neděle 11. prosince 2022

Vánoční jedlý dárek: Pekanové sušenky

Povedlo se mi připravit ještě jeden nový jedlý dárek. Jedná se o skvělé ořechové sušenky, zdobené bílou čokoládou a pekanovými ořechy. Nad těmi si vaši blízcí určitě pochutnají u odpolední kávičky. Sušenky jsou připravené z trvanlivých surovin, takže je klidně můžete upéct měsíc před darováním.

Základem jsou pekanové oříšky, ale pokud máte doma nadbytek vlašských ořechů, i ty vám skvěle poslouží. Polámané do těsta, celé na ozdobu. Stejná variabilita platí i v čokoládě. Pokud nemáte rádi bílou čokoládu, mléčná/hořká bude stejně dobrá.

Z uvedené dávky vám jich vyjde opravdu spousta. Vyšlo mi to na plné 2 plechy a 2 řady na třetím plechu. Takže můžete obdarovat komplet celou rodinu! Já si koupila malé sáčky, které jsem dozdobila stuhou a ozdobou z domácí samotvrdnoucí hmoty. A jestli vám nějaké zbydou, nebojte! Skvěle poslouží i jako další druh vánočního cukroví.


Pekanové sušenky
Potřeby
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 90 g mletých pekanových oříšků
  • 110 g moučkového cukru
  • 190 g másla/Hery
  • 1/4 lžičky soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce, 1 žloutek
  • 200 g bílé čokolády + trochu kokosového oleje na zředění
  • cca 250 g celých pekanových ořechů


Postup
Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny, které si prosejeme, aby tam nebyly hrudky - hladkou mouku, kakao, mleté pekanové ořechy, moučkový cukr, sůl a prášek do pečiva. Poté přidáme měkkou Heru, vejce a žloutek. Pořádně propracujeme a dáme minimálně na 2 h do lednice. Těsto vyválíme na tloušťku cca 2-3 mm a vykrajujeme kolečka. Pečeme na 175 °C 6 minut. Sušenky necháme vychladnout, zdobíme bílou čokoládou zředěnou kokosovým olejem (aby se dobře nanášela) a ozdobíme pekanovým oříškem.


Jak jste na tom s pečením cukroví? Kolik už máte napečených druhů?

13 komentářů:

  1. Míšo, máš je moc krásné a vkusně zabalené. Krásný dárek!
    Přeji pohodové adventní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je krásny darček. A vyzerajú lákavo, milujem pekanové orechy :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, tak ty vypadají lahodně! Hned bych napekla seniorům pod stromeček :-) Jsi šikulka!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý tip, budu si pamatovat na příští rok. Letos jsem ráda, že jsem upekla pro nás (mám 5 druhů) a péci ještě pro kolegy, to už asi nedám...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  5. Máš to moc hezké, skvělý tip na dárek :)
    Já jsem tento rok upekla tři druhy, ještě mám v plánu nepečené kuličky, jen ještě nevím, které přesně to budou :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní dárek, jsi šikulka, děláš mi chutě :D. Každý rok pečeme s tetou na chalupě. Mohu bohužel jen o víkendu, kvůli škole. Teď jsem nemocná, ale doufám, že se vyležím a půjdeme na to :) těším se.

    OdpovědětVymazat
  7. Míšo, to je opravdu hezký dárek. 🙂
    Napečeno už máme a je toho osm druhů, z toho jsme letos upekly dva úplně nové druhy, tak doufám, že budou chutnat všem.

    OdpovědětVymazat
  8. Bože mňam <3 Krásný dáreček :).
    Já nevím, kolik máme přesně druhů :D. Ale zas tolik ne :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Krásný, jedlý, ručně vyrobený dárek 🎄, věřím, že blízké jistě potěší. Máš to moc hezky zabalené a ozdoba ze samotvrdnoucí hmoty tomu dává hezké kouzlo 🙂 (já samotvrdnoucí hmotu zkoušela a zkoušela jsem i podobné razítka, ale v hmotě po obtisknutí to nebylo skoro vidět 😕, tak nevím co jsem udělala špatně.. 😕.) Jinak co se týče cukroví, letos jsem to vůbec nepřeháněla, mám napečeno pouze 5 druhů - perníčky, rohlíčky, pracny, perníčky, linecké a ještě se chystám na vosí úly a před Vánoci na vánočku 🥰.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co si pamatuji, tak se mi to razítkovalo hezky :/ Měla jsi je dostatečně tlusté, aby tam vynikly linky? To jsi šikovná, že se pouštíš do Vánočky! Já ji zkoušela asi 2 a radši to přenechám obchoďáku.. :D

      Vymazat
    2. Myslím, že jsem je neměla nijak tenké.. , ale nevadí, třeba příště se mi už povedou lépe 🙂. Děkuji, letos se mi teda vzhledově moc nepovedla, protože se mi bohužel rozjela.. 😕😀, ale za to byla chuťově výborná a krásně vláčná.

      Vymazat
    3. Tak to je zvláštní. Ale malováním spoustu věcí schováš :) Ale, hlavně, že chutnala! To je to nejdůležitější :)

      Vymazat
  10. Jsou krásné :) Já mám 4 druhy :-D Mamka dělá cukroví a sladkého bude všude až až, zatím bez dětí nechci nic přehánět. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥