoustou let (ještě když to byla Jugoslávie a jezdilo se tam na devizový příslib, což už ani většina lidí neví, co je - naštěstí). V posledních letech blbě snáším horko, takže dovolené orientujeme spíš na přelom jara a léta a nebo na podzim. Pokud v létě, tak chalupa...
    Těším se na články o výletech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu Stáni :) Opravdu nevím, co to je a jsem ráda, že v rámci EU mi stačí pouze občanka :) Chápu, my jsme se pak také bavili, že příště musíme vyrazit jindy, bylo tam opravdu velké teplo :)

      Vymazat
  4. Já v Chorvatsku u moře byla jednou, a to před 2 roky a příroda je tam opravdu nádherná :). Je super, že jste takto narychlo našli dovču a jeli :). Podle mě jste vše dost dobře vyřešili (dopravu atd. :D). Já se chorvatská slovíčka nenaučila asi žádná :D. Jinak fotky krásné, jak krajinky, tak jídlo :). Škoda, že se telefon rozbil :/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale byla to dřina se tam nějak orientovat :D Moc děkuji <3 Zatím nemáme žádné info, ale přítel věří tomu, že z něj něco dostanou, tak uvidíme :/

      Vymazat
  5. Ďakujem za článok, veľmi váhame či sa tam tento rok vydať alebo nie. :) Ešte nikdy som v Chorvátsku zmenila, ale podľa tvojich fotiek ma láka to zmeniť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se vydejte! Sice čeština na každém rohu, ale je to tam moc krásné :)

      Vymazat
  6. Tie raňajky a výhľad, úplna topka! Hneď by som išla aj ja :) Skvelý článok!

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky! Já byla v Chorvatsku dvakrát - jednou s mamkou a jednou jsme tam jeli se střední - a ten výhled a to moře, to je prostě paráda a na fotky (a relax) jak dělané. Hned bych jela taky, ale nějak teďka během toho covidu nemám chuť ani trpělivost řešit všechny problémy s cestováním do zahraničí... i když to vypadá, že jsou podmínky v pohodě, tak je šance, že se to změní během pobytu a co pak :D Takže raději budu cestovat jen po Česku a nebo úplně ideálně zůstanu doma a nebudu se s ničím trápit :DD Ale tak krásný výhled doma nemám, to je pravda no...

    LV
    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Lucy <3 My právě jak máme po prodělání, tak jsme prakticky nemuseli nic řešit :) Tak jsme to měli o dost ulehčené. Věřím, že i přes tyto problémy si užijeme krásné léto :)

      Vymazat
  8. Pro mě je tedy Chorvatsko srdcová zálěžitost, od mých asi tří let jsme tam jezdívali s rodinou naší a kamarádů autem pod stan. Mám na tyto dovolené nejlepší vzpomínky! Pamatuji si moji nejoblíbenější zmrzlinu jménem Málaga, kterou jinde nemají. Jahoda se řekne jagoda a místní pivo je Karlovačko - ale to proti čr za moc nestojí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste měli určitě vždy super dovolenou :) Já jsem si bohužel nezapamatovala název té nejlepší zmrzliny :( :D Tak pivo jsme nezkoušeli, protože ani jeden moc nepijeme :D :) Ale jagoda se mi bude pamatovat dobře :D

      Vymazat
  9. Milá Péťo, super dovolenou jste měli. Já mám Chorvatsko moc ráda, cenovou kalkulaci jsi zvládla naprosto skvěle popsat. Úplně jsi mne navnadila. ☺♥ Krásnou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jsme si ji užili :) Doufám, že se také vydáš někam podívat :) I tobě krásnou neděli.

      Vymazat
  10. Jé, tak to jste si museli užít! :-) A myslím, že lepší jak Mácháč! :-D Já bych teda autobusem jet asi nemohla... stačila mi cesta do Londýna, bylo to utrpení. Hlavně pro moje dlouhé nohy... Každopádně fotky nádherné. Já nevím, zda bych do Chorvatska jela. Bojím se, že bychom tam byli týden a třeba by nám týden v kuse pršelo. Raději jezdím na místa, kde vím, že bude hezky celý týden.. Egypt, Turecko, Tunis, Řecko..:-) Chtěli bychom také vycestovat, ale objednávat nejspíš budeme až někdy v půlce srpna a ke konci odlétat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to opravdu super. To určitě, i z důvodu, že pak tady v ČR hlásili nic moc počasí :) Já to zvládla celkem v pohodě, přítel už to měl horší, chudák :D My se teda koukali na předpověď a vyšla, jak jí předpovídali. 90 % času bylo nad 30 °C slunečno :) Tak to jsem zvědavá, kam se vydáte :)

      Vymazat
  11. To vypadá skvěle! I když jste se rozhodli skoro úplně na poslední chvíli, vždy to má něco do sebe :-), věřím, že jste si dovču užili parádně! Já v Chorvatsku nikdy zatím nebyla, i když je to opravdu dá se říci kousek, ale někdy bych se tam moc ráda podívala :-). V tom Národním parku Krka to muselo být nádherné 😍. Jen škoda toho telefonu a těch fotek v něm, to by mě strašně mrzelo 😔, ale důležité je, že máte alespoň nějaké další fotky z dovči 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, člověk od toho moc nečeká, protože nemá šanci se na to připravit a o to je to lepší. Ze všeho je pak unešený :) Pro mě to také byla premiéra a moc doporučuju Chorvatsko navštívit. I když je tam čeština na každém rohu.. :D Ano, mohlo to dopadnout ještě mnohem hůře :)

      Vymazat
  12. Hned bych také vypadla někam k moři! :) Krásné fotky a ty dobroty - mňam! :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vůbec neměla v plánu a nakonec to dopadlo nejlíp, jak mohlo :) Jídlo tam bylo super :)

      Vymazat
  13. Pár let zpět jsme s kámoškami také přemýšleli nad dovolenou přes Slevomat, nicméně jsme se naučili hodně létat, nebo skrze vlaky a zařídit si všechno samy, ale někdy bych se nebránila :) Mohlo to být celkem fajn, i když ta doprava stála za prd. Jinak dobrodošli umím taky :D asi tak jediné.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám letenky přišly dost drahé 😅 přes Slevomat jsme měli jen ubytko s polopenzí, jinak jsme si vše také zařizovali sami :)

      Vymazat
  14. Za mě je cestování autem do Chorvatska asi nejlepší varianta. Kamarád zkoušel jet vlakem a nebyl zrovna moc nadšený. Sice trochu ušetřil, ale když mi popisoval ten stres a zmatek při cestování, řekl jsem si, že si radši trochu připlatím. Představa, že tahám všechnu výbavu na kempování vlakem, je pro mě šílená.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥