pondělí 18. prosince 2017

6 Tipů jak přežít Vánoce

Krásný zimní den ♥
Týjo, ten čas letí. V neděli už tu máme Vánoce. Ale vždyť včera jsme slavili vstup do Nového roku 2017... Až moc rychle to utíká. Momentálně si ke psaní tohoto článku pouštím vánoční písničky, ať se mi to hezky píše. Jak už jsem psala v předchozích článcích, tohle jsou už moje třetí Vánoce na jiné stravě a ráda bych vám každý rok představila a nakonec sepsala pár mých tipů, jak Vánoce zvládnout ve zdraví, protože jak se později dozvíte, já je moc dobře nezvládla.



První Vánoce byly 2015, měla jsem napečené 4 druhy zdravého cukroví - perníčky, kokosové kuličky s marmeládou, pracny a kakaové kuličky. Perníčky byly tvrdé, ale to mi nevadí. Pracny mě také moc neoslovily, ale jinak nebylo špatné.


V tu dobu ještě moc zdravých receptů nebylo a celkově zdravé jedení nebylo tolik zpopularizované. Byla jsem ráda i za tyto recepty, které jsem našla napříč internetem. Myslela jsem si, že to bude super, že mám zdravé cukroví a nebudu muset jíst tolik toho nezdravého.

Dřív jsem používala sladidla velmi zřídka, někdy byly kaše tak málo oslazené, až mi nechutnaly, ale stejně jsem to jedla. Pak ovšem nastal ten problém, když jsem si dala něco "nezdravého" (nic není nezdravé, existuje pouze nezdravé množství) - s mnostvím jakéholiv cukru. Řekla jsem si, dám si jeden kousek, abych ochutnala, ale nikdy to u jednoho kousku neskončilo. Tělu ten cukr prostě chyběl, takže když už ho dostal, nemohl se ho nabažit. A tak jsem se přejedla 24., 25. i 26. prosince.

Do teď si pamatuju ten moment na Štědrý den, bylo půl dvanácté v noci, Pelíšky se schylovaly ke konci a mě bolelo, břicho. Neskutečně. I když jsem už nemohla, stejně do mě cukroví pořád padalo, hlavně medovníčkové kuličky. Neměla jsem výčitky, jen mi bylo hrozně zle a nechtěla jsem, aby se to opakovalo. Bohužel jak jsem psala, bylo to ještě následující dva dny. Sice ne v takové míře, ale bylo.

Lucie Living
Zdroj : pinterest

Do roku 2016 jsem vstupovala s ponaučením: Více "cukru" (sladké chuti) do života a čeho jsem se chtěla primárně zbavit - přejídání na oslavách. Říkala jsem si, že když zvládnu Vánoce, tak už se budu mít více pod kontrolou. Tentokrát jsem pekla víceméně jenom podle jedné slečny, které jako sladidlo používala flavdrops a já nevěděla, jak ho nahradit a tak jsem si ho také koupila. Jo jasně, je to chemie, ale mě to moc pomáhá. Sladká chuť a nula kalorií. 

Cukroví se mi podle slečny opravdu povedlo, měla jsem asi 10 druhů - perníčky (ale taky tvrdé), skořicové sušenky, ořechové škeble, linecké, plněné vanilkové košíčky, včelí úlky, marokánky, vanilkové rohlíčky (také sklamání), sezamové kuličky (které mi moc nechutnaly) a zase nějaké kakaové kuličky. Za mě asi nejlepší linecké, úlky, košíčky, škeble a marokánky. 


Z čeho jsem ale byla opravdu nadšená, tak jsem se nepřejedla. Nebo alespoň ne do toho stavu, kdy by mě fakt bolelo břicho. Byla jsem hezky najezená a nic mě nebolelo (břicho). I normální cukroví jsem si dala a nic mi to nespustilo. 

Letos už mám také napečeno (v tento moment, kdy píšu článěk teda ještě ne a všechno mě to teprve čeká :D). K dnešnímu dni (14.12.) mám upečené perníčky (zase nový recept, tak uvidíme, jaký budou), biscotti a marokánky, které mě ale ještě chybí polít čokoládou. Nebudeme předbíhat a nebudu vám tu vypisovat, co všechno budu péct, když to třeba nakonec ani nestihnu :D :D 

Pokud vám sladké nezpůsobuje přejídání, dejte si i normální cukroví - nezabije vás to a určitě si pochutnáte. Zdravé také není špatné, některé druhy jsou dokonce více než výborné, ale zase to nemá takovou trvanlivost a člověk je už od mala zvyklý na klasiku. A pokud vám klasické sladké cukroví způsobuje přejídání (tak jako mě způsobovalo), tak pro vás mám krutou radu. Radši si jezte jenom svoje zdravé (kterého také nedělejte moc, aby jste se nepřejedly i tím zdravým, kalorie z másla jsou nahrazeny kaloriemi z oříšků), kousněte se a opravdu si radši to nezdravé nedávejte...

A teď tipy, co jsem se za tu dobu naučila

1) Péct zdravější (zdravé) cukroví 
Abychom si rozumněli ve slovíčkaření. Zdravější cukroví - hladká mouka je nahrazená špaldovou moukou, cukr třtinovým cukrem nebo medem, máslo je nahrazeno ořechovým máslem nebo kokosovým olejem. Zdravé cukroví - místo másla tvaroh nebo jablečné pyré, hladká mouka bezlepkovýma moukama, cukr a med nahrazený flavdrops. Mé recepty můžete najít zde.


2) Míra dezertního talíře
Na talířek si dejde denní množství cukroví, co můžete za den uzobávat, ale víc nic!

3) Počet cukroví
Když málo napečete, míň toho sníte.


4) Být zaměstnaný
Určitě i vy jíte na Vánoce - u pohádek, hlavně z nudy. Proto se nějak zaměstnejte. Holkám vřele můžu doporučit namalovat si nehty nějakým lakem, který dlouho usychá. Zaručuju, že se dlouuho ničeho nedotknete! :D

5) Být venku
Nepobývat ani doma ani u známých. Běžte ven, projít se do přírody.Věřím, že si ještě moc rádi oddychnete od toho všeho jídla a projdete se na čerstvým vzduchu. Můžete třeba zajít do lesa a udělat zvířátkům také Vánoce.
the wonder of nature
Zdroj: pinterest

6) Zdravější večeře
Když si odpustíte smažené a majonézu v salátu, tak můžete spoustu kalorií ušetřit a váš nutriční nadbytek nemusí být tak vysoký. Můžete si upéct zdravý kuřízek s bramborovým salátem jako od mamky ♥ Nebo aspoň plátek na přírodno se šťouchanýma bramborama. Nebo ryba pečená v troubě na kmínu...


A ještě pár slov na konec. Pokud pečete zdravé/zdravější cukroví letos poprvé a moc nebudete s výsledky spokojeni, nebojte se, ono se to zlepší. Ani u mě to nebyla žádná hitparáda ;) A také nezapomínejte, že když si dáte kus zdravého cukroví, kde budou oříšky, ořechová másla, med a podobně, má to podobnou, ne-li někdy vyšší kalorickou hodnotu než klasické cukroví! Takže všeho s mírou.

Pokud jste článek dočetli až sem, tak vám z celého mého srdce děkuji ♥ Doufám, že se vám článek líbil a že se z mé situace poučíte a vám se tohle už nestane (a pokud by se to stejně stalo, nemějte žádné výčitky - ty to akorát zhorší a udělají z komára velblouda, jo a to velký břicho jsou jenom naplněná střeva a zadržená voda). Užívejte krásný předvánoční čas :) Jinak ve čtvrtek se můžete těšit na recept na ZDRAVOU ŠTĚDROVEČERNÍ SNÍDANI - jak jsem už na instagramu prozradila, jedná se o zdravější verzi štoly :)

Máte nějaké další tipy jak se zvládnout o Vánocích? :) Kolik druhů cukroví pečete? Užíváte si cukroví od babiček?


Sociální sítě:
Facebook stránka - Wantbefitm
Instagram účet - Wantbefitm
I když pro vás je to maličkost, pro mě ne! Každý follow, like na stránku nebo na instagram, každá návštěva a komendář na blogu pro mě znamená nestkutečně moc ♥♥ Moc Vám děkuji za veškerou vaši podporu :) ♥

P.S. Asi za týden 3 nový pravidelní čtenáři??? MOC DĚKUJU! Už vás tu mám 52, úžasný, že jsem se dostala přes padesátku O:) Vážím si vaší podpory a doufám, že se vám mé články budou nadále líbit :)


14 komentářů:

  1. Super článek! Já mám v plánu se letos cukrovím nepřejídat, tak uvidím jestli se mi to povede dodržet. :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tý jo ani nevím kolik máme druhů cukroví :D, ale nějak to upřímně nehrotím mě stačí dvě vosí hnízda a kokosový kuličky :D, ale jinak se cukrovím nepřejídám zbytečně :D. Ale vím, že mamka ani babička nepečou zdraví cukroví :D. Ale na Vánoce hodně cestujem, takže jsem zaměstnaná až až :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vosí hnízda taky miluju! :D A z kuliček rumové :D Bohužel je letos skoro nikdo nedělal :(

      Vymazat
  3. Milá Míšo, souhlasím hlavně s bodem 5. Co se týče cukroví, tak jsem dělala jen vanilkové rohlíčky, kterých jsem 2 plechy vyhodila do koše (asi je moje trouba trouba, či co:-)) a zbytek rozdala. Takže se sladkým se šetřím, ale na salátek s řízkem se moooc těším! Pak to budeme muset jít vyběhat a pořádně si zasáňkovat (snad ten sníh vydrží).

    Měj krásné a pohodové Vánoce!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné typy!:) Já strašně chtěla zkusit zdravé cukroví a neupekla jsem nic.. fakt nějak nemám ted na nic čas :D Takže se těším na klasik, zkusím si to užít a nepřejíst se.. já moc tipy nemám, protože to ještě neumím zvládnout bez přejezení... oslavy.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď v klidu, já to taky moc dobře nezvládla :D :D ;)

      Vymazat
  5. Tak to s tím cukrovím si pamatuju taky přesně detailně, jako popisuješ ty. Dostali jsme zásoby cukroví a já si chtěla dát jen trochu... no, chtěla. Nakonec jsem nemohla přestat a následující dny jsem ležela v křečích a dokonce z toho dostala střevní potíže, které nešly vyřešit jiným způsobem, než léky, i když jsem se snažila. Uf, tento rok jsme cukroví od rodičů zakázali, já sama na sladké moc nejsem, takže ani nepeču, a vlastně mi to ani tak nechybí. Ale tvé varianty se mi moc líbí, běžně, když už dostanu chuť na sladké, sáhnu třeba po sušenkách z ovesných vloček slazených jen medem, a tvé cukroví na mě působí podobným dojmem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že se ti mé cukroví líbí :)

      Vymazat
  6. Jůůů to je parádní článek. Myslím, že většina lidí, kteří se snaží jíst zdravě, to měli podobně. Vánoce jsou hold strašákem linie. Taky dělám zdravější cukroví, teď jsem přidávala poslední recepty...
    Ale jak říká můj kamarád trenér. Není důležité co se děje mezi Vánocemi a Silvestrem, Ale mezi Silvestrem a Vánocemi ;-) a to je velká pravda!

    Užívej předvánočního období.
    Mirka
    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
  7. Když máme doma 100kg cukroví, kolik je to dezertních talířků? :D
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedokážu pochopit, co děláte v tolika cukrovím... :D :D HODNĚ. :D

      Vymazat
  8. Pěkné tipy Miši :)
    Už jsme se o tom i bavily, ale v tvém povídání se úplně vidím, měla jsem to podobně jako ty, však víš... :) přeju ti krásné svátky :*

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný článek i tipy, i když tedy já se musím přiznat že na Vánoce nic nedržím, dám si normální br.salát a řízek, cukroví ... ale nikdy mi nebylo špatně, vždy vím kdy mám dost a hlavně já celý den nejím (abych viděla prasátko :D ) tak pak toho moc nesním a hlad zasytím rychle :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  10. Tu zdravější večeři a méně cukroví bych teď ocenila, máme toho tady skutečně moc a já pořád jen jím a jím a už mi to nedělá moc dobře :( :D

    LENN

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥