sobota 29. dubna 2017

Nákupy: Zdravá výživa

Ahoj! 

Protože se maturita neúprosně blíží, chytla mě taková horší nálada a jak si jí zlepšit než nákupem ve zdravé výživě? :D Většinu věcí jsem si sama koupila poprvé a jsem na ně zvědavá. A tak mě napadlo, že bych se s vámi o můj nákup mohla podělit, aby jste i vy načerpali inspiraci, co si příště můžete koupit ve zdravé výživě u vás ve městě :)


Takže první položky jsou tady ty čtyři pomazánky. Mám hrozně ráda pomazánky, ale když se snažím o nějakou domácí, moc se mi to nepovede :D Patifu delikates jako jedinou jsem už měla a je to dobrota nějvětší. Zbytek mám poprvé, tak uvidíme, jak mi zachutnají, Je dobré, že mají dlouho trvanlivost, tak to jsou takové poslední záchrany, když v ledničce (a ani nemusí být v ledničce!) už nic není. Hummus se zkaramelizovanou cibulkou stál 25kč za 100g, ta na pravo od hummusu na jejíž jméno si nemůžu vzpomenout ani přečíst a jít se kouknout do lednice se mi fakt nechce :D tak sála 24kč za 120g, paštika tofu patifu delikates 21kč za 100g a škvarková stála 17kč za 75g.



Tyto dvě věci už jsem vyzkoušela, ale doma došly už před nějakou dobou, tak proč je zase nekoupit. Polenta, která se dá použít jako příloha, špatná ani není zapékaná či jako ranní kaše (tady dobrý recept). Tentokrát bych z ní zkusila udělat těsto na pizzu. Stála 32kč za 500g. Druhý položka, rýžové vlasové nudle. Miluju je pro jejich úpravu, protože je pouze stačí zalít vařící vodou, nechat je v tom 2min a můžou se podávat! :D Ještě lepší než kuskus! Nejradši je mám s rajčatovou omáčkou s tuňákem a fazolemi (hmm teď jsem na to dostala chuť, tak si budu muset v nejbližší době uklohnit). Cena za 400g balení je 57 kč, ale tak výjde to na takových 6-8 porcí. :)


Dvě nové mouky na vyzkoušení. A že už jich mám doma pěknou sbírku. Jáhlovou, pohankovou, rýžovou, špaldovou, žitnou, kokosovou... A nově cizrnovou a kukuřičnou! Cizrnovou mouku jsem hodně viděla používat Camie (veganka, která natáčí na yt) a tak jsem si ji vzala, ani drahá nebyla. 500g 32kč. Obsahuje poměrně dost bílkovin (20g na 100g). Kukuřičná mouka hladká mě asi nejvíce překvapila cenou. 400g za 12kč?! Asi začnu kupovat častěji! :D Velkou výhodou je, že je přirozeně bezlepková. Viděla jsem s ní několik receptů a vzhledem k tomu, že mám opravdu vyzkoušené, že nahrazovat věci se nevyplácí, tak jsem si jí také pořídila. :)


Jablečná vláknina mi zněla mnohem líp než otruby! Otruby mi moc nechutnají, cítím z toho piliny :D A tak jsem vzala jablečnou vlákninu, 250g za 21kč.

Tento druh jemné vlákniny nám pomáhá udržovat střevo čisté, podporuje jeho peristaltiku, navozuje pocit sytosti, snižuje hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu krevního cukru. K využití je velmi nenáročný, neboť prášek z jablečných slupek příjemně voní a rovněž i chutná. Lze jej přimísit k ranní snídaňové kaši, do bílého jogurtu, lze jej využít jako součást smoothies. Dále lze jablečnou vlákninu vmíchat do jakéhokoli sladkého dezertu, těsta. Je však třeba odhadnout požadované množství, aby pak směs držela u sebe a aby zůstala kyprá a vláčná. Vláknina totiž váže vodu. Výhodu spatřuji také v maskovacím efektu, to znamená, pokud to skutečně nepřeženeme, výsledný pokrm získá jemný jablečný nádech. zdroj
Dále tu máme sójové párky na které jsem hodně zvědavá!! :D Párky jsem už neměla pěknou dobu. Až ochutnám, hodím vám sem recenzi, jestli stojí za vyzkoušení. :) 200g za 42kč. Kypřící prášek bez fosfátů - chtěla bych si jednou vyrábět kypřící prášek sama, ale nejdřív bych na to musela dostupně sehnat ty ingredience (nějaké typy do komentářů? či jak na těsto, aby bylo nadýchané?). 40g balení mě stálo 15kč :)

No a máme tu poslední věc ze zdravé výživy. Je to přírodní sójové mléko. Hrozně dlouho jsem chtěla vyzkoušet roslinné mléko, tak jsem zvědavá na chuť. Normálně mě od sójových mlék vždy odradí cena, ale tady byla snesitelná. 1litr za 33kč.

Sójové mlékozdroj:
  • obsahuje řadu vitamínů a minerálů
  • bývá doporučováno lidem trpícím srdečními chorobami, kornatěním cév, či vysokým krevním tlakem
  • přispívá ke snižování hladiny cholesterolu
  • může pomoci odstranit problémy se zácpou
  • neobsahuje laktózu, cholesterol a není znečištěné viry, baktériemi, pesticidy a antibiotiky 
  • obsahuje více železa než mléko kravské - 0,7 mg/100 g oproti 0,1 mg/100 g


A ještě jsem přidám něco mimo nákupů ze zdravé výživy :D Miluju nádobí na vaření, pečení, zdobné talíře, misky, krabičky, skleničky... Tak jsem si své sbírky obohatila o tyto produkty!


Tuto skleničku jsem koupila v prodejně Kozák a jenom za 40kč?! No nechte to tam! :D Na léto jako dělané. Nemohla jsem si vybrat ze svou vzorů, nakonec ale vyhrál tento. :)


Tyhle srdíčkové formy mi ležely v hlavě asi přes měsíc a nakonec jsem podledla a koupila si je, ještě aby ne za tu krásnou cenu :D 3 srdíčka za 55kč, koupeno v Kiku. Úplně v tom vidím dělané fazolové brownies! Už se na ně těším.


V rámci šetření času během svaťáku jsem se rozhodla zkrátit moje snídaňové orgie a udělat si domácí granolu a ráno si jí dát rychle s mlékem/tvarohem/jogurtem. Ale na granolu člověk potřebuje fešnou nádobu, že jo. A tahle z Orionu je naprosto boží! :D Velikost akorát, 1litr. Byla ve slevě a stála 79kč. :)

A ještě poslední bašta kterou velmi doporučuju - jablečné pyré z DM, které jsem jako jediné našla nedoslazované! Hodí se do koláčů, muffinů, celkově do pečení, ale chci z toho zkusit i granolu, kdy pyré bude pojidlo. Také jím často nahrazuji část oleje/másla v receptu, pokud to jde. :) Mega balení 700g stojí 40kč. :)

Tak to by bylo z mých nákupů vše. Chtěli by jste i nákupy z normálních obchodů? Co jste si v poslední době za odměnu nebo jen tak koupili hezkého/dobrého? :)

2 komentáře:

  1. Držím palce na maturitách :) A k nákupu len toľko, ja paštiky a nátierky moc nekupujem tie čo máš ty som ani raz nevyskúšala,i keď ten hummus s karamelizovanou cibuľkou znie super ;) aaaaa jasnee krásnych flaštičiek nikdy nie je dosť! :D poznám aj to, keď nájdem nejaké dalšie silikónové formy na pečenie, ktoré proste musím mať! :D (však sú tak ňuňuňu :D ) ... daj vedieť ako to je s tou jablčnou vlákninou, tiež som po nej kukala očkom, ale zatiaľ som sa neodhodlala ;)

    http://newhealthyday.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pesně, nic roztomilého se v obchodě nechat nesmí :D Určitě dám vědět, sama jsem na ní hodně zvědavá :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥