pátek 18. března 2016

Chia semínka

Rozhodla jsem si vždy vybrat nějakou potravinu, kterou třeba normální strávníci neznají, tak abych jim osvětlila jejich kladné dopady na naše tělo. Na konci najdete vždy můj nejoblíbenější recept (recepty) s touto potravinou. Na úvod jsem si vybrala chia semínka neboli semínka šajvěje hispánské.

Šalvěj hispánská je bylina z čeledi hluchavkovitých. Pochází z Latinské a střední Ameriky. Už v minulosti ji využívali - byla to jedna z hlavních potravin bájných Aztéků. Aztékové si jich vážili natolik, že je používali k uctívání Bohů. Dokonce v době kolem 900 př. n. l. se v oblastni dnešního Mexika používali jako platidla

Název semínek čia pochází z Aztéckého slova ,,chian" což znamená olejnatý. Také pojmenování ,,chia" v mayském jazyku znamená síla.

A v čem jsou tak kouzelné?


Mají výborné hydrofilní vlastnosti, což znamená, že nasávají vodu a dokáží svůj objem zvýšit až 10x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na fyzickou zátěž.

Obsahují spoustu proteinů, omega 3 mastné kyseliny, které mají pozitivní účinky na kardiovaskulární systém (=oběhový systém). Dale obsahují spoustu vlákniny, vápníku a antioxidantů. 

Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku i mleté, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva.

Hydrofilní vlastnosti čia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semínka čia oblíbili diabetici. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a samozřejmě také náhlému snížení krevního cukru. Snížení má za následek vyvolání pocitu hladu. 

Nutriční hodnoty na 100g

Kalorické údaje: 486 kcal/1 944KJ
Tuky: 31g
Nasycené mastné kyseliny 3,3 g
Polynenasycené mastné kyseliny 24 g
Mononenasycené mastné kyseliny 2,3 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0,1 g
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 42 g
Vláknina 34 g
Sodík 16 mg
Draslík 407 mg
Vitamín A 54 IU
Vitamín C 1,6 mg
Vápník 631 mg
Železo 7,7 mg
Hořčík 335 mg


Pokud byste se o chia semínka víc zajímali, můžete se více porozhlédnout po stránce o chia semínkách. A ohledně ceny - je to hrozně individuální. V Albertu jsem je například našla za 30kč za 100g. Ve stánku s oříškama v čokoládě mají 100g asi za 60kč (což mi příjde hrozně moc). Myslím, že nejvýhodnější je si třeba přes internet objednat nějaké větší množství. Já si třeba objednala z eshopu plody slunce kilo chia semínek za 120kč!! Měli to v akci a kdo by to tam nechal? Takže když budete dobře hledat slevy a výhodné ceny, určitě skvělou nabídku najdete. Stejně jako já. :) (když koukám na ten web, oni je mají ve slevě pořád O.o)







Chia semínka si ráda dávám na sváču. Příjde mi, že mě to zasytí víc než nějaké pečivo. Doporučená denní dávka je kolem 2 ČL, ale já se podle toto neřídím, ale třeba 20-30g je opravdu moc na den. Ale těch 10-15g bych řekla, že je akorát. :)




A jdeme na moje nejoblíbenější recepty s chia semínky! Ano, budou tu dva, protože oba dva mi hrozně chutnají. :)




1) chia pudink

Určitě chia pudink znáte, ale já ho dělám trochu jinak, než jsou všechny recepty, protože jsem pořád nepřišla na správný poměr chia a mléka, tak jsem si to trochu změnila. U těhlech receptů nebudou kalorie, protože to nebudou přímé recept (no jak kdy), spíše inspirace co s danou potravinou udělat, co z ní upéct nebo uvařit. :)

150g bílého jogurtu
10g - 2 ČL chia semínek
5g - ČL třtinového cukru

Tohle je úplně ten základ, pak si můžete k tomu přidat cokoliv podle chuti. Já to mám ráda jako pohár, kdy střídám chia pudink, jablečnou přesnídávku a slunečnicové semínka. Ale můžete s oříšky, ovocem, čímkoli... Stačí, když si to smícháte ráno do skleničky (dávam od přesnídávek) a máte odpolední sváču hotovou! Ale dejte si to ještě s něčím, ideálně s ovocem. :)





2) ovesná s chia semínky

Pokus nejste tak rozmlsaní jako já a nevadí Vám, když se kaše nevaří, je tohle rychlá skvělá snídaně!

70g ovesných vloček
10g - 2 ČL chia semínek
voda

Vločky smíchejte s chia semínky a pořádně promíchejte. Zalijte vodou(studenou), aby byla malinko nad vločkami a semínky. Oboje nasáknou hodně vodou. Udělejte si to ten předem a ráno jen vyndejte, hoďte na minutku do mikrovlnky (aby se to ohřálo), ochuťte a můžete podávat!:) Já jsem si například přidala vanilkové aroma, 10g kešu oříšků a celé zalila agávovým sirupem (20ml). Mňam!! Má to parádní konzistenci, ale stejně mám radši, když to ještě projde varem. :D






1 komentář:

  1. Chia semínka mám strašně ráda, cpala bych je všude.. a když mi mamka nedávno dotáhla kilový balíček, skákala jsem radostí <3

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥