Ikonické vánoční cukroví nesmí na blogu chybět - perníčky! Máme doma velmi oblíbený recept, který pečeme pořád. Nepamatuju si, že bychom někdy pekly podle jiného receptu. Musím říct, že mě překvapuje, že někdo peče perníčky s tukem/máslem. U nás tam nic takového nedáváme.
V tom byla úprava receptu snažší. Použila jsem hladkou špaldovou mouku, třtinový cukr a domácí med od dědy a zdravější varianta byla na světě!
Perníčky jsou ihned měkké, takže je můžete udělat i chvíli před Vánoci. Jediné, na co si musíte dávat pozor, abyste je nepřepekli, jinak je tvrdé mít budete.
My je doma zdobíme bílkovou polevou. Určitě se s vámi podělím o nějaké letošní ozdobené perníčky. Dávám si na nich velmi záležet. Nebo aspoň na těch prvních 50 :D Brácha je má takhle suché rád. My je máme s mamkou radši plněné. Krém děláme z povidel, mletých vlašských ořechů a piškotů. Poté namočíme v čokoládě a tádá. Největši dobrota je na světě.
Makra jsem vám jako vždy vypočítala, ale tentorkrát jsem je uvedla na celou dávku. Můžete z těsta vytvořit různý počet perníčků dle velikostí, tak si stačí jednotlivé hodnoty pouze vydělit množstvím perníčků :)
Zdravé špaldové perníčky
- doba přípravy: 70 minut
- náročnost: střední
- porce: dle vykrajovátek 100 kusů (?)
Ingredience
325 g hladké špaldové mouky
2 vejce
200 g třtinového cukru
50 g tekutého medu
lžička perníkového koření
lžička skořice
lžička sody
Postup
Promícháme vejce, cukr, tekutý med, perníkové koření, skořici a sodu. Poté vmícháme mouku a těsto pořádně propracujeme. Dáme odpočinout do lednice na 24 h. Těsto vytáhneme z lednice a necháme chvíli povolit. Vyválíme a vykrajujeme vzory, které dáváme na plech vymazaný olejem (pořádně). Tloušťka by měla být cca 5 mm. Pečeme na 200 °C ne moc do růžova (já to měla cca 3,5 minuty). Necháme mírně vychladnout, perníčky oddělíme od plechu a přendáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v chladnu a suchu.
Makra na celou dávku
Kalorie: 2 260 kcal
Bílkoviny: 54,5 g
Sacharidy: 464 g
Tuky: 14,7 g
Vláknina: 19,5 g
Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz
Já perníčky zdobím bílkovou polevou - vždycky od toho jsem strašlivě ulepená. Na rozdíl od tebe mám v receptu trochu tuku a taky kakao a strouhanou čokoládu (díky ní jsou krásně hnědé a líp na nich vynikne bílá poleve). My máme všechno cukroví úplně klasické - bílý cukr, mouka, máslo... (moji pánové jsou u cukroví na změny hodně citliví, chtějí prostě to, co vždycky, tak raději neexperimentuji a neriskuji, že bych si pak musela sníst většinu sama a oni byli ještě otrávení).
OdpovědětVymazatMáš krásné formičky - tyhle perníčky s tiskem bych snad ani nezdobila....
Přiznám se, že příští rok také uvažuju, že se na to zdravější vyprdnu. Stejně se vždy nejvíc těším na to mamky :D Moc děkuju! Tyto jsem také nezdobila, přišlo mi to zbytečné :)
VymazatJá asi budu ráda, když tento rok perníčku alespoň upeču, už od pondělí se chystám zadělat na těsto a ještě jsem se k tomu nedostala :D
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Tak doufám, že jsi se k tomu už dostala! :) Mě minule chytla pečící nálada a pekla jsem od 22-24 v noci :D
VymazatMy teda zase máslo do těsta dáváme :O. A zdobíme je bílkovou polevou :). Každopádně ty tvé vypadají fakt krásně :).
OdpovědětVymazatHezký, jak to každý dělá jinak :) Moc Ti děkuju Teri ♥ Mamka letos pekla i jedny s máslem a přiznám se, že mi nejvíc stejně chutná tento recept ♥
VymazatMáš krásné vykrajovátka, perníčky vypadají báječně! :)
OdpovědětVymazatMoc Ti děkuju Páji, jsi zlatá ♥
VymazatOooo, ty vykrajovátka jsou boží. Kde je seženu?? :)
OdpovědětVymazatLíbí se mi, že v receptu není žádný tuk :)
Náš rodinný recept na perníčky mám ráda, ale tenhle si taky zapíšu :)
Miško, já je mám z Ali za pár šupů. Viděla jsem je ale i v Albertu či Pepcu :) Chápu, tohle je ten náš rodinný, který naprosto miluju :)
VymazatSuper, mrknu na Ali na příští rok.. :)
VymazatPerníčky vypadají moc krásně, a pokud jsou zdravé, tak jedině palec nahoru! A ty vykrajovátka potřebuju, to je nádhera!
OdpovědětVymazatMoc děkuju Nike za milý komentář ♥ Udělají velkou parádu a to se člověk ani nemusí nijak snažit :D
VymazatDělala jsem také špaldové, ale cukr tam vůbec nedávám a sodu jsem asi taky nedala :D Dávám jen med a zkusila jsem trochu datlového sirupu.
OdpovědětVymazatSomethingbykate