neděle 5. dubna 2020

Domácí špaldovo-žitný chléb - kynutý (1/15 153 kcal)

Při dnešní situaci se mi příčí kupovat pečivo v obchodech, takže jsem se vrhla ve velkém na domácí. Protože s takovou spotřebou pečiva, co má přítel, peču pečivo obden. A je úplně jedno, jestli to jsou housky nebo chleba. Vše mizí závratnou rychlostí :D

Na instagramu jsem se vás ptala, zda by byl zájem o recepty na domácí pečivo, tak tady vám přináším první! Musím říct, že jsem se v pečení pečiva dost posunula. Dřív mi přítel žádné domácí pečivo jíst nechtěl (bylo to dost použitým typem mouky) a teď mi ty domácí pokusy dokonce chválí!

Do těsta můžete přidat semínka a oříšky dle chuti. Mě už začaly štvát, tak jsem tenhle udělala bez ničeho a byl výborný! Konzistečně mi trochu připomíná veku, ale tu já ráda. Určitě by z toho byly fajn obří chlebíčky :D ;) Protože co dělat jiného v karanténě, než jíst...


Domácí špaldovo-žitný chléb - kynutý
- doba přípravy: 60 minut + 90 minut kynutí
- náročnost: střední
- porce: 15

Ingredience
400g hladké špaldové mouky
200g žitné mouky
270ml vlažné vody
2 lžičky soli
10g třtinového cukru
kostka čerstvého droždí
20ml řepkového oleje


Postup
Do hrníčku si dáme 100ml vlažné vody, droždí a cukr. Pořádně promícháme a rozmícháme droždí. Zaprášíme trochu moukou a necháme 10 minut vzejít kvásek. Mezitím si smícháme mouky a sůl. Pokud chcete, můžete přidat nějaké semínka. K moukám přidáme kvásek, zbytek vody a olej. Vypracujeme pevné nelepivé těsto a dáme na 60 min vykynout (aby těsto dvojnásobilo svůj objem). Těsto vyndáme, zlehka prohněteme a dáme kynout do vymazané formy na 30 min. Pečeme na 220°C 10 minut a pak na 180°C 25 minut. Každých 10min potíráme slanou vodou. Po upečení je chleba dutý.


Makra na 1/15
Kalorie: 153 kcal
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 29 g
Tuky: 1,8 g
Vláknina: 3,5 g

Recept mám do šikovné Terka.hh. Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál.

 Pečete si doma vlastní pečivo?


24 komentářů:

  1. Já jsem si doma taky chtěla upéct pečivo, protože u nás se ho sní hodně a nikoho nás nebaví (a v tuhle dobu se tomu hlavně co nejvíc vyhýbáme) furt chodit do obchodu. Jenže.. V celém našem městě není ani jedno jediný droždí :D No každopádně hned, jak nějaký seženu, tak si chlebík upeču, protože je dokonalej <3

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem Ti už psala, zkus to pekařství ♥ Opravdu se moc povedl, doporučuju všema deseti! :)

      Vymazat
  2. Já se chystám zkusit housky, protože ty jsem ještě nedělala (chleba už jsem kdysi zkoušela). Ale jak píše Pauline, u nás je problém droždí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkusit kváskovat, ale přiznám se, že jsem to ještě nikdy nezkoušela a trochu se toho bojím :D :) Já mám v plánu péct bagely, tak jsem na ně zvědavá :)

      Vymazat
  3. Máš ho naozaj nádherný! Len ticho závidím. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný recept, já si pořád stěžuju na běžný chleba z obchodu, že není vůbec jako správný chleba :) Není křupavý a nemá většinou moc chuť, taknakupuji v menším pekárničkách :) Sschválně zkusím i tento doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli budeš chtít křupavou kůrku, tak určitě peč déle. My ji moc nemusíme, takže nám dozlatova upečený stačí :) Ať se povede! ♥

      Vymazat
  5. Ahoj,
    to je parádní recept a nejsou tam žádná semínka, která nemám ráda:-) Určitě ho doma vyzkoušíme, chtěla bych taky více péct.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      moc Ti děkuji Hani! :) My je máme rádi, ale nemusí se tam dávat pořád, že :)

      Vymazat
  6. Pečení je teď u mě také na pořadu dne, každou chvíli zkouším něco nového. :D Každopádně chléb jsem zatím nedělala, ale tvůj recept vypadá skvěle! Možná vyzkouším a bude to má premiéra. :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se čeho bát, je to jednoduchá recept :) Těším se na Tvé výtvory z kuchyně! :)

      Vymazat
  7. Jíst a kynout.. to jo :D
    Miško vypadá krásně, skoro jako kupovaný, určitě byl moc dobrý. :) Těsím se na další recept na domásí pečivo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel :( :D :D Ale nestěžuju si :D Moc Ti děkuju Miško ♥

      Vymazat
  8. Droždí není ani u nás :D Jedno doma ještě teda mám schované, ale to nechám teď na Velikonoce :D Chleba jsem péct nezkoušela, ale mám fajn recept na housky, které občas dělám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už má zásoba taky pomalu, ale jistě dochází a budu se muset po nějakém poohlédnout :D Tak doufám, že se objeví na blogu! :)

      Vymazat
  9. Jsem sice vyučeny kuchař, ale jsem si jistý, že kdybych šel péct pečiv, tak i s receptem by to byla katastrofa. Jednou to po mně na praxi chtěli a nevyšlo to ani s receptem:D jinak tvůj chléb vypadá pěkně.a určitě dobře chutná, já pro změnu moc nemusím veku, takže bych se možná to bál ochutnat (já se bojím ochutnat všechno xd) ale verim, ze byl moc dobrý, když tak rychle mizí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosímtě, vždyť na tom není nic těžkého :) Ikdyž se musím přiznat, že mě odhání recepty, kde dávají do trouby ještě kastról s vodou a tak, toho se trochu bojím :D Chutná podobně jako kmínový z obchodu, takže nám vyhovuje :)

      Vymazat
  10. Veškerý čas, co teď trávím doma, tak jsem začala péct. Hlavně teda bábovky a ovocné koláče :) Nikdy jsem nepekla žádné pečivo, ale hrozně mě to láká :) Určitě recept na chlebík zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se ze začáku pečivo moc nedařilo, tak se musím pochválit, že mi jde už jak po másle :D Ovocné koláče miluju! Zrovna dneska jsem dělala jeden s borůvkama :) Doufám, že Tě nezklame ♥

      Vymazat
  11. Teeeda to je nádhera :-) hodně jsem slyšela, že lidé začínají péct ve velkém. Můj švagr se poslední roky také rozpekl, a fakt je v tom také dobrý, má i svou osobní ošatku na kynutí :-) moc pěkné fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju Kett! ♥ Já se nedivím, taky si nechci kupovat nebalené pečivo v obchodu :D To se má! :) Já teda ošatku nemám, kyne v normální formě na chleba :) Moc Ti děkuju za pochvalu! ♥

      Vymazat
  12. teda ten chlebík vyzerá supersky, škoda že nemám žiadne droždie, rada by som vyskúšala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deny, zkus pekárnu :) Sice prodávají po kile, ale většinou ho tam seženeš :) Nebo zkusit brzo ráno obchod :D :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥