středa 16. prosince 2020

Low carb vánoční cukroví

Určitě ani vám neuknikl trend posledních let, čímž je bezpochyby low carb stravování. Pro ty, kteří nevědí o co se jedná, tak to zlehka vysvětlím. Tento výživový směr je založený na vyřazení sacharidů ze stravy, které se nahradí tuky. V jídelníčku chybí ovoce, přílohy (rýže, kuskus, těstoviny) a cukr (i ve formě medu či datlového sirupu). Samozřejmě tam mají různé alternativy, kdy se snaží nahradit původní pokrm (květáková rýže, místo brambor kedlubna). Naopak jsou zde povolené tučné výrobky - spousta oříšků, tučný tvaroh a jogurty, máslo do receptů.

Někomu to může vyhovovat, ale mě opravdu ne. Já mám sacharidy ráda a raději se budu stravovat racionálně. Ale někdy mají zajímavý nápady či kombinace, které ráda vyzkouším do svého jídelníčku. Aspoň mám nějaké zpestření. 

Proto když mě Dalibor oslovil, zda bych mu nevytvořila sérii s low carb cukrovím, tak jsem neváhala přijmout výzvu. Pro Dalibora tvořím už od jeho začátků. Najdete tam spoustu surovin teď na nadcházející vánoční cukroví. Určitě Ragefitness navštivte a při zadání kódu MS5 máte 5 % slevu na celý nákup :)

Nejdřív jsem si vytvořila low carb piškoty, které jsem používala dále v receptech. Nemám ráda, když se musím někam proklikávat, proto vám recepty vložím rovnou sem.


Low carb piškoty (recept)
- doba přípravy: 30 minut
- náročnost: lehká
- porce: 36
 

Ingredience
2 vejce
špetka soli
½ lžičky xantanové gumy
 
Postup
Žloutky vyšleháme s erythritolem do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu. Sníh opatrně vmícháme do žloutků. Přidáme mouku a xantanovou gumu. Na plech vyložený pečícím papírem děláme malé hromádky, které necháme 10 minut odpočinout. Pečeme na 170°C 10 minut. Skladujeme v chladu a suchu.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/36)
Kalorická hodnota: 16,2 kcal
Bílkoviny: 0,8 g
Sacharidy: 0,3 g
Tuky: 1,4 g
 
Low carb včelí úlky (recept)
- doba přípravy: 60 minut
- náročnost: střední
- porce: 13

 
Ingredience
10 ml rumu
5 g kakaa
25 + 35 g másla
špetka pravé vanilky
erythritol na vysypání formičky
 
Postup
60 g piškotů spolu s vlašskými ořechy rozmixujeme. Přidáme kakao a promícháme. Nakonec přidáme rum a 25 g másla. Vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut odpočívat do lednice. Na náplň si smícháme 35 g másla, kešu máslo a špetku pravé vanilky. Z těsta si vytvoříme kuličku, kterou obalíme v erythritolu, vtlačíme do formy a uděláme důlek pro krém. Pak úlek pomocí lžičky naplníme náplní a přitiskneme na piškot. Takto vytvoříme 13 úlků.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/13)
Kalorická hodnota: 105 kcal
Bílkoviny: 2,6 g
Sacharidy: 2 g
Tuky: 9,9 g
 
Low carb pracny (recept)
- doba přípravy: 60 minut
- náročnost: lehká
- porce: 15
 

Ingredience
5 g kakaa
50 g másla
citrónová kůra
špetka skořice
kokosové máslo na vymazání formiček
 
Postup
V míse smícháme kakao, erythritol, mandlovou mouku, skořici a perníkové koření. Vlašské ořechy rozmixujeme na mouku a přidáme k suchým ingrediencím. Přidáme citrónovou kůru a máslo a vypracujeme kompaktní těsto. Dáme na 30 minut odležet do lednice. Formičky si pořádně vymažeme kokosovým olejem a vtlačíme do nich těsto. Uprostřed formičky by měla být prohlubeň. Pečeme na 170°C 12 minut.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/15)
Kalorická hodnota: 70,5 kcal
Bílkoviny: 1,5 g
Sacharidy: 1 g
Tuky: 6,8 g 

Low carb raffaello (recept)
- doba přípravy: 20 minut
- náročnost: lehká
- porce: 20

 
Ingredience
20 g mandlí
100 g tučného tvarohu
20 g kokosu
 
Postup 
Smícháme kešu máslo, tvaroh a kokosové mléko. Přidáme erythritol a kokosovou mouku a těsto dáme odpočinout do lednice. Z těsta tvoříme kuličky. Dovnitř dáme mandli a obalíme v kokose. Vznikne nám 20 kusů.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/20)
Kalorická hodnota: 41 kcal
Bílkoviny: 1,2 g
Sacharidy: 1,2 g
Tuky: 3,4 g
 
Low carb linecké košíčky (recept)
- doba přípravy: 70 minut
- náročnost: střední
- porce: 20
 

Ingredience
žloutek
40 g másla
½ lžičky xantanové gumy
80 g tučného tvarohu
3 g kokosového oleje + na vymazání formiček
 
Postup
Smícháme erythritol a mouku. Přidáme žloutek a máslo a vypracujeme těsto. Dáme odpočinout do lednice minimálně na 30 minut. Formičky si pořádně vymažeme kokosovým olejem a vždy do nich vtlačíme kuličku těsta, aby nám uprostřed vznikla pruhlubeň. Pečeme na 170°C 12 minut (do zlatova). Na krém si smícháme tvaroh s kešu máslem. Vychladlé košíčky plníme krémem a polijeme rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem. Až čokoláda trochu ztuhne, posypeme rozmixovanými lyofilizovanými malinami.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/20)
Kalorická hodnota: 64 kcal
Bílkoviny: 1,8 g
Sacharidy: 1,3 g
Tuky: 5,9 g

Low carb kávový zrna (recept)
- doba přípravy: 20 minut
- náročnost: lehká
- porce: 10

 
Ingredience
3 g kakaa
15 g másla
½ lžičky rozpustné kávy
lžička rumu
 
Postup
Piškoty a ořechy si rozmixujeme najemno. Přidáme kakao, kávu a erythritol. Přidáme máslo a rum. Hotové těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Z těsta vytvarujeme 10 kávových zrn, kdy prohlubeň vytvoříme párátkem. Kávová zrna dáme na 15 minut do mrazáku. Čokoládu si rozpustíme a smícháme s kokosovým olejem. V čokoládové směsi obalujeme kávová zrna a dáme ztuhnout do lednice.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/10)
Kalorická hodnota: 56 kcal
Bílkoviny: 1,3 g
Sacharidy: 1,3 g
Tuky: 5,1 g
 
Low carb čokoládové pralinky (recept)
- doba přípravy: 30 minut
- náročnost: lehká
- porce: 20
 

Ingredience
100 g lískooříškového tuhého másla
 
Postup
Ve vodní lázní si rozpustíme hořkou čokoládu a kokosový olej. Vyndáme a vmícháme lískooříškové máslo a erythritol. Pořádně promícháme a dáme směs ztuhnout do lednice (ideálně přes noc). Lžičkou nabereme vždy trochu těsta, dovnitř zabalíme lískový oříšek a obalíme v rozmixovaných lyofilizovaných malinách (těsto teplotou těla krásně povolí). Uchováváme v lednici.
 
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/20)
Kalorická hodnota: 71,5 kcal
Bílkoviny: 1,3 g
Sacharidy: 2 g
Tuky: 6 g
 
Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz
 

Znáte low carb stravování? Dokázali byste se tak stravovat?

10 komentářů:

  1. Já se přiznám, že mne low carb taky neláká - já raději od všeho trochu a s rozumem. Ale cukroví vypadá dobře a může být variantou pro ty, kteří nemohou lepek nebo pro diabetiky (aspoň myslím, že použité sladidlo je z tohoto pohledu OK)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, ale byla to zase dobrá zkušenost :) To máš pravdu, to mě vůbec nenapadlo! :)

      Vymazat
  2. Musím říct, že se ti low carb cukroví opravdu povedlo :)! Pro mě by tento způsob stravování byl nejideálnější z hlediska zdravím ale zase nemůžu jíst ani moc tučné věci, takže je to dost ošemetné :D Ale nevyhovuje mi to, já raději všeho s mírou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Teri ♥ Tak to jsi dobrá :) To je opravdu naprd :D Tak je to nejlepší :)

      Vymazat
  3. moc krásné cukroví Míšo, cukroví vypadá nádherně a úplně mám chuť nějaké vyzkoušet! :)

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju za milou pochvalu ♥ To jsem ráda, moc děkuju ♥

      Vymazat
  4. Miši ty toho teda stíháš... :)
    Ale suprově jsi to vymyslela.
    Švagrová se lowcarb převážně stravuje, takže super tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. Rafaello kuličky u nás nesmí chybět! Sice je nedělám na low carb způsob, ale je to skvělá alternativa a rozhodně se nebráním ji někdy vyzkoušet. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to skvěle, kdybych měla více ingrediencí tak bych také zkoušela :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  7. Čokoládové pralinky letos budu dělat, vypadají výborně. Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥