sobota 26. března 2016

Velikonoční mazanec

A co neodmyslitelně patří ještě k Velikonocům? Mazanec! Rozhodla jsem se upéct svůj vlastní než nějakej kupovat a mít v něm bůhví co. Je to samozřejmě z kynutého těsta - ti, kteří s kváskem a kynutým těstem ještě nikdy nepracovali se se nemají vůbec čeho bát, protože i tohle byla moje premiéra dělání kvásku a zpracovávání těsta :) Je to napůl s bílou moukou, aby nám to vykynulo - pokud pečete z celozrnné, víte, že ta moc nekyne. Je to opravdu mňamka!




Budeme potřebovat
200g celozrnné mouky
170g bílé mouky
60g třtinového cukru
20g - 1/2 kostky čerstvého droždí
60g másla
2 žloutky + 1 bílek
20g rozinek
200ml polotučného mléka
kůra z jednoho citrónu
rum / rumové aroma
madlové lupínky
mouku na posypání linky

Postup
Hodinu před přípravou si dáme rozinky namočit buď do trochu rumu nebo jen do vody a poté do těsta dáme rumové aroma.

Ze 100ml teplého mléka (tak, aby nám to hřálo prst, nepálilo), 30g cukru a rozkouskíčkovaného droždí(prostě ho rukama rozdrobíme) uděláme kvásek. Jen vše smíchejte v misce a nechce 10 minut odstát.


Smícháme mouky, zbytek cukru a mléka, žloutky, rozinky (bez vody!). Poté přidejte kvásek. Přijeleme rozpuštěné máslo, které jsme ale nechali už trochu vychladnout (zase - nesmí pálit). Přidáme nastrouhanou kůru a pokud jste namáčeli rozinky jako já ve vodě, tak ještě přikápneme trochu rumového aroma. Pomoučíme si vál a těsto spracujeme. Pokud se lepí, přisypáváme mouku (já pak dosypávala jen celozrnnou). Uděláme z těsta bochánek, dáme zpátky do mísy a necháme cca hodinu kynout na teplém místě. Mísu zakryjeme utěrkou.


Potom těsto znovu propracujeme a vytvoříme bochánek na plech vyložený pečícím papírem. Pomažeme bílken a posypeme mandlovýma plátkama. Pečeme na 160°C cca 40 minut.


Narovinu, v původním receptu bylo na 180°C 40minut, ale já to už po 20 minutách měla "krásné", ale uvnitř ještě trochu syrové, tak jsem to pak dala ještě asi na 10minut na 150°C, takže radši méně stupňů a déle.. No, aspoň mám do příště nějaké ponaučení :) Ale chuťově je výborný!! Hlavně ještě teplý, když se na něm rozpustí máslo, nebo s marmeládou, mňam mňam! Už se těším na zítřejší snídani :)







1 komentář:

  1. Krásný! Já dostala mazanec od babičky, a tak jsem místo něj upekla "velikonoční" cheesecake :D
    Anet

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥