neděle 3. září 2017

Benátky & lifehacky

Ahoj :)

Ti, kteří sledují blogový instagram (který jestli nesledujete, tak by jste měli napravit, protože tam dávám více fotek a záběrů z mého žracího života, ale i jednoduché slané recepty a tipy na kombinace :) instagram najdete ZDE) si mohli povšimnout, že jsem teď pár dní byla mimo naší zemi a to konkrétně v Benátkách. Nebylo to nijak extra plánované, prostě jsme se rozhodli, objednali a za pár dní jeli. V tomto článku bych vám chtěla ukázat nejenom něco málo z krás Benátek, ale také co jsem tam jedla nebo rady pro vás, které by pro vás mohli být užitečné, kdyby jste tam někdy v budoucnu jeli. Tak se pohodlně usaďte, uvařte si nejlépe čaj nebo kafe a jdeme na to :)


Začnu tím, co předcházelo tomu, než jsme vyjeli a to bylo použití v praxi mého článku co si sebou brát na cesty. Sebou do autobusu na večeři a popřípadně na ráno jsem nám udělala tousty z celého balení toustového chleba s goldessou, kečupem, eidamem a 92% šunkou.  Když jsme jezdili s našima někam daleko, vždy jsme si brali bompary či jiné bombóny, místo toho jsem nám na zobání nabalila směs ořechů, semínek a sušeného ovoce. Byly tam například datle, meruňky, vlašské ořechy, slunečnicové semínka, goji, arašídy... Dále hlavně pro mě na snídani a svačinu jsem měla boží mřížkovaný koláč s tvarohem. Pak několik kupovaných dobrot - müsli srdíčka, proteinové tyčinky a bebe sušenky. A nakonec domácí Bombus tyčinky. Dělala jsem nové 3 příchutě, na které jsem vás už lákala na instagramu. Všechny jsme už otestovali a teda 1*. Recepty na ně výjdou hned po tomto článku :)

od každé tyčinky jsme brali 3 kusy

mřížkovaný koláč na snídani a svačiny


zobání do busu, které si přítel zamiloval

Do Benátek jsme přijeli v úterý ráno v 8:15 a nejdřív si zašli na hotel si nechat věci. Jediný úkol, co jsme si na ten den dali, tak bylo navštívení Náměstí svatého Marka. Do Baziliky svatého Marka, která se nachází na náměstí je vstup zdarma, ale za prvé musíte mít zakryté kolena a ramena a za druhé fronta byla opravdu obří. A nám se fakt nechtělo čekat ve 12h na slunci, když byl největší pařák. Hned na proti můžete najít Zvonici, ze které budete mít nádherný výhled. Stojí to pouze 8€, ale fronta také pomalu až na druhý konec náměstí. V Benátkách najdete mnoho kostelů a bazilik, do kterých je většinou vstup zdarma, my jsme ale nebyli v žádné, protože bylo neustále kolem 30°C, bez mráčků a já nebyla vhodně oblečená :D Ještě jsme si zašli na vaporetto, což je tamní MHD na vodě. Druhý den jsme si prošli trochu jiný kout Benátek. Potulování uličkama je snad to nejhezčí, co tam můžete najít. První den jsme nachodili 22 km, druhý den 16 km.

Bazilika sv. Marka


Tak to by bylo ve zkratce to, co jsme tam viděli a teď k tomu nejzáživnějšímu - co jsme tam jedli. Pokud čekáte, že jsem se tam držela, tak to vás asi pěkně zklamu :D Chtěla jsem si to užít, a to pořádně. Ve zkratce? Za 48 hodin padlo 10 kopečků itelské zmrzliny, celá velká pizza, croissant a další italské vymoženosti... A tyto údaje se vztahují pouze na mě.



Na prvním obrázku zleva najdete calzone, což je jinak obrácená pizza. Tohle bylo plněné mozzarellou a houbami, měla jsem to první den ke snídani ještě s mnoha dalšími dobrotami.. :D Orientační cena 3-4 €

Hned vedle calzone najdete zelenou cookie - pistáciová s kousky hořké čokolády, hrozně moc dobré. Tohle určuju doporučuju :) Cena za jednu je 3-3,5€


Další v pořadí je pizza se 4 druhy sýru. Špatná nebyla, ale čekali jsme ji 2x tak velikou. Stála 12€. (velikost normálního talíře)



A hned pro srovnání jsme si druhý den dali klasickou pizzu - s rajčatovým základem a prosciuttem. Byla to velikost family a stála nás 13 €.


To by nebyl pravý výlet do neznáma, kdyby se neochutnalo něco typického pro tu zemi. Takže v úterý večer jsme si dali k večeři špagety s plody moře. Řeknu vám, nic hnusnějšího jsem nejedla :D Ne, zas tak zlé to nebylo, ale už si to znovu nedám. Každopádně vám řeknu o tom rychlém občerstvením, kde jsme si to koupili. Bylo to naprosto v nějaké náhodné uličce, kam jsme zabrousili. Těstoviny tam stály nejčastěji od 5-7 €. Plody moře stály 7€ a ikdyž to ze začátku vypadalo, že je toho málo, opak byl pravdou. Bylo toho dost. A také lidí tam bylo dost na to, jak to byla zapadlá ulička.


 

Dále se vyjádřím ke zmrzlinám. Prostě tam byla každá zmrzka totálně boží. A že jsem jich vyzkoušela. Měla jsem jak klasiky - čokoládová, vanilka, pistácie, ale také netradiční, které to vyhrály na plné čáře! Nejvíce mi chutnala zmrzlina s příchutí vlašských ořechů a fíků, s příchutí ferrera s kousky ferrera!! a nakonec kitkat. Ceny se za jeden kopeček pohybují 1,5 - 1,8 €,, za 2 kopečky je to poté 2-3€.





Tady prodávají ty nejlepšší příchutě! Patří k tomu ty dvě fotky výš
kitkat & ferrero ♥

Dále na koláži můžete vidět cannoli. Je to typické pro itálii. Já jsem si vzala dvě různé, jednu s nějakým bílým krémem a druhou s nutellou (asi). Stojí kolem 1-1,2€. Pokud vám můžu ale doporučit, tohle si nedávajte, Je v tom šíleně cítit cukr. Mě to teda vůbec nechutnalo.



Všude tam můžete vidět stánky s různými plněnými tortillami, tousty a mnoho dalšího. Za toust s lososem a vajíčkem jsme platili myslím 1,5 €. Tortilly se pohybují kolem 3€. Aby jste viděli, že i ze slaného občerstvení je tam velký výběr.








A samožřejmě kdo se už nedokáže tak moc odvázat a bojí se jídla, napišme to narovinu, nebo kdo nechce tak moc prasit never mind yolo dá se tam koupit i zdravé občerstvení ve formě smoothie 4€ nebo melounu či ovocných směsí 1-2 €.



Tak teď se přesuneme k nějakým typům lifehacky, pokud se rozhodnete vydat do Benátek
  • Pokud vám bude kdokoliv cokoliv nabízet, neberte si to!! 2x nám stejný muž nabízel růži, vnutí vám ji, bude vám lichotit a pak po vás chce peníze. Při další zkušenosti nám dávala nějaká paní papír, myslela jsem, že je to petice, po chvilce jsem zjistila, že je to charita a když máte tolik peněz, aby jste tam vyšli, tak jako nic moc.
  • Když si půjdete sednout do restaurace, pěkně se vám to prodraží. Jak jsem vám ukázala pizzu se 4 druhy sýrů, tak sice stála 12 € ale na účtu se nám objevilo dalších 5 € za příbor, o tom jsme ani nevěděli, ale znovu jsme to zažít nechtěli, takže si určitě berte věci pouze TO GO.
  • Všude tam uvidíte nápisy Respect Venice, některé "pravidla" z toho chápu, ale hned ten první obrázek ne. Nesmíte sedět na mostech, schodech, nikde, kde to není na sezeno určeno. Narovinu, tam si není kde sednout a veřte mi, že toho budete mít v nohách HODNĚ. Když jsme seděli na náměstí sv. Marka, tak nás paní požádala, abychom tam neseděli, řekla to ještě dalším 3 lidem, ale ty, co seděli na druhé straně si tam zvesela seděli dál. Takže i my jsme si tam popošli.

  • Obyčejná voda 1,5l stojí 1,5 - 3 € což vás výjde na pěkně draho, když je 30°C bez mraků. Samozřejmě se dá koupit i v supermarketu, ale těch tam tolik nenajdete. Super tip, jak ušetřit za pití je si vodu doplňovat u takovýhlech napájedlech či jak zo nazvat. Spousta lidí si tam vodu také doplňovala. Škoda, že jsme to nevěděli o den dřív.


  • Když vás někdo pořádá i třeba jenom o 1€, většinou jsou to tmavý lidé z Bangladéše, tak mu nic nedávejte, protože během dne vás takotýchto lidí požádá ještě minumálně 5.
  • Pokud se budete chtít projet loďkou, využijte místní MHD ve formě vaporetta. Gondola stojí 80-100€ 30 minut. Za vaporetto zaplatíte za jednoho 7,5€ a jízdenka platí 75 minut, což výjde skoro na celou trasu, kterou vaporetto jezdí.
  • Nejezte u památek či na hlavní třídě, většinou vás tam cokoliv výjde dráž. Od toho se odvíjí cenové rozpětí, které všude udávám. 
  • Mapu si nemá cenu kupovat, stejně se v těch uličkách ztratíte :D :D 
  • Pokud často chodíte na wc, připravte si balík! Za jednu návštěvu veřejných toalet zaplatíte 1,5€. Na druhou stranu jsou fakt hezké a čisté.
Ničeho nelituju. Zvlášť když jsme denně nechodili tolik kiláků. Sice jsem pak na konci druhého dne měla pěkné bolení bříška z cukru a moc se těšila zpátky na svůj režim, ale užila jsem si to na 110%.

Ke konci bych na vás měla prosbu. Když jsme si byli zařídit cestovní pojištění, tak nám paní v pojišťovně dala letáček na soutěž, které probíhá od VZP, Může se jí zúčastnit kdokoliv, kdo v době od 15.6.-27.9. si u nich uzavřel cestovní pojištění a je mu minimálně 18 let. My jsme se tam zaregistrovali, tak kdyby jste měli chvilku času, tak nás můžete podpořit svým hlasem. Děkuji moc ♥ Pokud i vy jste si v tomto období u VZP sjednali cestovní pojištění, určitě se přihlašte také. Hraje se například o zájezd nebo kurf. :) Fotka do kategorie Pohoda na dovolené, Nejlepší parťák a Zážitek na dovolené.

Kdyby jste to chtěli znát v číslech, tak za základní výlohy jsme každý zaplatili 3 500kč - cesta od našeho bydlíště do Benátek a zpět, ubytování a pojištění. Na útratu si každý může vzít kolik chce. Doufám, že se vám tento článek líbil :) Mějte se krásně, pa ♥

Jak se vám líbí takovýto styl článků z cest? Zajímají vás i další budoucí články z cest, kam se chystám? Ocenili by jste rady jak cestovat za levno? Dejte mi vědět do komentářů! :)

Kam by jste se chtěli jednou podívat?











9 komentářů:

  1. Pěkně jsem si početla... zmrzlinu naprosto miluju, já bych těch kopečků zvládla i více :D no a rizoto s plody moře jsem měla jednou v životě a taky naposledy, nic hnusnějšího jsem nejedla :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky :D hlavně tam mají příchutě, které u nás nenajdeš, tak odolej tomu viď :) asi tak :D :D

      Vymazat
  2. Moc krásné fotky a teda takové chutě mi dělat! :D Zmrzlinu miluji a taky bych tam snědla spoustu kopečků! :D Jinak super tipy, s tou růží mi to připomnělo Londýn, kde se mi stalo to samé, vnucovali mi to. Jinak takové články určitě piš, já sama zbožňuji cestování a ráda si i přečtu zážitky od ostatních:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) aspoň v tom nejsem sama :D Jojo, tohle jsme už zažili i ve Vídni, tak jsem věděla, že ji budeme muset platit :D Tak to mě moc těší :)

      Vymazat
  3. Já vždycky všude zmrzlinuju :D Super článek :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné fotky! ☺

    Jinak všechna ta jídla vypadají parádně! ☺ Je vidět, že jste si to užili na 100 %! ☺

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥