úterý 16. května 2017

Vegan piknik Hradec Králové

Ahoj,

já i když jsem všežravec, tak jsem zavítala na vegan piknik v Hradci Králové, který pořádala MaruškaVEG. Piknik se konal 14.května. Pikniky probíhaly i celý minulý rok, ale to mě nijak nenapadlo tam jet. Loni jsem teprve Marušku a Camie objevila na youtube a jen tak pasivně je pozorovala. Letos, jakmile jsem viděla, že je určené datum na piknik, věděla jsem, že tam chybět rozhodně nechci. :) V tomto článku vám napíšu mojí zkušenost masožravce z veganského pikniku, nějaké rady, můj názor na veganství a jako poslední přidám recepty, co jsem sebou vezla. :)

Hradec mám 80km a veřejnou dopravou jsem tam jela asi přes 2 hodiny :D Jela jsem sama, do města ve kterém jsem nikdy nebyla a nikoho jsem tam neznala (myšleno kdo bude na pikniku), akorát Marušku s Renďou z videí. Jediný, čeho jsem se bála, byla doprava a pak trochu počasí, protože hlásili déšť. Mé obavy z dopravy se vyplnily. Na Pardubice, kde jsem měla přestupovat, byla nějaká výluka a do Pardubic se dojelo náhradní autobusovou dopravou. Celý proces mé cesty se tak zdržel a já do Pardubic místo 12:37 dorazila až 13:28. Během cesty jsem volala mamce, kdy jede další vlak do Hradce. Jel 13:32, který jsem stihla tak tak. Pak už to šlo jak po másle. Teda do té doby, než jsem chtěla na místo určení dojet trolejbusem. :D Když už jsem od hodného pána, který mi poradil věděla, na kterou zastávku jít, nikde jsem neviděla ty automaty na kupování jízdenek a protože jsem se chtěla co nejdříve dostat na piknik, tak jsem si řekla, že na to prdím a jela jsem bez lístku, cesta trvala asi jenom 5 minut a to jsem si říkala, že bude v pohodě :D naštěstí bylo :) (jinak lístek se dá koupit buď uvnitř na vlakáči nebo u řidiče) Když jsem došla k Jiráskovým sadům, kde se piknik konal, tak jsem Marušce zavolala (nechala na události číslo, aby se jí lidi mohli ozvat, až budou v parku, kam mají jít, kde piknik zakotvil). Podle Maruščiného popisu jsem piknik našla snadno a to jsem tam v životě  nebyla. Celou dobou nás tam bylo od 15 do 20. Lidé přicházeli a odcházeli. Nejmladší holčině, co tam s náma seděla bylo 14, poté nás tam bylo dost středoškolaček a byl tam s námi i pár malou holčičkou, takže se určitě nemusíte ničeho bát. :) Všechny věkové kateorie jsou vítány. Všichni jsme si mezi sebou tykali. Všichni byli moc milý :) Pak mi bylo úplně líto odcházet :( :D Počasí nám nakonec vyšlo nádherně, asi 5 minut poprchávalo, ale pak to ustalo a už ani nekáplo. Cesta zpátky už proběhla hladce, žádné přestupování na autobus, nic. Jinak jsem přestupovala v Pardubicích a České Třebové. Bojím se jezdit vlakama, protože se moc nevyznám v tabulích a nástupištích, ale všechno jsem to sama zvládla! No a teď se dostáváme k tomu nejvíce zajímavému, co jsme tam měli dobrého :) Takže byly tam pizzy, housky s "masem" a "tatarkou", "cheesecake", sušenky, bramboráky, ovoce v čokoládě, jednohubky z domácí housky, matcha dortík, listové těsto plněné hořkou čokoládou, brownies, koláčky plněné jablkama a mnoho dalšího. Ochutnala jsem všechno a všechno bylo moc moc dobrý :)

Já bych se asi nedokázala vzdát masa a mléčných výrobků na vždy, ale věřím, že i veganství má své určité místo v našem jídelníčku. Někdy není na škodu trochu odlehčit našemu trávení. Kupuju si tofu, tempeh, někdy i rostlinná mléka, vyzkoušela jsem i sójové párky nebo jogurt. Člověk by se měl snažit, aby jeho jídelníček byl co nejvíc vyvážený a přitom pestrý. To že si dáte jeden den ovesnou kaši, druhý den mugcake a třetí lívance, ale přitom to obsahuje pořád ty stejné suroviny a živiny, to mi moc jako správný jídelníček nepříjde. Veganskými výrobky ráda obohacuju svůj jídelníček :) Také spousta věcí je veganských a člověk o tom ani neví :) Třeba hummus, musli srdíčka z lídlu, některé pečivo... Ale je to každého věc, zda bude vegan nebo ne, ale já tyto lidi respektuji, je to jejich volba a ráda se od nich něčemu přiučím z jejich komunity :)

No a pokud se chystáte na nějaký veanský piknik co bych vám poradila? (joo možná nejsem dost zkušená na to, tady rozdávat nějaké rady, protože jsem byla teprve na jednom, ale pokud neposlouží vám, tak mě jo, protože až příště pojedu, budu vědět, čemu se vyvarovat :D

Určitě se nebojte jet i kdyby jste měli jet sami jako já :) Nikdo vás neukousne a všichni jsou moc přátelští a snadno si tam vytvoříte kamarády, tak jako já Anežku s Eliškou :) 

Rady vezmeme v bodech :D
  • deka je dobrá, ale podprdelník je lehčí a skladnější
  • vodu, protože když je teplo, její potřeba stoupá
  • kapesníčky, protože u jezení některých věcí se pěkně zašpiníte
  • talířek, kompletní příbor, protože z platových věcí se to jí blbě (talíř by asi plastovej nebo papírovej šel, ale příbor určitě ne :D)
  • jídlo (samozřejmě veganské), více na odbyd jdou takové ty junkfood a je lepší udělat méně kusů, více druhů, protože člověk chce ochutnat všechno a tak vám to rychleji zmizí
  • jídlo na menší porce, protože každej chce ochutnat všechno, tak aby mu zbylo místo i na další chody
  • nejlépe 3 hodiny před piknikem nejíst, aby jste měli prázný žaludek na to, to vše vyzkoušet
  • až budete odcházet a budete se chtít zbavit jídla co vám zbylo, tak řekněte, že odcházíte a zmizí vám 90% jídla, co vám zbývalo
  • vytvářejte konverzace, protože pak si to budou všichni lépe užívat, když nebude řeč stát
  • pokud tam bude někdo, s kým by jste se chtěli seznámit, sedněte si vedle něho, protože největší konverzace je s lidma, který sedí vedle vás
Tak, to je asi vše, co mě teď napadlo :D no a poslední část, co jsem sebou připravila :) dělala jsem domácí hummus (jen cizrna, tahini, sůl) a k tomu domácí chléb, dále bezlepkové sušenky, protože Maruška jí bezlepkově (ale ochutnala všechno :) ) a nakonec jablečný koláč s raw korpusem. :) Pokud by jste si nebyli jistí, co připravit nebo zda jsou všechny věci v receptu veganské, stačí jenom přinést ovoce a zeleninu, jako to udělala spousta lidí :)

Bezlepkové sušenky

Fotka od Marušky, protože jsem si blbec nafotila všechno jídlo kromě svého :D
1 1/2 hrnku cizrnové mouky
lžička prášku do pečiva
5 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje
karamelové flavdrops (jsou veganské i bezlepkové!!)
voda dle hustoty těsta, aby z něj šly dělat sušenky

Vše smícháme, děláme na pečící papír sušenky (na tvar nebyl čas :D). Pečeme na 180°C 15 minut. Po vytažení ještě zplácneme trochu vidličkou :) (v receptu píšou, aby prej byly víc křupavé :D)

Jablečný koláč s raw korpusem

 

hrnek vlašských ořechů
2 hrnky ovesných vloček
hrnek datlí
2 lžíce řepkového oleje
400g jablek (3 kusy)
600ml vody
2 vanilkové pudinky
flavdrops či jiné sladidlo

Datle si zalejeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát. Vločky s ořechy rozmixujeme na jemnou směs. Rozmixujeme datle s olejem a přimícháme vločky s ořechy. Vznikne nám né moc lepivé těsto, kterým vysteleme pečící nádobu (27x18cm), uhladíme. Jablka si nastrouháme na hrubo (nechala jsem i šlupku) a dáme do kastrólu se 300ml vody a přivedeme k varu. Až jablka změknout, přidáme dalších 300ml vody, ve kterých jsme rozmíchali 2 vanilkové pudinky. Vaříme do zhoustnutí a ještě chvíli po tom, aby nám směs jakoby trochu zprůhledněla, odstavíme, osladíme a nalejeme na korpus. Necháme vychladnout a poté dáme do lednice uležet. Nejlepší bude přes noc, korpus nám hezky změkne.











Doufám, že se vám dnešní článek líbil. Trochu z jiného soudku, než normálně vydávám, ale přece tu taky nemůžou být jen recepty že :D Takže pikniky rozhodně doporučuju a nebojte se toho! :) Třeba se na nějakém dalším taky setkáme :)

Děkuji za všechny komentáře, i přečtení takto dlouhého článku :) Mějte krásný zbytek úterý ♥

11 komentářů:

  1. Všechno to jídlo v vypadá dokonale a já mám teď hlad. :D Podle článku čtu, že jste si to tam všichni moc užili. Já moc nejsem na podobné akce, protože se bojím cizích lidí.. ale kvůli jídlu bych to možná někdy riskla. :D

    A bez živočišných výrobků by si zvládla žít, to se neboj. :D Je to spíš o rozpoložení mysli. Je ale super, že občas si něco veganského dáš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem někdy otevřená až moc :D :D určitě to za to stojí a vytvoříš si nové přátele :) možná zvládla, ale jak mám nastavenou stravu teď mi vyhovuje :) od každého něco :)

      Vymazat
  2. Pěkná vykecávka :) a těch dobrot.. mňam.
    Jsi dobrá, že jsi to tak zvládla, já s mým orientačním smyslem bych určitě nasedla do vlaku, který by jel úplně na opačnou stranu :D
    Také bych nemohla být vegan, miluju vajíčka, tvaroh, jogurty... :) ale veganskou stravu mám ráda a často ji zařazuju do svého jídelníčku, mou největší inspirací je Camie, Market - Blue Vegan Pig a i od Marušky se také občas nechám inspirovat... :)
    Taky bych ráda někdy zajela na nějaký piknik, tak uvidíme :) jestli holky budou pořádat něco, ne moc daleko ode mě (od Olomouce) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se všude 100x ptala, jestli je to ten vlak, který si myslím, že to je :D Mám to úplně stejně!! :) Vím, že loni Camie a BVP dělaly v Olomouci :) já to mám fajn, že na trase KH a Olomouc bydlím uprostřed :D Budeme muset sledovat datumy a místa pikniků! :)

      Vymazat
  3. Všechno to vypadá skvěle, jsem ráda, že sis to užila :) a odkud vlastně jsi? Já mám Hradec cca stejně tak daleko jako ty, a když jsi zmínila Českou Třebovou, tak jsem si říkala, jestli nebydlíš někde poblíž mě :D (Lanškroun)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) fakt vřele doporučuju :) Nojoo, máme to k sobě kousíček, už jsem na to taky koukala :D Svitavy :)

      Vymazat
    2. Jé, tak to jsme skoro sousedky! :D

      Vymazat
    3. Si piš :D skoro zázrak na tak velké skupině viď? :D

      Vymazat
  4. Já se picnu. Já sem z Hradce a nevim že se tady něco takovýho děje :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď už to víš a budu doufat, že se na dalším uvidíme! :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥