V dnešním článku se podíváme na to, jak si můžete jednoduše doma vyrobit zdravou domácí granolu přesně podle vašeho gusta. Předám vám i pár svých tipů, které se mi osvědčily při přípravě domácí granoly. Nebudou chybět tipy, jak pak hotovou granolu zužitkovat či inspirace na přesné recepty.
Na domácí granolu budeme potřebovat
- vločky
- med/javorový sirup/datlový sirup
- kokosový olej
- oříšky
- sušené ovoce
- koření
- křupínky
Vločky můžeme zvolit různé – špaldové, žitné či ovesné.
Úplně bych asi netvořila granolu z jáhelných či pohankových, ale pokud
jste bezlepkáři, určitě to můžete také vyzkoušet. Já používám výhradně ovesné
vločky (lepší je mix celých a drcených, ale může být klidně i jenom jedno nebo
druhé).
Jako pojidlo používám směs kokosového oleje a medu. Díky
tomu granola dlouho vydrží. Dlouhou trvanlivost má místo medu i javorový, agávový, čekankový i datlový sirup. Určitě se dá použít i například rozmačkaný banán či
jablečné pyré, ale pak je třeba počítat s tím, že místo trvanlivosti
klidně půl roku, bude mít trvanlivost max týden.
Do základu dávám balení (500 g) vloček, a aby v granole
něco bylo, tak doporučuji dát minimálně polovinu množství dalších ingrediencí,
tj. 250 g. Zvolit můžete jakékoliv oříšky (vlašské, lískové, mandle, pekanové,
para), semínka (lněné, chia, mák, konopné), sušené ovoce (datle, fíky, křížaly,
lyofilizované) či kokos nebo čokoládu.
Koření používám dle ročního období. Na podzim přidávám
hlavně skořici a perníkové koření. Skvěle v granole chutná i kakao či
vanilka. Zajímavou vůni přidá muškátový oříšek.
Pokud máte rádi pufované výrobky, kukuřičné lupínky či
podobné, můžete je také přidat do své granoly. Doporučuji ale až po upečení.
Pár mých tipů z (ne)povedených granol.
- Kokos a goji rozhodně nikdy nepečte a přidejte, až granolu vyndáte z trouby. Tyto věci se rychle spálí.
- Mák a konopné semínko jsem ještě do granoly nepřidávala, ale také bych je raději dávala až po upečení.
- Pokud chcete přidat čokoládu, máte 2 možnosti. Buď ji přidat do granoly hned po vytažení z trouby (kdy vám vzniknout čokoládové hrudky, čokoláda se v horké směsi rozpustí) nebo až vyhladne, kdy tam budete mít kousky čokolády.
- Lyofilizované ovoce přidáváme také až po
upečení.
Granolu pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, cca na
170 °C 15-20 minut. Je třeba granolu hlídat a během pečení promíchávat (zlátne
hlavně po okrajích, proto je opravdu nutné ji každých cca 5 minut promíchat,
aby se upekla rovnoměrně). Může se snadno spálit!
Po vychladnutí uchováváme v uzavřené nádobě. Mám
vyzkoušené, že mi klidně vydrží i půl roku a déle. Také je to skvělý tip na
jedlý vánoční dárek.
No a co s ní?
- jen tak
- s tvarohem, jogurtem či mlékem
- jako drobenku
- naložit s tvarohem a mlékem přes noc na styl overnight oats
- přidejte vejce, banán a máte z ní skvělé sušenky
- ke smoothie bowl
- ozdobení lívanců, palačinek
Z blogu se můžete inspirovat
Kdyby vám ještě něco nebylo jasné ohledně domácí granoly, nebojte se mi hned napsat ♥ Přesné postupy najdete v receptech, které již mám na blogu :) Doufám, že se vám článek líbil a že se třeba rozhodnete domácí granolu vyzkoušet. Domácí granola není nic složitého :)
Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz
Nikdy jsem granolu nezkoušela, ale mohla bych se na to vrhnout. :))
OdpovědětVymazatJee to je ale chyba! Domácí granola je moc dobrá :)
VymazatTaké jsem nezkoušela, ale ta tvá má úžasné složení, mňam.
OdpovědětVymazatsomethingbykate
Moc ti děkuju Kači :)
VymazatGranolu jsem ještě nezkoušela, ale tvůj recept vypadá lákavě :)
OdpovědětVymazatJe moc dobrá :) nebo i ta vánoční je super :)
VymazatDěkuji za přínosný článek, už dlouho uvažuji, že si nějakou udělám :). Domácí müsli jsem zkoušela zatím jen dvakrát, a to asi před 8 lety :D.
OdpovědětVymazatJak to, že jste ji skoro nikdo nezkoušel 😁 teď budeš mít s miminkem určitě spoustu času ji vyzkoušet :)
Vymazatmňa, vypadá to výborně! :) Domácí je nejlepší :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju :) je i moc dobrá :)
VymazatJeee super granolu už chci dlouho zkusit 😀☺️
OdpovědětVymazatTak tady máš super návod jak na ni 🥰
VymazatNa výrobu granoly se pořád chystám (a zatím to skončilo tak, že jsem si ji objednala na Mixitu ;-))
OdpovědětVymazatJá si tam nikdy nedokážu pořádně představit, kolik tam těch ingrediencí bude a taky domácí je mnohem levnější. Ale zase chápu, že Mixit je pohodlnější :)
VymazatDělala jsem nedávno poprvé a povedla se! :)
OdpovědětVymazatJee to moc ráda slyším❤️
VymazatMňam, to vypadá fakt skvěle. Pořád si říkám, že byl měla domácí granolu vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatOne Loving Girl
Moc děkuju Market :) zkus, není na ni co zkazit. Jen ji člověk musí hlídat během pečení :)
VymazatSkvelý recept :) určite je lepšie vyrobiť si granolu doma podľa svojich predstáv a chuti
OdpovědětVymazatPetra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame ♥
Přesně. Můžeš si do toho dát cokoliv, na co máš chuť :)
VymazatJa som dlho hľadala nejaký recept ako si urobiť granolu.
OdpovědětVymazatmy blog DISCOVERINGGLAM
To jsem ráda, že ti byl článek přínosný :)
VymazatMiluji domácí granolu a tvůj článek mi připomněl, že bych měla doplnit zásoby!
OdpovědětVymazatTo mě Barborah těší 🥰 za chvíli je tu víkend, tak to bude určitě čas doplnit zásoby :)
VymazatSouhlasím se slečnou tady v komentářích, furt si říkám, že si ji musím udělat. Ale už mám na Mixitu v košíku asi tři :D
OdpovědětVymazatKdyž Mixit je pro mě jako studenta prostě celkem drahy no 🙈😁
VymazatTo nevypadá vůůbec špatně, občas si dám musli s jogurtem, ale zkusit domácí granolu a přidat si do ní suroviny podle svých představ nezní vůbec špatně 🙂.
OdpovědětVymazatJá ho mám nejradši s tvarohem a horkými borůvkami :) je to i super diy vánoční dárek ❤️
VymazatDomácí granolu jsem nikdy nedělala, ale moc ráda vyzkouším. :))
OdpovědětVymazatTo je chyba Páji, je moc výborná :)
Vymazat