středa 26. června 2019

Důležitost pitného režimu

Léto už je tady v plné síle. A i kalendářně - v pátek jsme měli první letní den. Možná bych byla více nadšená, že jsou tepla a tak, ale při odpoledních v práci v továrně je to peklo, doslova :D To jsem schopná jenom za směnu (8h) vypít 0,75-1l vody. Normálně vypiju tak 0,3-0,5l (v práci).

V různých skupinách jsem si všimla, že lidé mají často s dodržováním pitného režimu problém. Zapomínají pít a pijí až ve chvíli kdy mají žízeň. To už je ale "pozdě". To, že máte žízeň znamená, že máte málo vody v krevní plazmě (tekutá část krve) a buňkami, což je stres pro naše tělo. Žízeň může být také způsobena suchem na patře, jazyku, hltanu nebo působením některých hormonů.


Člověk bez vody přežije pouze 2-3 dny zatímco bez jídla až 40 dní. 


K čemu je voda v těle potřeba?
  • transportní prostředek pro živiny 
  • odvod splodin
  • udržuje stálost vnitřního prostředí
  • udržuje pružnost a odolnost kůže
  • slouží jako rozpouštedlo a vhodné prostředí pro chemické reakce v organismu 


Co nastane, když tělo nemá dostatek vody?
  • klesá výkonnost srdce
  • bolest hlavy
  • nevolnosti
  • chronický nedostatek (dlouhotrvající) - náchylnost k civilizačním chorobám
  • po dlouhodobém nedostatku tvorba kamenů a záněty močových cest


Kolik bychom měli za den vypít vody není jednoduché stanovit. Obecná doporučení jsou vypít 1,5-2l denně. Toto množství ale ovlivňuje například počasí (při teplech se člověk více potí -> větší ztráta, kterou je třeba dorovnat), vlhko, suchý vzduch v místnosti, sport, horečka nebo průjem, kdy se spotřeba vody zvyšuje. Kromě vody nám z těla odchází také minerální látky, které je vhodné doplňovat minerálními vody.


Nejlepší je pít čistou vodu, ale mnoha lidem nechutná. Můžete si ji proto zkusit ochutit mátou, okurkou, citrónem, limetkou, čerstvým ovocem... Pitný režim může být doplněn neslazenými bylinnými a ovocnými čaji, minerálkami nebo džusem - s tím ale opatrně, protože obsahuje dost cukru.


Pozor na kávu! I když je to také tekutina, tak způsobuje odvodňování, stejně jako silný černý čaj či alkohol. Proto v kavárnách s kávou dostanene většinou skleničku s vodou, aby jste "odvodněnou" vodu doplnili.

Někdy mě mrzí, že ceny vody v restauracích a podobných zařízeních jsou tak vysoké. Někdy i to pivo výjde levněji. Je to stejný problém, jako se zdravým jídlem, kdy burger stojí 100kč a salát 150kč. Člověk prostě musí chtít. 

Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že nedostatek vody by mohl způsobovat i bolesti hlavy či nevolnost. Takže pokud to vás trápí, může být zakopaný pes v pitném režimu :) Já teda piju furt a stejně mám furt žízeň. Vyhodilo mi to nějaké články s cukrovkou žíznivkou, tak si to jdu hend přečíst :D A vy se běžte napít!

Článek vznikl ve spolupráci s Nasvačinu.cz. Děkuji ♥

Snažíte se pravidelně pít? Co pijete nejradši?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)



 
   Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet




Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

26 komentářů:

  1. Špatný pitný režim je jedna věc. Bohužel to ale někteří berou za ten druhý extrém a jako vodu mají lék snad na všechno - na problémy s pletí, s únavou, s přibíráním apod., hlavně to "máš hlas, napij se vody", to je zase oblbování žaludku. Hlavně to nepřehánět, pokud nejsme vrcholový sportovec a není 40 ve stínu jako dneska :) hodně vody taky dostaneme z jídla, ze zeleniny, ovoce, ale třeba i z těstovin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu :) Nic by se němělo přehánět :) Já teda takhle žaludek balamutím v práci, protože 5 hodin bez jídla je pro mě nářez :D

      Vymazat
  2. Já myslím piju dost, i když část toho je černý a zelený čaj. Teď v létě ale piju dost vychlazený ovocný čaj nebo mátový čaj s citronem nebo jemně perlivou vodu. Na chalupě přijde ke slovu máta ze zahrádky s citronem a můj nedávno vyrobený mátový sirup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být výborný! Taky teď piju hlavně vodu s citrónem :)

      Vymazat
  3. Já piju z 90% pouze čistou vodu, ale nedokážu říct, kolik přesně toho denně vypiju. Každý den to mám jinak a jak i píšeš, dost to u mě ovlivňuje počasí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně :) Když jsou vedra, tak klidně toho vypiju ještě o půlku víc než normálně :) Chválím za čistou vodu ♥

      Vymazat
  4. Já bohužel patřím mezi ty, co mají s pitím problém. Musím se do toho vyloženě nutit a už takové 3 decky cítím v břiše, je mi celkem těžko.. Nevím, kde je problém, ale přesto se snažím pít vodu, vodu s citronem, mátou..

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To já mám teda pořád žízeň. Vím, že na připomínání pitného režimu existují i nějaké aplikace :)

      Vymazat
  5. Když jsem chodila ještě na střední, tak jsem měla velký problém s dodržováním pitného režimu - byla jsem schopná za den vypít třeba jen půl litru, což je úplně šíleně málo a jsem ráda, že teď už pitný režim dodržuju :) Poslední dny nejčastěji piju vodu s mátou a citronem ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tybrďo, to je opravdu málo. ŠIkulka, že jsi se zlepšila ☺ To já jen s tím citrónem, mátu moc nemusím :D

      Vymazat
  6. ja sa snažím pravidelne piť, a pijem hlavne cistú vodu a striedam rôzne minerálky. Sladené nápoje skoro vôbec nepijem a keď mám chuť raz za čas tak si dávam zvyčajne Colu, a potom mám zas pokoj na dlhú dobu so sladkými vodami :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já si dávám colu a podobné jenom v případě, že tam třeba neprodávají vodu (ano, to už se nám taky stalo). Super přístup ☺

      Vymazat
  7. Tak to já v létě vypiji víc vody. :D I přes dva litry, celkově jsem zvyklá hodně pít, ale vodu. A malinko šťávy občas, ale to fakt málo. Když nepiju, bolí mě hned hlava a celkově se necítím dobře. A lidé na mě občas koukají, kolik toho zvládnu vypít. :D Ale zase občas klidně ať lidé nepijí zase "tak moc", ale ať je to voda a ne nějaké přeslazené limonády. Na to se dá odvyknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně :) Na sladké limonády se podle mě dá odvyknout hodně rychle, stačí jenom chtít. Já šťávy skoro vůbec nepiju, protože mám pocit, že po tom mám ještě větší žízeň :D

      Vymazat
  8. Já mám s pitným režimem problém od dětství. Celý život mi máma řiká, že budu na kapačkách😁.

    Někdy se mi to fakt vymstí a bolest hlavy je hrozná. Když to stihnu doplnit, tak dobrý, ale když se to rozjede... to je děs.

    Jinak ceny vod v restauracích/kavárnách? To mě dokáže fakt nasrat. Stejně tak ceny salátů - to je úplně tristní!!!!!!!!

    Verča ze Ztracena v Praze ║ LET'S BE FRIENDS ANEB JAK NEBEJT SÁM A MÍT NĚKOHO NA POHŘBU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, tak tomu zkus co nejvíc předcházet a být Tebou si stáhnu nějakou tu aplikaci na hlídání :) To teda, je to fakt děs.

      Vymazat
  9. Já jsem zvyklá pít čistou vodu a snažím vše dodržovat pitný režim pravidelně. Teď v horku vypiju kolem 1,5 až 2 litrů. Člověk když pije se cítí skvěle.

    OdpovědětVymazat
  10. Nejčastěji piji vodu a daří se mi dodržovat pitný režim jenom když mám vodu v petce a po ruce a upíjím prostě během dne. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji potřebuju mít před sebou, abych na to myslela, ale já mám věčně sucho v puse, tak piju skoro pořád :)

      Vymazat
  11. Já jsem vždycky měla spíš problém s tím, že jsem pila moc, než že bych pila málo :D snažím se v poslední době držet při uzdě a docela mi to i jde :)

    Maris

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to podobně a noční výlety na wc nejsou nic moc :D

      Vymazat
  12. Já s pitím neměla problém nikdy. Ani nevím, ale jsem už tak nějak od mala navyklá pravidelně pít. I v zimě do sebe bez problémů dostanu minimálně dva litry vody, v létě to jde automaticky samo více :)

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jako malá na to celkem prděla, ale teď mám žízeň snad pořád :D

      Vymazat
  13. S pitným režimem mám dost problémy, ale snažím se s tím něco dělat :)
    Když celý den nepiju, tak mě bolí hlava, naštěstí už se to ale dlouho nestalo, snažím se soustředit na to, abych pořád pila, i když zrovna žízeň nemám :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, že se s tím snažíš něco dělat :) Kdyžtak zkus nějakou tu aplikaci, která Ti pití bude připomínat :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥