Už dlouho jsem doma neměla zásobu domácí granoly, tak jsem to musela rychle napravit. Na Pinterestu mě zaujal tento recept s quinoou. Quinoa je velmi zdravá, avšak samotná mi moc nechutná, proto mi tohle přišlo jako super příležitost jak zpestřit svůj jídelníček.
Základem jsou samozřejmě jemné ovesné vločky, které právě doplňuje quinoa v suchém stavu. Díky tomu vám granola vydrží tak dlouho, dokuď jí nesníte. Nechybí ani sušené ovoce ve formě brusinek, oříšky, kdy jsem použila pekanové ořechy a pistácie a pro doplnění vlákniny ještě mleté lněné semínko.
Dnes jsem sladila javorovým sirupem, ale lze ho vyměnit za med či jiný sirup - agávový, rýžový, datlový. Pro křupavost granoly jsem přidala kokosový olej. Ten by nejspíš šel vyměnit za nějaký 100% tuk, s máslem bych byla opatrná. Nevím, jakou trvanlivost by poté granola měla. Samozřejmě ovoce a oříšky můžete vyměňovat dle libosti. Použít jí můžete jakkoliv, jako kdyby to byla ta kupovaná - jen tak, s jogurtem, tvarohem, zapéct, jako drobenku... Ve fantazii se meze nekladou.
Tak se pojďme na to vrhnout, tak máte něco dobrého na snídani! ♥ Či svačinu.
Zdravá domácí granola s quinoou
Jaké ingredience máte v granolách nejradši? Pečete si vlastní?
- doba přípravy: 10 minut
- náročnost: lehká
- porce: 15 po 35 g
Ingredience
170 g jemných ovesných vloček
80 g nevařené quinoi
110 g brusinek
50 g pistácií
50 g pekanových ořechů
20 g mletého lněného semínka
70 ml javorového sirupu
40 ml kokosového oleje
lžička skořice
špetka vanilky
špetka muškátového oříšku
Postup
Smícháme si vločky a quinou a dáme je péct na 10 minut při 160 °C. Poté je přendáme do mísy, kde k nim přidáme brusinky, pistácie, pekanové ořechy, mleté lněné semínko, skořici, vanilku a muškátový oříšek. Suchou směs promícháme. Kokosový olej si rozpustíme a smícháme s javorovým sirupem. Vlijeme do suché směsi a pořádně promícháme, aby se nám vše suché obalilo mokrou směsí. Dáme zpět na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 20 minut. Nezapomínáme během pečený promíchávat.
Makra na 1/15
Kalorie: 170 kcal
Bílkoviny: 3,5 g
Sacharidy: 20 g
Tuky: 8,3 g
Vláknina: 2 g
Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz
Granola vyzerá výborne a zaujímavá kombinácia s quinoou :-) nie je tá quinoa tvrdá?
OdpovědětVymazatSamotná mi tiež veľmi nechutí...
Pekné dni.
Moc Ti děkuju :) nijak mi nepřijde, přirovnala bych to k oříškům :) případně nechat chvíli nasáknout vlhkosti v jogurtu/tvarohu :) v případě, že by ti to přišlo příliš tvrdé...
VymazatGranolu jsem si ještě nikdy nepekla, musím si nějakou někdy udělat. Zatím z lenosti používám kupované zapékané musli (i když samozřejmě vím, že složení není úplně ideální).
OdpovědětVymazatNa slazení jsem teď vyzkoušela čekankový sirup a jsem spokojená - sladí dobře a obsahuje málo cukru a hodně vlákniny
Teď se už dají koupit i kvalitnější zapékaná musli. Emco teď myslím dělá nějaké bez přidaného cukru :) Slyším na něj samou chválu, ale trochu mě odrazuje cena :)
VymazatAj FitBakers má müsli bez prídavku cukru a bez konzervantov, farbív... Aj bezlepkovú variantu.
VymazatSem tam si zamíchám trochu musli do jogurtu, ale upéct si svojí vlastní granolu není vůbec špatný nápad, ale zaujalo mě to, že ji lze použít jako drobenku 😊
OdpovědětVymazatOna má spoustu využití. Je to i skvělý jedlý dárek :)
VymazatVypadá úžasně, mňam! Do jogurtu ideální. :))
OdpovědětVymazatMoc Ti děkuju Páji :) Přesně :)
VymazatTy jo kéž by mi někdo udělal, tak skvělou snídani :D Moc hezky to vypadá ♥
OdpovědětVymazatTakhle hezky to vypadá jen na fotkách :D Moc děkuju :)
VymazatJá jsem normálně docela produktivní člověk, ale když přijde řada na pečení, tak jsem fakt strašnej lenoch. Takže tě moc obdivuju, že tak často přidáváš recepty!
OdpovědětVymazatProsímtě, teď toho peču tak 1/3 než co dřív :D Teď není moc čas a radši se věnuju jiným věcem. Ale pořád si ráda něco upeču :) Ale děkuju moc :)
VymazatJá se musím přiznat, že jsem granolu ještě neměla :D
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Jéé, to je chyba :) má spoustu využití a je připravena rovnou k použití :)
Vymazatno nádhera ♥ opět ňamka ja začla si péct zdravý domácí chleba :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju Romi :) Tak to je super, ten musí být výborný :)
VymazatJé na pečení granoly se chystám už tak dlouho, že mě tenhle článek doslova nakopnul!:D Jsem na ni zvědavá, vypadá super <3
OdpovědětVymazatTak doufám, že už ji máš doma hotovou ve špajzce :) Moc děkuju <3
VymazatVypadá skvěle, ukládám si protože nám zrovna granola dochází a navíc quinou miluju, takže věřím, že mi určitě bude chutnat! Děkuji za super tip!
OdpovědětVymazatJé, to mě moc těší. Rádo se stalo. Doufám, že vám bude chutnat :)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatvypadá to skvěle, úplně se mi na to sbíhají sliny:-)
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Ahoj Hani, moc ti děkuju za milý komentář :) Také se měj krásně!
Vymazat