pondělí 5. března 2018

Protein - doplněk stravy (+ recenze, recept)

Ahoj ♥
Dnes bych vám tu ráda předala zase něco více, než jen recept či tipy, co si můžete naservírovat na talíř. Určitě jste si všimli, že ve spoustě receptů používám protein. Co to ale vlastně je? V dnešním článku bych vám to chtěla laicky vysvělit. Nepoužiju žádné odborné články, pouze moje vědomosti, aby tomu porozuměl naprosto každý. V dnešním článku se podíváme na to, co to ten protein vlastně je, k čemu slouží, jak ho lze využívat při pečení, ale také, jak ho nahradit, když je v receptu, ale vy ho doma nemáte. A nakonec pár recenzí a nějaký ten recept. Bez toho by to nebylo ono! :)

Protein = bílkovina. A přesně to obsahuje, široké spektrum bílkovin. Protein jak již zmiňuji v názvu článku, je jenom doplněk stravy, který slouží k doplnění bílkovin ve vaší stravě. Pokud ve vašem jídelníčku máte málo bílkovin, tak je vhodné ho doplnit právě proteinem. Ale pokud vaši denní potřebu bílkovin pokryjete normální stravou (tvaroh, jogurt, maso, sýr, šunka, ryby) není důvod si ho pořizovat. Protein také zařazují hlavně sportovci nebo ti, kteří chodí do posilovny, po tréninku pro doplnění bílkovin. Doporučuje se smíchat pouze s vodou (odměrka + cca 400ml vody, ale dle chuti, pro více sladkou chuť méně vody, pro slabší chuť více vody). Tito lidé jich potřebují zpravidla více, protože z bílkovin se tvoří svaly, o které oni usilují. 

Proteinů najdeme na trhu spoustu od různých firem. Příchutí je nespočetně mnoho. Od základních jako jsou například vanilková, čokoládová, bánánová, borůvková nebo pistáciová k více odvážným jako třeba příchuť jablečného koláče s posypkou, jahodové rolády, káva a karamel, rebarbora a pudink nebo skořicový šnek. 

Já osobně ho přidávám do receptů hlavně pro zvýšení podílu bílkovin. Když má některý pokrm více bílkovin, má vyšší sytící efekt (dostanete za delší dobu hlad). A druhý důvod je pro nahrazení sladidla. Spousta proteinů je doslazovaná umělými sladidly, ale jsou na trhu i doslazované stévií. Bohužel protein celkem dost mění pečící schopnosti a věci s ním pečené mají větší náchylnost k tomu, že je koláč tvrdý nebo suchý.

Ovesná kaše s pistáciovým proteinem

Pokud protein nevlastníte a je v receptu, tak nejjednodužší substituce je za suché sladidlo. Tím myslím třeba třtinový nebo kokosový cukr, suchralóza, erytritol, xylitol... Pokud použijete nějaký sirup nebo med, přidejte ještě část vloček nebo mouky. To jsou další substituce za protein - mouka, mleté vločky. A pak dále podle druhu receptu můžete také protein nahradit mletými oříšky, kokosem...

Nejvíce proteinů jsem vyzkoušela od značky Myprotein. Jejich proteiny se dají koupit za bezkonkurenční cenu, když vychytáte slevy. Ale mě na nich vadí ta struktura, není moc hladká :D Další proteiny jsem vyzkoušela od Prom-in a společnosti Kompava. Teď tedy krátká recenze. Jenom bych chtěla upozornit, že hodnotím pouze chuť, nic jiného. Maximum je 5/5.
  • MP čokoláda oříšek - 4/5
  • MP skořicová rolka - 4/5
  • MP stracciatella - 2/5
  • MP vanilka - 4/5
  • MP slaný karamel - 1/5
  • MP čokoláda - 5/5
  • PM vanilka - 5/5
  • PM pistácie - 5/5
  • K pistácie - 4/5
Stracciatella a slaný karamel mi vůbec nechutnaly. Čoko oříšek, rolka, vanilka mají takové neutrální chutě. Rolka chutná skořicově. Tyto příchutě (teda alespoň mě) nenadchly, ale ani nezklamaly. U Kompavy jediná věc, co mi vadí, tak na mě je ten protein málo sladký. Je to způsobeno tím, že je slazený přírodními sladidly, jako je stévie nebo suchraloza. To třeba naopak někomu může vyhovovat. Od MP i PM jsou proteiny dost sladké a já už tu hubu mám jima prostě "zkaženou" :D Pěnivost, rozpustnost a podobné věci nehodnotím, protože mi nechutná, když ho piju. Proto ho raději komponuji do pečení nebo přidám k ovesné kaši či pudinku.


Receptů s proteinem už najdete tady na blogu spoustu. Mezi mé oblíbené patří například kefírové lívance, fazolové brownies, pudinková ovesná kaše nebo domácí proteinella.

A co takhlek nim přidat další recept - proteinové nízkokalorické palačinky?

Proteinové nízkokalorické palačinky


- doba přípravy: 15 minut (5 minut těsto + 10 minut dělání palačinek)
- porce: 1 (3 palačinky)
- náročnost: střední (já ty palačinky neuměla skoro dva roky :D)

Ingredience
80ml mléka
1 vejce
20g rýžové mouky
20g pistáciového proteinu Kompava

Postup
Rozmícháme mléko s vejcem a poté přidáme mouku a protein. Necháme chvíli odležet a poté na troše oleje nebo na sucho děláme palačinky. Množství nám výjde na 3 palačinky. Já jsem je podávala s tvarohem, horkým lesním ovocem a arašídovým máslem ♥ Ale je jen na vás, s čím si je připravíte vy :)

Makra na palačinky
272 kcal / 1 088 KJ
Bílkoviny: 23g
Tuky: 9g
Z toho nasycené: 2g
Sacharidy: 23g
Z toho cukry: 5,5g
Vláknina: 0g

Hádám, že spousta vás slyší o společnosti Kompava poprvé, rozhodla jsem se je vám lehce přiblížit. Firma už prodává své produkty v oblasti výživy necelých 16 let. Každý výrobek je vyvíjen a připravován tak, aby jste z něj cítili vysokou efektivitu a funkčnost, za dodržení všech bezpečnostních podmínek a čistoty produktu. A opravdu, když se podíváme na složení tohoto proteinu, který mám já :

syrovátkový proteinový koncentrát, sušený vaječný bílek, mléčný proteinový koncentrát, MCT tuky, inulin, L-glutamin, směs aminokyselin BCAA (L-leucin, L-isoleucin, L-valin), zahušťovadlo: guarová guma, enzymy, vitamín C (kys. L-askorbová), vit.E (DL-α- tokoferylacetát), mléčnan zinečnatý, sladidlo: stévie (glykosidy steviolu), sukralóza, chrom pikolinát


Tak opravdu můžeme vidět, že na prvních příčkách jsou kvalitní suroviny, které stojí za kvalitním proteinem. Co bych ještě ráda vyzdvyhla, tak je, že výrobek neobsahuje žádné konzervační látky, syntetická barviva ani geneticky modifikované suroviny. Jak jsem psala dříve, já si ho ještě lehce doslazuji, ale chápu, že spousta lidí nedokáže proteiny pít, protože jsou pro ně příliš sladké, takže teď je vaše šance! :)  Na jejich stránkách kromě eshopu najdeme také sekci blog, kde si můžete přečíst články k tomu jak zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo spoustu zdravých receptů. Poslední větou bych ráda zmínila jejich motto Staráme se o Vaše zdraví a myslím, že jeho plnění jim jde skvěle.

Tak, to by bylo pro dnešní článek vše. Doufám, že jste se dozvěděli něco nového a užitečného. Opravdu jsem se snažila tetno článek pojmout velmi laicky, aby tomu všichni rozuměli. Jinak já protein nejčastěji používám do ovesné (či jiné) kaše, aby mě zasytila na delší dobu. Mám to i vyzkoušené, že když si ji udělám bez proteinu, mám minimálně o hodinu dříve hlad.  A příchuť která u mě vede? Jednoznačně pistácie! Ale vanilka také není špatná, ta je neutrální a hodí se všude :) Mějte se krásně a uvidíme se u dalšího článku ♥

Článek je napsaný ve spolupráci s firmou Kompavacz.cz za což jim velmi děkuji!

Používáte protein? Jaká informace vás nejvíce zaujala? Líbil se vám tento článek?


Budu moc ráda, když se s jakými koliv postřehy podělíte se mnou do komentářů, děkuji.

Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blog, like na FB stránce nebo follow na instagramu

Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/
Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu
 

41 komentářů:

  1. Ahooj :)

    Super článek a užitečné informace, koukala jsem na stránky Kompava na jejich nabídku a asi pořídím čokoládový :)

    Měj se krásně!

    DL ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že jsem byla nápomocna :) Čokoládový je určitě také skvělá volba! S tímto proteinem určitě neuděláš chybu, složení má fakt skvělé :) Ty taky ♥♥

      Vymazat
  2. Kompavu znám, ale zatím jsem od nich nic nezkoušela:).

    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to, já je zase neznala. Značka je to ale opravdu kvalitní :)

      Vymazat
  3. Pardon učím se Přidat do textu odkaz. Článek je super pořád slyším o proteinech ale vůbec nevím co s nima kdy jíst proč jist co mají dělat a tak

    Blog Rachel Roo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pořádku, sama jsem se to takhle učila :D ♥ Doufám, že Ti aspoň trochu pomohl odpovědět na tvé otázky :)

      Vymazat
  4. Tak ten bych taky chtěla :D když mě přijde, že lidl hrozně zdražil. ta bunda riflová s šedýma rukávama za 400? před pár rokama byla za 250. Některé slečny na Vinted ti rády oblečení přeměří :D já to taky dělám. Jinak nakupuju i v obchodech, ale v sekáči to mám raději

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Toho jsem si ani nevšimla. To chápu, ale mám takovou špatnou postavu, že mi málo co sedí :) Joo sekáče jsou boží!

      Vymazat
  5. Já jsem vstávala 4:30 odpoledne a šla spát v 11večer. Potřebovala jsem přetočit den, takže proto tak málo.

    OdpovědětVymazat
  6. Kompavu neznám:O Článek je super, já zatím vyzkoušela jen takové ty zkušební proteiny od myprotein a jinak mám doba protein od Scitec:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti moc Kubi! ♥ Jo vzorečků od myproteinu mám taky dost xDD Scitec jsem ještě nezkoušela :)

      Vymazat
  7. Zajímavý a užitečný článek! :) Díky za něj. Já se v tomhle třeba vůbec neorientuju a asi ani orientovat nikdy nebudu, ale přesto jsem obřa po fitku si dala s mlékem a to jsem milovala. Brala jsem to jako takovou svou odměnu za to cvičení :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juj, moc děkuji Gábi! Mě to napadlo sepsat po té, co mi právě kvůli tomu psala kamarádka, že tomu také nerozumí :)

      Vymazat
  8. Za mě si myslím, že vždycky bude nejlépe chutnat vanilka. Třeba takové capuccino od MP mi nechutnalo vůbec :/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si teď objednala příchuť capuccino/karamel, ale od jiné značky, tak jsem zvedavá na to, jaký bude :)

      Vymazat
  9. Proteiny jsou při hubnutí hodně důležité, aby se zachovaly svaly. Nejlepší je pít proteiňák každý večer a pak po cvičení, pokud možno syrovátkový. Má i lepší chuť než třeba sojový, ten mi moc nejel. Jinak ho sypu kamkoli, do kaše, jogurtu nebo i do smoothie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně :) To se nedivím :D Mě moc nejely ani sójové vločky. Já nejčastěji do kaše.

      Vymazat
  10. Já si čokoládový protein dávala vždy po cvičení nebo jako odpolední svačinu, ale poslední dobou se mi po něm vždy udělá dost zle. Tak jsem ho raději úplně přestala užívat a už mi zle nebývá, tak nevím. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě po něm bylo zle když jsem si ho dala v podobě shaku. Je dost ale možné, že tělo na něj ještě nebylo zvyklé a teď už mi nic nedělá :)

      Vymazat
  11. Ja protein obcas pouzivam a davam ho do buchet a koláčů, samotny si ho nedávám, ze bych si ho rozpustila ve vodě. ale v kolači to ma takovou zajimavou chuť. vetsinou ho tam dam jen tak poprašek, ale ne nejake velke porce. jen tak opravdu pro zpestření a jen vyjimecne :) ale je to asi dobra vec i kdyz porad jsem spis zastancem ze je to porad prasek z pixli, a ja jsem radsi pro prirodnejsi veci, nemam moc rada prasky a nahražky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ani já :D :) Rozumím :) Také ho používám do koláčů hlavně místo sladidla a zvýšení počtu bílkovin, bohužel to poté dost mění strukturu koláče :)

      Vymazat
  12. Já mám hrozný problém s těmihle "práškovými" věcmi. Nedělají mi problém na žaludek, takže takové ty palačinkové směsi apod. ani různé přeumělkované příchuti protein bars jdou mimo mě. Syrovátkový protein snesu jen jeden (po ostatních jsem zatím vždy zvracela) a občas s ním i vařím :) obecně si ale myslím, že tohle stačí, takové ty šílené tyčinky s příchutí "cheesecake" a "cookies" nejsou nic víc než chemie a přijdou mi hrozně umělé.
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ty palačinkové směsi celkově nemám vůbec ráda. Je tam spousta zbytečných věcí, je to předražené. Doma si to udělám hravě sama - mouka, vejce, protein a mléko/voda a člověk má hned homemade domácí proteinové palačinky. Teda, tak to je zajímavý. Mě naštěstí zatím nedělal problém žádný, který jsem zkoušela. Určitě s tebou souhlasím, také ty spešl příchutě se hůře používají třeba do koláčů nebo tak :)

      Vymazat
  13. Ta ovesná kaše vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tyjo ten pistáciovej bych určitě chtěla vyzkoušet, vždycky jsem milovala pistáciovou zmrzlinu, tak kdyby tomu byl alespoň trošku podobný, tak by to byla pecka.
    Osobně protein používám, protože mám docela problém s dostatkem bílkovin, nemám nějak extrémně moc ráda maso, takže mám bílkovin věčný nedostatek :D v tomhle je protein super, třeba právě do těch kaší. Zkoušela jsem dva - ten čokoláda oříšek mi moc nechutná, přijde mi, že je strašně sladký a má takovou chuť, která přebije veškerou ostatní chuť a pak není cítit nic jiného a jako druhý jsem zkoušela Vanilkový soja protein a ten je super :) skvělej článek :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A je to pecka, tomu věř! :) Taky nemusím mít maso denně, tak mám stejný problém :D Mě celkem ten čokoláda oříšek chutnal, mám ráda hodně sladké věci :D :) Děkuji Ti! ♥

      Vymazat
  15. Parádní článek! :) O důležitosti proteinu vím, takže na to myslím vždy, když mám v týdnu na výběr, co si uvařím na oběd nebo dám někde venku. Ale jinak s prášky nemám příliš dobré zkušenosti, takže to zatím řeším jinak.
    Skvělé tipy, to jídlo vypadá fantasticky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Loli, jsi milá ♥ To jsem ráda, že se na to snažíš dbát :) Moc děkuji!

      Vymazat
  16. Já využívám proteindocela často, mám veganský, který používám do kaší a lívaneků, na pití ale používám klasický.
    Souhlas,super doplňěk :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se bojím u veganského chuti :) To jsem ráda, že jsme za jedno :)

      Vymazat
  17. Super článek! :) recept určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  18. Proteíny nepoužívam, ale recept vyzerá dobre : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti Ani ♥ Tak ono to není potřeba, pokud jich máš dostatek ve stravě :)

      Vymazat
  19. Super recept, hned o víkendu ho určitě vyzkouším a řeknu o něm i našim sousedkám, které stále drží dietu a snaží se jíst zdravě :-) Já sama smažím lívance z čokoládovho proteinu fit-day a je to mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Vám děkuji, ať se palačinky hezky povedou a hlavně, ať si pochutnáte! :) To věřím, také mám doma jeden čokoládový a je moc dobrý :)

      Vymazat
  20. Já proteiny nepoužívám, protože ty se dají snadno dostat i v klasické stravě. Daleko více se spíše zaměřuji na to, abych měla dostatek vitamínů. Proto jsem si pár balení objednala z https://www.jml-zlin.cz/cs/jml-fitness-line-cz

    OdpovědětVymazat
  21. Ta ovesná kaše s proteinem vypadá naprosto úžasně :-) . Také si ráda dělám takové snídaně. Vaření mě baví. Chci, aby bylo jídlo nejen dobré, ale i pěkné na pohled :-) . Proteiny si ale nedávám do jídla, dělám si z nich jen nápoje, ale mohla bych je zkusit dát do jídla, alespoň budu mít zase nějakou změnu :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥