středa 30. ledna 2019

Výstava Titanic Brno 2019

Film Titanic jsem viděla snad milionkrát a nikdy se mi neokouká. A taky mě vždy rozbrečí, ale koho ne? Proto když jsem zaregistrovala, že se v Brně na výstavišti koná výstava s tématikou Titanicu, hned mě to zaujalo a vyhledala jsem si o ní informace.


Výstava je otevřená od 30.10.2018 - 31.3.2019 denně od 9:00 do 20:00. Ceny za vstupenek jsou trochu vyšší, ale klidně bych to za ně dala znova! Za dospělého ve všední den zaplatíte 300kč, o víkendu 350kč (to jsou svině, co?).  Studenti to poté mají o 50kč levnější. Celý přehled vstupného najdete na officiálních stránkách - Titanic Brno výstava.


Proto když přítel navrhl, že pojedeme v sobotu na výlet a mám vymyslet kam, měla jsem skoro jasno. Přítel nesnáší průvodce a nevěděla jsem, jak moc pro něj bude atraktivní výstava Titanicu :D Naštěstí tam nechodí průvodce, ale procházíte si to sami. Souhlasil.
 

Lístky jsme kupovali až na místě, kam jsme dorazili v 11 dopoledne (berou karty). Z vlakového nádraží se na výstaviště dostanete tramvají (či co to tam jezdí) s č.1. Žádnou frontu jsme nepotkali. Záchody najdete před vstupem dovnitř.


Součástí je bezplatná šatna, kde si musíte (!!) odložit všechny věci včetně baťohů a prostě všeho. Dostanete audioprůvodce, obsluha vám vysvětlí, jak s ním zacházet a už vyrážíte. Pro malé děti mají ještě speciální pracovní list, kde kroužkují správné odpovědi a tiskají razítka s písmenama, která složí tajenku. Po odevzdání na konci dostanou odměnu. Tohle jsem absolvovala v létě na výstavě Kosmos a odměna byly malý gumíci, takže nic moc :D


Vzali jsme si jenom jednoho průvodce, což všemu dodávalo obzvlášť romatickou atmosféru. Museli jsme si ho teda trochu zesílit - byl dost potichu. 


U některých vystavených věcí nebo tabulí najdete políčko s číslem. Když číslo zadáte do průvodce, něco vám o tom řekne. Jsou to krátké zprávy o 1-3 minutách, což je ideální. Ale často vám řekne to, co si můžete přečíst, jen v jiné formě, ale rozhodně je to zpestření.


Výstava začala uvedením doby. Co se dělo ve světe v jednotlivých rokách před vyplutím Titanicu. Poté pokračovala o stavbě Titanicu s krátkým doplňujícím dobovým filmem. Věděli jste například, že Titanic byla jenom jedna ze tří lodí, které stavěli zaráz? Měla ještě sourozence Britannic a Olympic.


Dočtete se o pasažérech - samozřejmě z první třídy, kteří byly známé osobnosti. Najdete zde i pár postav, kteří se objevují ve filmu, například nepotopitelná Molly, orchestr, který hrál až do konce nebo o knězi (nikdo z orchestru ani kněz nepřežili).


Všude najdete spoustu exponátů z lodi, nádobí, šperky, kufr či brýle.


Hrozně se mi líbili rekonstrukce částí Titanicu. Například se projdete mezi kajutami (totožné jako ve filmu), můžete se posadit v místní kavárně nebo vidět rozdílné pokoje 1. a 3. třídy. Vše doplňuje hudba, která tam neskutečně sedí a krásně ladí atmosféru.


Dokonce se dočtete v jídelních lístcích, co mělá jaká třída na menu. Zmiňovali například náklady 40 tun masa, 40 tun brambor, 40 tun čerstvých vajec...




I o samostaným ztroskotání se zde dočtete spoustu věcí. Věděli jste, že byla loď několikrát varována před ledovci? Ti co to přijímali to ale vyhodnotili jako zprávy, které se nedostanou ke kapitánovi. Dokonce si na ledovec můžete šáhnout!





Uchvátily mě exponáty, nad kterými visely fotografie, kde byly vyfocené ještě na dně oceánu.


Nechybělo ani schodiště, kterého tam měli nástěnnou fotografii, ale i kulisu hodin, která se objevila ve filmu.


Moc dobových fotek interiéru lodi není, protože nikdo netušil, že to bude poslední šance si loď vyfotit. 


Celá výstava byla v mírném šeru a byl zakázán blesk, přesto doufám, že vás fotky svým způsobem osloví. Opravdu se dočtete spoustu zajímavostí. Ráda bych ještě zmínila zajímavost, že aby loď poplula o 1 metr, bylo potřeba 1,5 kg uhlí.

Na úplném konci výstavy najdete velkou zeď se soupisem všech pasažérů rozdělených podle tříd a zda přežili či nikoliv. A proč to zmiňuju? Na začátku dostanete palubní lístek - stanete se nějakou postavou a na konci můžete zjistit, zda jste přežili nebo ne (a spoustu dalších informací o ní). S přítelem jsme se vsadili o oběd (kdo umře, platí), ale oba jsme přežili - jaké zklamání :D Ale kam jsme si zašli? To se dozvíte v následujícím článku!


Ještě k našim postavám. Neuvěříte, jakej jsem zas měla pech. Lístky vám rozdávají, nevybíráte si. Byla jsem mladý chlap ze třetí třídy, který pracoval jako vrátný, což by samo o sobě nebylo nic hroznýho, ale když přítel dostal chlapa z první třídy, kterého doprovázelo služebnictvo, který měl 14 kufrů a další krámy a ještě si zaplatili s matkou jednu ze dvou nejdražších kajut co tam měli?! Najdete tam i přepočty lístků na dnešní ceny (v té době to myslím bylo za 3. třídu 40 USD a za 1. třídu 4 000 USD).

Za mě výstavu určitě doporučuju! Prohlídka nám zabrala něco málo přes 2 hodiny a doporučuji navštívit v dopoledních hodinách. Když jsme odcházeli, už tam byly fronty. To by bylo pro dnešek opravdu už vše, já vám moc děkuju, že jste došli až na konec, moc si toho vážím ♥ Tak příště u recenze naší navštívené restaurace.

S láskou, Míša ♥

Co by to bylo za výstavu Titanicu, kdyby chyběla příď!





Jakou výstavu jste naposledy navštívili? Zajímáte se o Titanic?



Pokud se Ti  má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu
  Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet

22 komentářů:

  1. Coo, tak tam bych jela hned! A z otoho tvého popisu bych za to ty 300 dala. Tohle by mě opravdu neskutečně zajímalo, je toho tam tolik, o těch osobnostech. Super je, že si to můžeš projít sama a velké plus dávám za info o záchodech, vždycky všude hledám jak blbec :D Haha, tak když má tvůj přítel první třídu sužebnictvo, tak by za jeden oběd přeci nezkrachoval, hihi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup, ještě to stíháš :) :D Taky se mi to fakt moc líbilo :) To máš pravdu, to mě ani nenapadlo :D :D

      Vymazat
  2. Páni, to jsem něvěděla, že je taková výstava:) Vypadá moc zajímavě, taky by se mi líbila!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že jsem Ti rozšířila obzory :) Když budete mít čas, určitě výstavu navštivte :)

      Vymazat
  3. Na Titanic výstavě jsem byla asi 2-3 roky zpátky v Praze :) Taky se nám s přítelem moc líbila, ale my jsme nepřežili ani jeden :D Měli jste větší štěstí než my :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta mi nějak unikla :) Jééj, tak to jste měli zrovna smůlu :D To teda O:) Doufala jsem, že přítel umře, ale potom, co jsme zjistili co má za postavu bylo jasné, že nejspíš přežil :D

      Vymazat
  4. Jéé to vypadá krásně. Úplně mě to nalákalo si Titanic zase pustit :) Je to prostě legendární film a k výstavě se já asi jentak nedostanu :/

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale chápu to :) Úplná pravda :) Na živo je to ještě hezčí :)

      Vymazat
  5. Tak tohle vypadá zajímavě, tam bych i zašla. :) A jinak sympatizuju s tvým přítelem o průvodcích, to taky nemám ráda. :D Já byla naposled na Czech Press Photo, ale to bylo už někdy v prosinci. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že je vás víc :D Mě to třeba nevadí :) Tak určitě doporučuju, když budeš mít čas :)

      Vymazat
  6. Krásné a zajímavé, ve mě by ale výstava zanechala určitý smutek-to vím, ale šla bych.

    Tvému blogu dávám odběr a budu se sem ráda vracet, stejně tak ráda tě přivítám i u sebe na blogu:

    ByGabra

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě zanechá, ale je to stejně krásný zážitek :) Moc Ti děkuji ♥ I já už dřív na Tvůj blog zabloudila a ráda se budu vracet :)

      Děkuji, ty také! ♥

      Vymazat
  7. Na výstavě Titanic jsem byla s kamarádkou cca 2 roky zpátky v Praze. Bylo to opravdu kouzelné.

    Blog Plný Života – nepřežívej, žij!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když výstava byla v Praze, tak mi to nejak uniklo :) jsem ráda, že se Ti také líbila :)

      Vymazat
  8. na tuhle vystavu jsem moc chtela kdyz jsem byla v Brne, kazdopadne uz jsem ji nestihla a odletla jsem do UK. Diky za fotky z teto vystavy! Verim ze musela byt zazivna a libila se :)

    Melissa Kinsley | www.melissakinsley.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi ale o dost přišla :) Ale nedivím se, radši bych taky odletěla, než si zašla na výstavu :D To já děkuji za milý komentář ♥

      Vymazat
  9. Já taky přežila, dokonce jsem byla smetánkou 1. třídy, přítel byl lodník, takže na tom byl o nco hůř :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tybrďo, to se teda někdo má :D No, já snad byla na nejnižším řebříčku, takže jsem nepochopila, že jsem vůbec přežila xD

      Vymazat
  10. Výstava je prodloužena do 19. 5. (ověřte si to), takže více zájemců má další možnost. My jsme s přítelem byli na této výstavě v Praze na Výstavišti a pokud někdo zatím jen rozvažuje, tak doporučuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také jsem to zaregistrovala, ale když jsem psala tento článek, tak měla výstava končit, jak bylo původně zamýšleno :) Máme stejný názor :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥