Stejně jako každý rok, nastal čas na přípravu jedlých dárků. Takovými stálicemi, co doma připravuji, jsou domácí utopenci, domácí Baileys či nakládaný hermelín. Už loni mě lákal domácí perníčkový sirup, ale nakonec se na něj čas nenašel. Letos už ano! Jak si tedy snadno mohou vaši obdarovaní pochutnávat na perníčkovém latte jako z kavárny?
Příprava je velice snadná, nejhorší je plnění sklenic. Jakmile vám to někde ukápne, všude to pak lepí. Je vhodné výsledný sirup ještě přelít přes jemné sítko, aby tam nebyly žádné velké kousky. Sladivost to má menší než například med, pro oslazení kávy v normálním hrníčku jsem potřebovala 20 ml a bylo cítit i perníkové koření.
Co se týče trvanlivosti, nejlepší je sirup zavařit. Poté vám vydrží dlouho. Po rozdělání je ho třeba brzy spotřebovat a uchovávat v lednici. Využít ho můžete buď na slazení kávy, polití lívanců nebo s ním osladit jakýkoliv koláč, jako kdyby jste sladili medem. Konzistenčně je sirup mezi vodou a javorovým sirupem.
Perníčkový sirup
Potřeby
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru
- 2 lžíce perníkového koření
- 3 malé sklenice
- věci na ozdobu (kousek látky, stuha, perníček)
Postup
V kastrolu si smícháme vodu s cukrem a přidáme 2 lžíce perníkového koření. Pořádně promícháme a necháme cukr rozpustit. Až nám vznikne jednolitá směs, sirup přibližně 10 minut povaříme, aby lehce zhoustnul. Vysterilizované nádoby přes drobné sítko plníme sirupem a zašroubujeme. Pokud je sirup horký, chytne se víčko samo, jinak pro větší trvanlivost zasterilizujeme. Po otevření dáme do lednice a co nejdříve spotřebujeme.
Pripravujem ho každý rok, ale pridávam tam aj iné suroviny :)
OdpovědětVymazatKrásne si ho nazdobila. Pekný večer!
Občas dělám jedlé dárky kolegům do práce - už jsem dělala nakládaný sýr, kokosové sušenky, pečený čaj. Letos jsem uvažovala o cibulové marmeládě, ale nevím, jestli to stihnu.
OdpovědětVymazatO perníčkovém sirupu slyším poprvé 😊, ale vypadá dobře a určitě bude i skvěle chutnat 🙂.
OdpovědětVymazatMíšo, mám moc ráda jedlé dárky, perníčkový sirup, na rozdíl od mnoha jiných (většinou bylinných) jsem nedělala.
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci a přeji příjemný den. Helena
To je zajímavý nápad, o tom jsem ještě nikdy neslyšela :)
OdpovědětVymazatZajímavý a originální nápad, jsem překvapená, že i příprava je jednoduchá :) Určitě obdarovaným udělá radost :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Jak jsme se už bavily, taky mě lákal, ale nakonec to kašlu :D. Každopádně jsi ho moc hezky zabalila a věřím, že musí být dobrý <3
OdpovědětVymazatMíšo, o perníčkovém sirupu slyším poprvé, ale ráda ho zkusím. 🙂
OdpovědětVymazatTo je skvělý, ačkoliv o tom slyším poprvé! Já tedy raději nic vyrábět nebudu, ale nápad super a určitě tím potěšíš :-) A když jsme u toho perníčku, tak jsem pekla a musím říct, že jsou luxusní a klidně bych je do Vánoc byla schopná spořádat :-D
OdpovědětVymazatO pernickovem sirupu slyším poprvé. Určitě je výborný :)
OdpovědětVymazatPerníčky miluji, ale o perníčkovém sirupu čtu poprvé ♥
OdpovědětVymazatO takovém sirupu slyším poprvé, ale musí být vynikající! Na Vánoce jako dělaný. :))
OdpovědětVymazatto může být dobrota, super tip.
OdpovědětVymazatSomethingbykate