pátek 1. září 2017

Skořicový kringel s ořechovou náplní

Skořicový kringel s ořechovou náplní



A tak toto bylo prosím totální foodporn! Chutná to jako trdelník, který já fakt miluju, nekecám :D Tentokrát se mi i parádně povedl kvásek a těsto mi taky hezky nakynulo, tak jsem z toho měla neskutečnou radost! Původní recept je zde. Já to trošičku změnila, ale jinak šla hlavně podle receptu :) Pletení asi podle mě nedělejte a radši si to najděte někde na netu, mě se to zapletení moc nepovedlo :D  Leč to vypadá neskutečně složitě, je to hrozně jednoduchý a myslím, že většinu věcí budete mít normálně doma. Můžete těsto udělat i v robotu, pokud ho vlastníte, ale já jela růčo fůčo a taky úplně v klidu :) A protože je to víceméně bez bílkovin, doporučuji baštit s bílým jogurtem nebo tvarohem. Upečte návtěvě a nikdo vám neuvěří, že je to bez tuku a zdravé! Nebudeme déle zdržovat a jdeme na to! :)


těsto:

150ml mléka
15g čerstvého droždí
40g Goldessy
žloutek
ČL třtinového cukru
špetka soli
sladidlo (dala jsem 15 kapek karamelových flavdrops)

náplň:
60g Goldessy
3 ČL skořice
sladidlo (10 kapek karamelových flavdrops)
1-2 PL vody

navrch:
2 ČL medu
ČL skořice
PL vody 

Vlašské ořechy za úžasnou cenu - 1kg za 249kč můžete koupit na eshopu RageFitness. Při použití kódu MS5 dostanete navíc 5% slevu na celý nákup :)


Do vlažného mléka (mírně ohřejeme v mikrovlnce) nadrobíme droždí a přidáme lžičku cukru a pořádně rozmícháme, aby se droždí rozpustilo. Lehce zasypeme moukou a necháme vzejít kvásek (10-15minut). Mezitím si vše smícháme na těsto a nakonec přidáme kvásek (do kterého jsem nakapala flavdrops). Těsto by mělo být pružné a nelepivé. Těsto pořádně  propracujeme asi 10 minut. Dáme kynout na hodinu na teplé místo (dávám pod peřinu). Zatím si vytvoříme náplň. Buď použijeme mleté oříšky nebo jako já je necháme chvíli projet mixérem, smícháme se skořicí, poté Goldessu a sladidlo a přidáme vodu, aby náplň se dala roztírat. Těsto po kynutí výválíme na tenko, potřeme náplní a zarolujeme do závinu. Uprostřed ho podélně rozřízneme, vzniknou nám dva kusy, které překládáme jeden přes druhý. Já to měla hodně dlouhý, tak jsem to rozkrojila napůl a udělala dva tak akorát kringly. Z hadů vytvoříme druh. Na pečícím papíru necháme ještě 10min kynout. Pečeme na 180°C 20 minut. Po 20 minutách potřeme směsí medu, skořice a vody a pečeme ještě 5 dalších minut.


 




8 komentářů:

  1. Recept od receptu lepší a lepší..
    Vážně Miši, ty jsi prostě neskutečná :D :)
    Já trdelníky taky naprosto miluju ♥♥
    V téhle zdravé verzi si to nechám líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosím tě :D Hrozně moc děkuji ♥ Já taky!!

      Vymazat
  2. Ďakujem za pekný komentár ty si teda šikulka úžasne vyzerá tvoj blog sa mi páči

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :) mám moc ráda i tvůj instagram :) Děkuji ♥ Jsem ráda, že se ti líbí :)

      Vymazat
  3. Tak to musím někdy zkusit, miluji skořici! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, nebudeš litovat!! :) já taky, úplně je z toho cítit vůně podzimu ♥

      Vymazat
  4. Prosím mohla bych se zeptat co je Goldessa? dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tyo typ smetanového sýru, která se dá koupit v Kaufu nebo Lídlu :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥