čtvrtek 30. dubna 2020

#2 Jídlo během karantény

Dneska bych se chtěla zaměřit na kuře. Celé kuře, nejenom prsní řízky. Není tomu teprve ani měsíc, kdy jsem poprvé vykostila své první kuře a musím říct, že jsem za to vděčná! Za 1 kg kuřete zaplatíte normálně cca 65kč, v akci 45 kč, což znamená cca 80 kč (60 kč). Využít se dá každý kousek a já vám dám dneska inspiraci, jak na to!

Nebalené kuře chce co nejrychleji spotřebovat, takže co nespotřebujte, dejte do mrazáku. Z jednoho kuřete získáte: kuřecí skelet, 2 stehna, 2 křídla a 2 prsní řízky. Ale co dál?



1) Vývar
Co jiného udělat ze skeletu, než vývar. Každý ho dělá podle sebe, takže tu ani nebudu dávat nějaký přesný recept. Já dám skelet, 2 mrkve, 2 petržele, kus celeru, cibuli a česnek do tlakáče, zaliju vodou a 20 minut na oranžové. Scedím, ochutím kuchárkem (ano, tak mi to chutná a jsem na to zvyklá). Přidám nakrájenou uvařenou zeleninu. Někdy udělám krupicové noky, někdy dám nudle od maminky. Někdy udělám játrové knedlíčky, někdy do toho oberu maso ze skeletu.


2) Rajčatové rizoto
obrané maso ze skeletu (cca 100 g) - 10 kč
100g jasmínové rýže - 5 kč
40g rajčatového protlaku - 8 kč
cibule, mrkev - 8 kč
40 g eidamu - 8 kč
sůl, pepř, 5ml oleje - 2 kč

Na oleji si uděláme cibulku a mrkev nastouhano na hrubo. Až změkne, přidáme rýži, zalijeme vodou (doporučuju kdyžtak přidat kousek bujónu) nebo připravým vývarem a vaříme do změknutí rýže. Poté vmícháme obrané maso, protlak, sůl a pepř. Na talíři před podáváním posypeme sýrem.

Určitě byste mohli do rizota přidat kukuřici, čerstvé rajčata... Takovýhle luxus jsme ale neměli doma :D Za to jsme si k tomu udělali okurkový salát.

Cena za porci (2) - 20,5 kč

Nutriční údaje na porci: 355 kcal, B: 23 g, S: 43 g, T: 8,3 g, V: 4 g


3) Kuřecí stehna v marinádě s rýží
2 kuřecí stehna, 2 kuřecí křídla - 20 kč
25 ml řepkového oleje - 3 kč
20 g kečupu/rajčatového protlaku - 5 kč
5 ml octu - 1 kč
1 cibule - 5 kč
sůl, pepř, červená paprika - 2 kč
140g jasmínové rýže - 8 kč

Cibuli na lžice oleje necháme zesklovatět. Přidáme k ní zbytek oleje, kečup, ocet, sůl, pepř a červenou papriku dle chuti. Necháme vychladnout. Kuře dáme do marinády naložit, ideálně přes noc. Já jsem je dělala v horkovzdušné fritéze, dá se ale i 200°C 30 minut péct v troubě. Můžete přidat zeleninu dle chuti.

Cena za porci (2) - 22 kč

Nutriční údaje na porci: 584 kcal, B: 42,4 g, S: 58,7 g, T: 19,7 g, V: 4 g


4) Kuřecí medailonky s nivovým dipem a pečeným bramborem
450 g kuřecích prsou - 40 kč
200 g 16% zakysané smetany - 18 kč
50 g nivy - 8 kč
1 kg brambor - 25 kč
10 ml řepkového oleje - 1 kč
sůl, pepř, grilovací koření - 2 kč

Kuřecí prsa si nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a uděláme na přírodno na pánvi. Brambory si omyjeme, nakrájíme na měsícky. Obalíme ve směsi trochy oleje a grilovacího koření a pečeme v troubě při 200°C do měkka (já zase využila fritézu). Nivu si rozdrobíme do zakysané smetany a pořádně promícháme, dochutíme solí a pepřem dle chuti. Nakonec vše nandáme na talíř a podáváme. 

Cena za porci (4) - 24 kč

Nutriční údaje na porci: 485 kcal, B: 34,4 g, S: 42 g, T: 18,3 g, V: 3,8 g


Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál.

Jaké jsou vaše oblíbená jídla on low budget? 

Budu ráda, když se o ně se mnou podělíte do komentářů! :) 

18 komentářů:

  1. Tééda, děkuji se skvělé recepty, vyzkouším hned zítra na oběd! ✨ (A si moc šikovná, že sis dala tu práci to rozpočítat, poslední dobou to s princem řešíme taky a nestačíme se divit, kolik projíme)

    Shades of Silvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za tak milý komentář ♥ To jsem ráda, že se Ti to hodí :) My to naštěstí hlídáme, tak ani tolik neprojíme :)

      Vymazat
  2. Ahoj, toto je fakt povedená série, moc se mi ty články líbí. My domů taky kupujeme celé kuře. Mamka udělá nádivku (ta jde i ze zbytků) a kuře upeče. První dny máme klasicky maso - já a táta prsa, taťka i nádivku, mamka to ostatní. Tak třetí den se zbytek masa obere a mamka udělá klasické rizoto. Zbytek kostry ještě objedou kočky, takže jsou všichni spokojení:-)
    Moc se těším na další článek!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, to mě strašně těší! ♥ Taky z kuřete zužitkujeme všechno, co jde :) Jsi strašně milá ♥

      Vymazat
  3. Parada, tohle si ukládám.
    Já jsem to zkoušela jednou a měla jsem u toho hrozné nervy :D ale je fakt, že za tu cenu to vážně stojí :)
    No dám tomu ještě šanci a zkusím si s tím někdy takhle pohrát.
    Miluju vývary :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi Zlato Miško ♥ Hele já se bála jen toho prvního, teď je to úplně v pohodě :) U nás je miluje hlavně Dominik, ale taky je mám ráda :)

      Vymazat
  4. Myslím, že sa u teba inšpirujem. :) Už mi naozaj dochádzajú recepty a nápady, čo variť každý deň. Ďakujem za novú dávku inšpirácie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo ♥ Jsem moc ráda, že článek pro Tebe byl přínosný ♥

      Vymazat
  5. To je fakt dobrá série článků, která se může ledaskomu hodit. Já mám kliku, že peníze na jídlo řešit nemusím, ale nerada plýtvám, takže se snažím využít a zkombinovat všechno, co koupíme.
    Teď mám zrovna v troubě houbovou sekanou (důsledek úklidu v mrazáku, kde se objevily ještě mražené podušené houby...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju Stáňi ♥ Taky si myslím, že je dobré být skromný celoročně, nejenom když klesnou příjmy :) Mňam, dušený houby miluju, škoda jen, že to přítel nesdílí se mnou.. :D

      Vymazat
  6. No to vypadá opravdu nádherně, až z toho začínám mít pomalu hlad. :-) Moc se mi líbí to provedení, jak přidáváš jednotlivá jídla s popisy i cenou, super a velmi užitečné! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně děkuju za pochvalu Luci ♥♥ Moc to pro mě znamená! :)

      Vymazat
  7. Moc parádní tipy! Já miluji jídla z kuřecího :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Teri ♥ Kuřecí také patří mezi moje nejoblíbenější :)

      Vymazat
  8. Mňam. Musím sa ku tebe asi chodiť inšpirovať častejšie. :) Páči sa mi, že z kuracieho mäsa sa dá vymyslieť velmi veľa receptov. Je to kvalitný zdroj bielkovín a milujem ho hlavne s kopou zeleniny.
    Vývar u nás musí byť každú nedeľu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mě moc těší ♥ Také ho mám ráda, dá se připravit na spoustu způsobů :) Já ho většinou dělám na víkend :)

      Vymazat
  9. Super, už nám nějak došla inspirace, co vařit :D
    Já miluju třeba kuskus se zeleninou, rizoto z červené řepy - jednoduché, levné a chuťově dokonalé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že jsi sem zavítala. Inspirace je tu spousta :) Rizoto z červené řepy jsem dělala v posledním Co jsem dnes jedla :D :) To máš pravdu.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥