úterý 15. května 2018

Batátové noky

Ahojte moji čtenáři :)
Dnes tu pro vás mám dobrotu v podobě výměného receptu od Mišky s blogu Navrmi. Naposledy jsem od ní vyzkoušela čočkové karbanátky, které mě mile překvapily, takže i dnes jsem sáhla po slaném receptu a jak můžete z názvu poznat - byly to právě batátové noky.

Už jsem dělala spoustu klasických noků (myšleno z brambor), ale například i mrkvové a teď k nim přibyly ještě batátové. Batáty jsem už několikrát měla, avšak mě chutí nijak neuchvátily. Nevím proč, ale lehce mi připomínají dýni :D Také se jim jinak říká sladké brambory kvůli přítomné glukóze, fruktóze a sacharóze.

Už středně velká brambora dokáže pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu A, částečně i vitaminu C a B6. Navíc obsahují značné množství vitaminu B5 a manganu. Ve sladkých bramborách také najdete vápník, hořčík, železo, zinek či fosfor.

Dále obsahují velké množství antioxidantů, 4-6g vlákniny (i se šlupkou) a díky přítomnému draslíku se podílí na snížení vysokého krevního tlaku. Mají také blahodárné účinky na zrak, imunitní systém či mohou snížit riziko rakoviny.

Lehce jsem vám tu batáty představila, protože věřím, že ne všichni je znají. Můžete z nich udělat kaši či hranolky jako z klasických brambor nebo i nějaký koláč. Ve fantazii se meze nekladou. Ale mě tolik sladké nepřijdou. Je však pravda, že mají takovou specifickou chuť.

Musím se vám přiznat, nenávidím dělání noků. Vždycky u toho ztrácím nervy :D Až to ze mě vyprchá, zase dostanu chuť noky udělat a pak se z toho ještě dlouho vzpamatovávám. Nebaví mě čekat, až vychladnou brambory a taky je z toho vždycky děsnej binčus. :D

Výhodou tohoto receptu je, že na něj potřebujete minimum ingrediencí a můžete ho přizpůsobit svým chutím. Nasladko i naslano, oboje jsem vyzkoušela! Naslano s koprovou omáčkou, nasladko s pudinkem - doporučuji. I vy si zkuste, jaká varianta vám bude vyhovovat.

Batátové noky
- doba přípravy: 20 + 30 minut
- náročnost: lehká
- počet porcí: 4-6

Ingredience
- 2 menší batáty
- cca 250-300g žitné mouky
- sůl
- cokoliv dle chuti navrch

Postup
Nejdříve si batáty oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Poté je dáme vařit do vody a vaříme do změknutí. Odstavíme, vodu slejeme a uvařené batáty necháme vychladnout. Poté je najemno nastrouháme na struhadle, osolíme a přidáváme mouku dle potřeby. Je možné, že vám ji tam padle ještě víc. Těsto by nemělo být moc lepivé. Můžeme dát na chvíli do lednice. Na pomoučeném vále tvoříme hady, ze kterých ukrajujeme noky, které poté vaříme ve vroucí vodě. Až vyplavou na povrch, vyndáme. Podávat můžete s čímkoliv chcete. 

Mé hodnocení



Původní recept můžete najít zde.


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu


  Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/


Youtube kanál - https://www.youtube.com/channel/UCOjT0MZGJHzbY7rVEjhMZrQ?
Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

5 komentářů:

  1. Zase ty batáty! Já o nich pořád slyším, vidím s nimi zajímavé recepty a ještě jsem je nikdy nevyzkoušela a neochutnala. :-D Třeba s tím pudinkem, to bych mohla, s koprovkou kvůli té koprovce ne. :-D Ale navnadila jsi mě, vypadá to moc hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé batáty, já jsem jejich fanoušek, ale u nás doma je nikdo moc nemá rád :D prej jim přijde divný, že jsou brambory sladký :D nedivím se, že nesnášíš dělání noků, zkoušela jsem to jednou a asi mně to i stačilo :D

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, vyzerajú chutne! Batáty mám veľmi rada ❀✿

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem spíš na sladký zdravotní styl.. to slaný mi prostě nejede. Každopádně je fakt, že recepty máš vždycky ojedinělý. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se cítím fakt divně...nikdy jsem batáty neochutnala:D. Ale vypadá to úžasně!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥