úterý 9. října 2018

Domácí kečup

Nejím rajčata. Ale kečup, protlak, sušená rajčata, to mi nevadí. U čerstvých prostě nesnesu tu strukturu. Přijdou mi nechutný :D Při návštěvě babičky mi dala domů domácí kečup, byly tam i ty nechutný semínka. Ale víte co, moc mi to chutnalo! Takže druhý den jsem si hned koupila domácí rajčata u Zahradníka, u babičky pekařky vysomrovala tento recept a pustila se do vytváření!

Kečup se skládá ze samých dostupných surovin, je i jednoduchý, jen je to o něco pracnější. Je to sakra pracný :D Budou padat sprostá slova! Ale výsledek bude stát za to a moc vás potěší ♥ Taky mě celý kečup stál pouze 50kč! Coz jsem dala za domácí rajčata. Domácí cibule jsem dostala od babičky, jablka jsem si natrhala u taťky na zahradě a zbytek už jsem našla doma :)

V kupovaných kečupech je spousta konzervantů a taky jak můžete vědět, že tam nedaly třeba nějaké shnilé kusy?! Takhle máte jistotu co jíte.

Ničeho se nebojte, veškteré složitější věci jsem vám vypsala na konci článku ♥

P.S. Je skvělý na domácí marinády.



Domácí kečup
- doba přípravy: 3h (1,5h příprava + 1,5h vaření)
- obtížnost: střední
- porce: 4-6 lahví od kečupu dle velikosti

Ingredience
2kg rajčat
1/2kg cibule
1/4kg jablek
60ml octa
60g třtinového cukru
40g kukuřičného škrobu
lžíce soli
lžíče sladké papriky
12 zrnek pepře
8 zrnek nového koření
5 hřebíčků
1 bobkový list 

Postup
Rajčata si omyjele, očistíme na nakrájíme na kostičky. Cibuli si očistíme a nakrájíme na plátky. Jablka si očistíme a nakrájíme na kostičky. Vše dáme do velkého pekáče (nebo jiné vhodné a velké nádoby, která se dá dát do trouby). Přidáme sůl a zbytek koření. Já použila čajový sáček, abych jednotlivé koření nemusela hledat. Směs přivedeme k varu a vaříme 1 hodinu. Poté vyndáme koření a směs rozmixujeme. Přepasírujeme. Přidáme ocet, cukr a vaříme dalších 10 minut. Mezitím si ve skleničce smícháme kukuřičný škrob s 120ml vody. Přidáme ke kečupu a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a přes trychtýř lijeme do připravených čistých sklenic. Zavaříme. Skladujeme v chladu a suchu.

Pasírování
Rozmixovanou směs přesíváme přes sítko, abychom měli dokonale jemnou směs zbavenou všech zrníček a šlupek. Nejnáročnější část a děsná drbačka. Mě to zabralo asi hodinu a necítila jsem po tom ruce.

Sterilizace
Do velkého hrnce si dáme vařit vodu, hrnec je zakrytý pokličkou. Až voda vše, dáme všechny skleničky do hrnce, přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut. Voda by měla být max do půlky skleniček. Poté je opatrně pomocí chňapek vyndáme a necháme vychladnout. Uklidíme do chladnějšího místa (sklep, špajzka).

Máte rádi rajčata? Co z nich nejraději připravujete?


Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

24 komentářů:

  1. Mňam! Rada tento recept niekedy vyskúšam. Paradajky millujem a kečup mám tiež veľmi rada. ;) Veľmi sa mi páči tvoj blog. :) Dávam sledovanie. ;)

    Blog of Sunflower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě zaujal :) domácí kečup je opravdu výborný a není na něm pomalu co zkazit :) jeee, to je velmi milé! Moc děkuji :)

      Vymazat
  2. Já sama jsem nikdy domácí kečup nedělala, ale moje mamka ano a vždycky mi chutnal. Myslím si, že pokud tu ta zdravější alternativa je, tak proč ji nevytvořit :)
    A rajčata mi vůůbec nevadí :D Mám je ráda v jakémkoliv stavu :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byla u nás doma premiéra. A jsem moc ráda, že jsem si to zkusila :) tak to máš super, že Ti ho mamka takhle udělá :) já se k tomu taky jednou třeba dostanu :D

      Vymazat
  3. Já to měla dřív zase naopak! :D Rajčata jo, ale cokoliv rajčat včetně kečupu nebo rajský jsem prostě nedala a říkala jsem tomu barbarství :D Pak se to ale přetočilo a já kečup miluju a dávám ho snad ke všemu :D
    Ale ačkoliv ráda vařím a peču, tak by mě domácí výroba kečupu nebavila :D Zrovna tyhle věci mám radši kupovaný :D

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobrý, o tom jsem ještě neslyšela :D chápu, je to opravdu práce, ale mě to právě že baví :)

      Vymazat
  4. Mám to stejně .D taky je nejím, ale jinak mi nevadí! :D Ale jinak super nápad udělat si vlastní kečup! :) Musím navrhnout taťkovi :D. Já jako malá jsem nejedla vůbec kečup, tatarku a ani hořčici asi v 11 letech jsem začala jíst kečup a tatarku :D a teď poslední dobou vůbec nevyhledávám a asi to bude tím, že tam je vše možné, takže domácí mi připadá o dost lepší :)).

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojď placák :D zjišťuju, že to takhle má ale spousta lidí :) mě to do té doby ani nenapadlo :) to rozhodně je! Bráchovi je 13 a taky nic takového nejí, tak jsem zvědavá, jestli začne :D

      Vymazat
  5. Mńam, já miluju domácí kečupy, ale už jsem je teda dlouho nedělala.. Teď mám docela velké přebytky rajčat,k tak přemýšlím, že bych se do něj mohla pustit, protože recept od tvé babičky vypadá skvěle, řekla bych, že o dost líp než ten, který mám já doma.. :) Takže do toho asi půjdu :))

    Malá Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak koukám, že Ty už jsi zkušená :) ja ho mám určitě v plánu dělat i příští rok! Taky se mi babi recept hrozně líbil. Hlavně z toho důvodu, že tam jsou samé snadno dostupné suroviny :) pak mi ukazovala ještě recept s červenou řepou a tak a to už mi přišlo moc složité :D:D tak určitě dej vědět, jak se Timi povedl! Budu jenom ráda :)

      Vymazat
  6. Skvělý recept :) Domácí kečup jsem nikdy nedělala. Ale jednou jsem ho ochutnala a vážně byl cítit rozdíl. Byl výborný :) Takže ráda vyzkouším podle tvého receptu a budu doufat, že těch sprostých slov při jeho výrobě nebude moc a že se povede :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju ♥ To opravdu je :) Jéé, tak ať se Ti povede!

      Vymazat
  7. Na domácí kečup to chce domácí rajčata. A ta nemám :-(. Takže kečup nedělám. Jen jsem letos dostala mísu cherry rajčat a co jsem nestihla sníst, to jsem usušila a naložila do oleje (z celého plechu je sklenička od přesnídávky ;-).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě se je naštěstí podařilo sehnat :) Ale myslím, že by byl dobrý i z kupovaných, pořád si můžeš vybrat kusy, jaké tam dáš :) To mě na tom vždycky štve :D Jak se vypaří voda a všechno je fuč :D Děkuji, i Tobě!

      Vymazat
  8. Máš pravdu, člověk nikdy neví, co opravdu jí, tohle vypadá jednoduše a i dobře, no mám aspoň plán pro příště! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě :) Je to opravdu jednoduché až na to pasírování :D To je jediný zádrhel celého receptu :D Tak to jsem ráda, že jsem Tě inspirovala ♥

      Vymazat
  9. díky Míšo za super recept. zrovna kecup mi prijde ze je lepsi si ho delat doma, vsechny mi prijdou nezdravy a plny ecek a vseho moznyho i kdyz pisou ze jsou vselijaky slazeny stevii atd. ja tomu neverim. co si clovek udelat doma je stejne nej, a aspon vi co tam pridal, proste jak pises :) diky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji Veru za tvůj krásný komentář! ♥ No právě :) Takhle si ho pak člověk může dochutit i podle sebe :)

      Vymazat
  10. Konečně je tu tento článek, čekala jsem na něj! Určitě to vyzkouším brzy, až bude trochu času!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsi se konečně dočkala ♥ To jsem ráda, ať se Ti doma podaří :-*

      Vymazat
  11. Děkuji a určitě vyzkouším! O domácím kečupu přemýšlím už dlouho a hlavně po dovolené na Mauriciu, kde dělali vynikající domácí kečup. Jenže jsem se k tomu ještě nedostala, ale teď už do toho půjdu a těším se na to. Zas je pravda, že jsem stihla švestkovou omáčku k masu a ta je taky bombová :D :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo Lindo ♥ Všechno potřebuje svůj čas, než se k tomu člověk dostane :) Já mám uložených tisíce receptů a každý čeká na svůj čas :D Kečup se dostal hozně rychle dopředu :) Tak na ten recept se budu msuet mrknout. Bylo by i super, kdyby jsi recept sepsala na blog. Přítel maso miluje, tak by byl určitě rád, kdybych mu ho naservírovala zase i v trochu jiné podobě :)

      Vymazat
  12. Domácí kečup jsme doma taky už dělali, je to fakt moc dobrý a rozhodně super pro někoho kdo pěstuje rajčata a neví co s nimi :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu :) Ráda slyším, že jste doma dělal kečup, já o tom do té doby neměla ani ponětí. Nějak mě to nenapadlo :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥