neděle 6. října 2019

Hrad Boskovice

Ikdyž já už do práce nechodím, chudák Dominik po dovolené zase začal. Ale ani to nám nezabránilo se jedno slunečné zářijové odpoledne po práci sebrat a někam vyjet (já teda měla ještě prázdniny ☺). Volba padla na nedaleké Boskovice, kde se nachází zámek i hrad, ale protože měl zámek jenom do 16h a hrad do 17h, volba padla právě na něj. Navíc Dominik nemá rád průvodce :D


 

Líbí se mi, že si na hrad buď můžete koupit levnější lístek bez průvodce nebo dražší s ním. My jsme samozřejme volili ten bez průvodce, ale o nic jsme nepřišli. Dostali jsme takového papírového průvodce, kde jsme si vše mohli přečíst sami.

Můj osobní průvodce ♥



Bála jsem se, že nebudeme vědět, kde jsou ty věci, ke kterým se text vztahuje, ale vše bylo přehledně označené. Překvapilo nás, kolik tam toho je. Naše vlastní prohlídka nám zabrala 1,5h (do zavíračky :D).


 


Jedná se o původně ranně gotický hrad, který dobyl Jan Lucemburský. Po následné obnově ho roku 1418 dobyli husité. V polovině 16. stolení došlo k renesanční přestavbě. Od roku 1690 byl rozebírán na stavby jiných budov. Neví se, kdo a kdy hrad založil, ale panuje k tomu hezká pověst.





Brněnský kníže vyrazil se svou družinou, ale odpojil se od nich při lovu kance. Při soumraku unavený našel na mýtině chaloupku, kde bydlel ptáčník Velen. Ten se o neznámého hosta hezky postaral. Druhý den mu kníže řekl, ať přijede za ním do Brna, kde mu poděkuje. Velen byl překvapený, že pohostil kníže osobně a poprosil ho o území kolem jeho chaloupky a byl povýšen do šlechtického stavu. Postavil si hrad, ale nevěděl, jak ho pojmenovat. Když procházel komnatami, zakopl a řekl:,, Už nebudu chodit na bosko více.". A tak vznikl název Boskovice. Celý příběh si můžete přečíst zde.

Kousky je zřícenina opravdu vysoká a v textu je psáno o 2.patře, ale nějak jsme si to nedokázali představit. Naštěstí v expozici člověk najde podobu hradu ve 14. a poté v 16. století.



Kvůli strategické poloze hradu je samozřejmě na slušném kopci (kdy parkovat musíte na náměstí, takže vás čeká krátká štreka :D), kde se nám ale naskytne krásný výhled na Boskovice a okolí.




Přidávám zbytek fotek, které se mi prostě líbí!






Mám ráda takovéto krátké výlety po okolí. I Česko má co nabídnout. Cestujte, objevujte dokuď to jde. Moc vám děkuji za přečtení a za návštěvu blogu! ♥
 
Tímto prosluněným článkem z mých posledních prázdninových dnů bych se ráda zapojila do blogerké soutěže od Mall.cz. Určitě se také na jejich web podívejte! Soutěžím s Mall.cz.

Jezdili jste v létě po hradech a zámcích? Kde se vám líbilo nejvíce?



Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)



   Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

16 komentářů:

  1. Tento rok jsem to zanedbala a nikde jsem nebyla, ale mám ráda takové výlety! A líbí se mi, že si člověk nemusí procházet místa jen s průvodcem, taky to moc nemusím a raději si o tom přečtu něco sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) člověk si to aspoň může prohlédnout jak dlouho chce a přečíst si, co ho zajímá :)

      Vymazat
  2. Já jezdila po hradech a zámcích jako mala s našima. Ale ty doby už jsou dávno pryč.
    Boskovický hrad respektive to, co z něj zbylo je fajn. a jak píšeš, ten výhled je boží. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My také a teď jezdíme s přítelem hlavně po zříceninách :) výhled byl opravdu krásný.

      Vymazat
  3. V Boskovicích jsem ještě nebyla, ale letos jsme byli alespoň na hradě Lipnice :) A osobní papírový průvodce je super, člověk nemusí spěchat a vše si v klidu prohlédne sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně :) tam jsem ještě nebyla, ale určitě to tam mhsir být zajímavé a hezké :)

      Vymazat
  4. Podobně jako tvůj Dominik, ani já nemám moc ráda průvodce :D Hrad vypadá super, určitě by se mi tam taky líbilo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že mladí na ty průvodce moc nejsou. Když si to tak vybavím, tak většinou s průvodcema chodí důchodci xD taky si myslím :) je to velké a hezky udržované.

      Vymazat
  5. My máme taky skoro raději hrady bez průvodce než zámky (hlavně manžel ;-)). Boskovice vypadají moc pěkně, jen je to od nás z ruky. Ale třeba někdy pojedeme kolem a já aspoň budu vědět, že stojí za zastavení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ty zámky přijdou skoro všechny stejný :/ tak až pojedete směr Brno, můžete se tam zastavit :)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. A je tam moc krásně ❤ ještě jsme chytli úplně luxusní počasí :)

      Vymazat
  7. Vypadá moc krásně :) někdy se tam vydám na výlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chybu neuděláš :) stojí to za to :) a třeba chytneš lepší čas než my, my tam měli strašně lidí 😁

      Vymazat
  8. Krásné, v Česku jsem už navštívila mnoho zámků a hradů ale tento mezi ně zatím nepatří. Letos jsem navštívila několik zámků v Anglii a i tady to má své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také, ale jsou hlavně v našem okolí :) páni, zámky v Anglii musely být kouzelné :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥