pondělí 6. května 2024

Ochutnáváme velbloudí zmrzlinu na místních trzích | Dubaj

I když je Dubaj relativně mladé město, které vzniklo v první polovině 19. století, může nabídnout i historické části města - Bur Dubai a blízkou oblast Deira. A právě Deiru jsme sami navštívili. Jeli jsme se podívat zejména na tradiční místní trhy a teda takový šok jsme nečekali!


K Deiře jsme dojeli metrem a přes Dubai Creek jsme zvolili místní dopravu pomocí lodí s názvem abra. Ty vás za 1 AED převezou na druhý břeh. Platí se hotově během jízdy vašemu kapitánovi. Super zážitek za tak nízkou cenu. 


Jako první jsme zavítali do Dubai Spice Souk neboli na tržiště s kořením. Sluníčka se nemusíte bát, celé trhy jsou pod venkovní střechou a i ten nejmenší obchůdek má klimatizaci. Vyskládané jednotlivé druhy vypadaly moc krásně a ještě lépe to vonělo, ALE. Ten způsob prezentace a prodeje opravdu není nic pro nás. Ze všech stran tam na vás křičí a snaží se vás zaujmout, abyste se šli podívat k jejich stánku. A to by ještě šlo, ale opravdu se nám několikrát stalo, že Dominikovi například nabídli ťuknutí pěstí a protože nechtěl být nezdvořilí, ťuknul si s nimi, ale doslova ho začali tahat k nim do obchodu a i když zdvořile odmítal, nechtěli ho pustit.



Mysleli jsme si, že to zde bude zaostalé, ale naopak. Nestalo se nám, že by někde nebrali karty. A pokud rádi smlouváte, tak si to tady užijete! Zde jsou ceny relativním pojmem a záleží jen na vás. Při prvním nákupu jsme byli zaskočení a platili za trochu koření 200 AED (cca 1200 kč). Zpětně jsme litovali, že jsme nesmlouvali. Při druhém nákupu, kabelky, se nám smlouvání podařilo a z ceny 110 AED jsem platila pouze 60 AED (cca 360 kč)



Druhým velkým tržištěm je Dubai Gold Souk, který je se zlatem. Říká se, že v jednu chvíli je tu až 10 tun ryzího zlata. Prý se zde nachází i automat na zlato. Ten jsme ale nepotkali. Po této návštěvě nám už zbývala poslední věc - ochutnat zmrzlinu z velbloudího mléka


Našli jsme malý stánek mezi oběma trhy. Mysleli jsme si, že tam budou stánky s velbloudí zmrzlinou na každém rohu, ale opak byl pravdou. Byli jsme rádi, že ji aspoň můžeme ochutnat. Z velbloudího mléka měli asi jen 4 druhy, já si vybrala datlovou a chutnala jako klasická zmrzlina. Kdybych to nevěděla, vůbec bych to nepoznala.


Po cestě zpět do centra jsme na stanici metra vystoupili u Dubai Frame. Největší obrazový rám na světě. Dole se nachází muzeum, nahoře krásný výhled s prosklenou podlahou. Výhledy jsme stihli až za tmy, ale i tak to bylo kouzelné a rozhodně to stálo za to. Lístky jsme kupovali až na místě a nebyl problém.

Dubai Frame
9 - 21 h
dospělí 320 kč, děti 130 kč



Ochutnal jsi někdy nějakou netradiční zmrzlinu?

9 komentářů:

  1. Jedla jsem velbloudí maso a salám. Zmrzlinu ne )))) a jinou netradiční zmrzku taky ne. Díky za zajímavý článek.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, jak vidím, vaše zážitky neberou konce - nedivím se, je to hodně odlišný svět. Zmrzlinu miluji, ale většinou jdu po nějakém ovocném sorbetu, takže žádná divočina :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Panejo, zajímavá místa. Ty tržnice mi připomínají Egypt, kde se tě taky snaží nalákat do obchodu, smlouvat... :/ :-D Jinak teda zmrzlina z velbloudího mléka - o tom slyším poprvé :-D

    OdpovědětVymazat
  4. tak tam bych se necítila :/ to by nebylo nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  5. tyjo, ty trhy by teda vůbec nebyly pro mě, tady to smlouvání apod. vyloženě nesnáším :D ale velbloudí zmrzlina zní teda hodně zajímavě oO taky bych ochutnala, i když obvykle co se týká zmrzliny moc neexperimentuju :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já nemám ráda místa s množství lidí a při vnucování zboží se cítím děsně nesvá, takže trhy, zvlášť ty arabské, nejsou nic moc pro mne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že to máme hodně všechny podobně :D Myslím, že mi jednou tento zážitek stačil.

      Vymazat
  7. Jo, Arabi takto rádi smlouvají a tahají tě všude, pamatuji si to ještě z dětství, kdy jsme byli na dovolené v Tunisku a Turecku (moje mamka zase miluje smlouvání :D). Tu zmrzku bych taky chtěla ochutnat :D.

    OdpovědětVymazat
  8. Nejzajímavější příchuť jsem ochutnala Red Bull. Ráda bych experimentovala, ale já většinou vždy sáhnu po mé nejoblíbenější pistáciové. Nedokážu odolat. ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥