středa 7. října 2020

Naučná stezka: Dívčí doly

A jako poslední jsem vyrazila na postátnicový výlet s taťkou a Zolou. Loni jsme takhle vyrazili na hrad Svojanov (článek). Taťka vybral naučnou stezku Dívčí doly, která se nachází v Chocni. Při příjezdu jsme na cestě podél Tiché Orlice potkali spoustu lidí (i psů, což se Zoli nelíbilo), ale po odbočce na stezku jsme již pokračovali sami.


Stezkou nás provází 9 informačních tabulí, kde se dozvíme informace různé informace - o písníku Trojhránek, o těžbě a využití dřeva, o dřevinách choceňských lesů nebo co vše se dá v lese zkonzumovat. Nevíme, jak dlouho už to tak je, ale bohužel hned první tabule je zničená, takže když jsme našli první zastávku s číslem 2, trochu jsme se podivili, kde jsme ji minuli.



Stezka má necelých 5 km, což je na procházku s dětmi nebo línějšími pejsky akorát. Zolinka šla ze začátku hezky, ale v půlce jsme odpočívali asi 15 minut, než se rozhodla, že půjdeme dál. Také začalo být větší teplo, což k její aktivitě moc nepřispělo :D


Musíme upozornit, že skoro celou cestu se jde do kopečka, ale aspoň jste schovaní v lese. U každé tabule je i mini lavička, kde se můžete posadit a na chvíli si odpočinout. Po cestě jsme potkali Darebnický rybník spolu s Darebnickou studánkou, kde si člověk může posedět a napít se z pramene.



Vidíte ten strach v očích? :D :D

Protože jsem dcera svého taťky, tak jsme samozřejmě zabloudili, i když jsme si zašli jen pár metrů, protože v té chvíli, kdy jsme špatně odbočili, jsem se zrovna podívala na mapy, jestli jdeme správně a zrovna jsme šli špatně. Nějak jsme oba dva přehlédli ukazatele, kudy stezka pokračuje.


Naučná stezka tvoří uzavřený kruh a když se otáčíte směrem zpět, potkáte dvě hradiště - Darebnice a Hlavačov. My jsme až k hradišti Hlavačov nešli, pouze jsme si přečetli ceduli, která nás na něj upozornila.  Jedná se o pozůstatky středověkého hradu, který vznikl na začátku 14. století.


Se čtením stanovišť a Zolinčinými zastávkami nám cesta trvala asi 2 h. Poté jsme vyrazili do Restaurace u osla, která jako jedna z mála nabízela zahrádku a byla otevřená. Ze zahrádky jsme utekli ve chvíli, když přišli další lidé a měli sebou také psa, kterého Zola nesnesla a celou dobu štěkala. Naštěsti jsme si i se Zolou mohli sednout dovnitř. Hodná paní servírka nám donesla pro ní misku s vodou. 


Já jsem si vybrala boloňské špagety s parmazénem a taťka moravského ptáčka s knedlíkem (kdyžtak mě tati oprav :D). Byla to opravdu obří porce a mají tam opravdu hezké ceny. Celkově je restaurace moc hezká, včetně toalet.


To by bylo vše z naší hezké procházky. Jsem moc ráda, že jsme spolu mohli strávit nějaký čas tati ♥ Mám Tě ráda ♥


Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz

Chodíte rádi na naučné stezky?

30 komentářů:

  1. Ahoj,
    stezka se mi podle tvého popisu a fotek moc líbí:-) Já jsem byla našima naposledy v srpnu v plzeňské ZOO. Myslela jsem si, že si uděláme ještě nějaké výlety na podzim, ale měla jsem angínu... Uvidíme, jak bude vypadat druhá půlka října, jestli ještě někam budeme moci. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to mě moc těší :) Tam se nám s přítelem taky moc líbilo. Věřím, že jste si to tam užili :) Doufám, že už jsi zdravá ♥ No, momentálně to tak moc nevypadá, ale uvidíme, co nás čeká :) Měj se krásně ♥

      Vymazat
  2. Zolinka je moc krásná! :) Je vidět, že jste si to užili. Já už dlooouho na žádné nebyla, měla bych to napravit. :D
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme ♥ To opravdu ano :) Jee, to je škoda! Mě se tyto procházky v lese, kde se ještě člověk něco dozví, moc líbí :)

      Vymazat
  3. Hezký výlet. My jsme po naučné stezce šli v pondělí a zítra se chystáme zas (máme týden dovolené). Pokud jsi zvědavá, můžeš kouknout ke mně na blog - pondělní výlet tam už je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem je zkoukla. Akorát vy jste je měli o dosti delší a náročnější než my. Ale i tak nám to stačilo :D :)

      Vymazat
  4. Tam to vypadá moc příjemně. Naučné stezky jsou super, akorát z těch tabulí si pak nikdy nic moc nepamatuju. Aspoň zůstává příjemné pokochání přírodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to podobně, ale stejně si je vždycky znova a znova ráda čtu :)

      Vymazat
  5. Zoli koukám pořádně protáhla tlapky. To jsou holt ten krátký čumáček.
    Jinak naučné stezky jsou super. Ale je pravda, že s Medvědem chodíme rádi i mimo stezky, kdy je to větší dobrodružství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ale nechápu, proč dělala takové caviky, když je zvyklá chodit i mnohem delší trasy :D Chápu, také radši s přítelem chodíme po neznačených cestách, i když ne vždy je to účelně :D :)

      Vymazat
  6. To na mě úplně dýchlo letní atmosféru a stezka vypadá tak krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to myslím poslední srpnový víkend :) Dnes mám za sebou další procházku a ta už byla čistě podzimní :D Jinak tabule měli opravdu hezké :)

      Vymazat
  7. To vypadá na pěknou krátkou procházku. :) Někdy i ty kratší procházky trvají déle, zvlášť se zastávkami kvůli Zolince. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, šli jsme to asi 2h, takže úplně akorát, když bylo vedro a my jsme to šli kolem poledne :D

      Vymazat
  8. To musela být hezká procházka a ty špagety na závěr - luxus! :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano :) Byly moc dobré a ta porce ani nešla sníst :)

      Vymazat
  9. Určitě to byl super výlet, krásné fotky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  10. Jé, já mám tyto procházky v přírodě strašně ráda! :-) My jednou na dovolené vyrazili do Boubínského pralesa bez vody ...byla to cesta do samého kopce a chtěli jsme dorazit na rozhlednu, ale bohužel. Když jsme byli už uprostřed cesty, museli jsme se vrátit, protože jsme byli fakt k.o a žízniví :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím, muselo to být hrozné :D Ale také se nám už několikrát stalo, že jsme vypili vodu, co jsme měli s sebou. Naštěstí jsme vždy pak potkali nějaký pramen či obchod.

      Vymazat
  11. Moc hezké fotky, je hezké že jsi tahle byla na výletu s tátou, a výletuješ s ním. Krásný tip na výlet ♥

    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Už jsme takhle vyrazili i loni a bylo to super :)

      Vymazat
  12. Zola je roztomilá :)) Je krásný, že jste si s taťkou udělali takový výlet :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minule, když mě v noci budila, tak mi tak roztomilá teda nepřišla :D Ale jinak je to miláček. Vždycky jsem za tyhle společný chvíle moc ráda.

      Vymazat
  13. Jéé, to jste měli nádherný výlet! :) špagety vypadají moc lákavě! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povedl se - krásné počasí, málo lidí :) Byly moc dobré a za super cenu :)

      Vymazat
  14. Jůů na hradě Svojanov jsem byla, ale tedy nikdy jsme stezku nešla a už je to několil let, klidně bych se tam ráda vrátila. :) Pěkný jak jsi napsala a "pro líné pejsky".

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Svojanově je krásně. Bohužel my ho loni stihli za deště :)

      Vymazat
  15. Kéž by bylo zpět tohle počasí... :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥